Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και των μικρών ενυπόθηκων δανείων για α’ κατοικία με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Κάτι για το οποίο υπήρχε σαφής απαγόρευση στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα:
Επιτρέπεται η ανάθεση της διαχείρισης “κόκκινων” και “πράσινων” δανείων σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ακόμη και όσων συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες εταιρείες θα αναλαμβάνουν την διευθέτηση και είσπραξη απ’ τους δανειολήπτες των οφειλομένων δόσεων. Το παραπάνω μάλιστα αφορά δάνεια όλων των κατηγοριών. Ωστόσο συνεχίζεται η απαγόρευση της πώλησης των εν λόγω δανείων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Επιτρέπεται η διαχείριση αλλά και η μεταβίβαση σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί ή πρόκειται να χορηγηθούν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Σε περίπτωση που μεταβιβάζεται εξυπηρετούμενο δάνειο σε εταιρεία και αυτό είχε κυμαινόμενο επιτόκιο θα επιτρέπεται πλέον υπό προϋποθέσεις η αύξηση από την εταιρεία που αγοράζει το δάνειο του περιθωρίου -επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς – σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν καθορισθεί στη δανειακή σύμβαση από την τράπεζα τη στιγμή της μεταβίβασης. Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν επιτρεπόταν να συμβεί κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, τώρα δίνεται η δυνατότητα εξαιρέσεων ειδικά για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι στενεύει ο κλοιός για τους καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να διερευνήσουν όλες τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημά τους, εκμεταλλευόμενοι το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο, ειδικότερα για όσους έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ν. 3869/2010, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, είναι πραγματική ασπίδα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης να επισκεφτούν τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να ενημερωθούν και να βρούμε, μαζί, τις πιθανές λύσεις, στο πρόβλημά τους.

Καλούμε, όμως και την Κυβέρνηση να διασφαλίσει πραγματική προστασία, στους υπερχρεωμένους Καταναλωτές, χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις και με γνώμονα των άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Επισκεφθείτε το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Δυτικής Μακεδονίας, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:30 έως τις 12:30, τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 24610-42282.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Εξοικονομώ» και «Θερμοσίφωνες»: Βροχή οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις των δύο προγραμμάτων

Λήγει σήμερα το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε πίνακες – «Ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες

Αναλυτικούς πίνακες με τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από τη μείωση των…

Ακόμα πιο ακριβό θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου το κόστος μετακίνησης στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Η αύξηση θα γίνει τμηματικά για να μην επιβαρυνθούν οι οδηγοί.

Συνεργασία ΔΥΠΑ – Junior Achievement Greece (JA Greece)

Συνεργασία  ΔΥΠΑ – Junior Achievement Greece (JA Greece) για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών…

Έκπτωση στα ενοίκια για όλο τον χρόνο προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης

Έκπτωση στα ενοίκια για όλο τον χρόνο προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης

Adina Valean: Η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας ναυτιλίας, ευτύχημα για τη χώρα αλλά και την ΕΕ

Adina Valean: Η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας ναυτιλίας, ευτύχημα για τη χώρα…

Αντίο στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα

Το 2024 βρίσκει τη Γερμανία στη χειρότερη ίσως, φάση από την εποχή της επανένωσης

Ενοίκια, εφάπαξ μέχρι και… αποζημιώσεις απόλυσης μπορεί να κατάσχει η εφορία

Ποια εισοδήματα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, μπορούν να δεσμευτούν έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο