To πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε ζωντανά σε δημοπρασία καθώς τεμαχίστηκε από τον άπιαστο καλλιτέχνη που εντυπωσιάζει περνώντας μηνύματα ελπίδας.-Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ένα μικρό κορίτσι που το χέρι της προσπαθεί να φτάσει ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο  «Το κορίτσι με το μπαλόνι» του ανατρεπτικού καλλιτέχνη Banksy.

Το όνομα Banksy είναι ψευδώνυμο και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ακριβώς ο δημιουργός όλων αυτών των έργων που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ο Robin Gunningham, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την “Τhe Mail on Sunday” το 2008, γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1973 στο Yate, 19 μίλια (19 χιλιόμετρα) από το Bristol.

Τόσο η  πολιτική όσο και χιουμοριστική φύση της δουλειάς του οδήγησε σε μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης. Η τέχνη του στο δρόμο μπορεί να βρεθεί κυρίως στην Ευρώπη, αλλά αρκετά γκράφιτι έχουν  επίσης εντοπιστεί στα Παλαιστινιακά εδάφη όπως και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Με την πάροδο των ετών, ο Banksy κέρδισε πολλές καρδιές με τα χιουμοριστικά και εντυπωσιακά stencil έργα του, τα οποία εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους μέσα σε μια νύχτα.

Ο Banksy είναι σήμερα ένας από τους διασημότερους νέους καλλιτέχνες και από όλα τα έργα του δικαιολογημένα τοποθετείται στην κορυφή της λίστας το “Girl with Balloon” ή “Balloon Girl” όπως είναι επίσης γνωστό. Στην πραγματικότητα, το αρχικό όνομα για το εν λόγω έργο- όπως εμφανίστηκε το 2002 σε μια σκάλα που οδηγούσε στη  γέφυρα Waterloo του Λονδίνο- ήταν «Υπάρχει πάντα ελπίδα».

Στον άπιαστο καλλιτέχνη αποδίδονται πολλά άλλα αντίστοιχα έργα που εμφανίστηκαν στο Λονδίνο τα επόμενα χρόνια. Το 2005 τοποθέτησε κρυφά δημιουργίες του σε αρκετά μεγάλα μουσεία. Το 2014 παρουσίασε παραλλαγές του περίφημου έργου του για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας.

Το 2015 άνοιξε ένα πάρκο κατά της διασκέδασης με το όνομα Dismaland ως παρωδία της Disneyland. Δυο χρόνια αργότερα, το2017 ψηφίστηκε ως o πιο αγαπημένος πίνακας της Βρετανίας.

Το 2018, μια κόπια του artwork “Το κορίτσι με το μπαλόνι”  δημοπρατήθηκε στον Sotheby`s για το πριγκιπικό ποσό 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τεμαχίστηκε στο μισό και το υπολοιπο κόπηκε σε κάθετες λωρίδες αμέσως μετά τη δημοπρασία στον μεγάλο οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου.  Όπως αναφέρει ο ίδιος, είχε εγκαταστήσει έναν τηλεχειριζόμενο μηχανισμό εντός της κορνίζας του έργου το 2006.

Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε ζωντανά σε δημοπρασία.

 

Ποια είναι όμως η ιδέα πίσω από το διάσημο αυτό έργο; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Banksy;

Το διάσημο γκράφιτι του Bansky είναι κατασκευασμένο από σπρέι και στένσιλ, σε συγκεκριμένο φόντο. Η εικόνα είναι ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο ενός μικρού κοριτσιού, ο άνεμος φυσάει μέσα στα μαλλιά και το φόρεμά της, και απλώνει το χέρι της προς ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Στο πλάι της εικόνας βρίσκεται η δήλωση : “Υπάρχει πάντα ελπίδα”. Το έργο τέχνης ξεχωρίζει στους τσιμεντένιους τοίχους της πόλης, με την έντονη εικόνα της ασπρόμαυρης εικόνας του μικρού κοριτσιού και τη φωτεινότητα του κόκκινου μπαλονιού, που σίγουρα τραβάει τα βλέμματα των γονέων και των παιδιών σε αυτές τις πόλεις που έχουν λίγα και καμία ελπίδα.

 

Το μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς αναφέρεται στην αγάπη, την ελπίδα, την αθωότητα, τη νεανικότητα και την αυτοπεποίθηση. Δεν είναι σαφές εάν το έργο τέχνης προορίζεται να δείξει απώλεια ελπίδας ή ότι η επιθυμία είναι απρόσιτη. Εδώ, ο Banksy δημιουργεί μια μεταφορά που μπορεί να έχει απήχηση σχεδόν σε όποιον αγωνίζεται ή έχει αγωνιστεί. Στην ερμηνεία ότι το κορίτσι χάνει το μπαλόνι, η απώλεια θα μπορούσε να συμβολίζει ότι το κορίτσι χάνει την αθωότητά της.

 Ο Banksy μάλλον σκόπιμα επέλεξε να δώσει στο έργο τέχνης μια διπλή ερμηνεία. 

 

Ίσως στόχος του δημιουργού είναι με αυτή την εικόνα να προκαλέσει την επιθυμία για έναν νέο τρόπο ζωής και την πτυχή της εύρεσης ελπίδας.Ένα παιδί πιθανότατα θα έλκεται από το κόκκινο μπαλόνι και το πορτρέτο του εαυτού του, ενώ ο ενήλικας θα έλκεται από το ρητό πίσω από το πορτρέτο. Οι γονείς θα είναι πιο διατεθειμένοι να τροφοδοτούν τα παιδιά τους με θετικότητα, ενδεχομένως να ακολουθούν τα δικά τους όνειρα και να βρίσκουν το δικό τους νόημα αλλά και να θυμούνται τις λέξεις που συνοδεύουν την εικόνα. Τα παιδιά είναι πιθανό να θυμούνται την εικόνα και το τι προσπαθούν να φτάσουν στη ζωή τους.

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω είναι εικασίες, ένα νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Ότι ο καλλιτέχνης που τις τελευταίες δύο δεκαετίες ταξιδεύει ανά τον πλανήτη και αφήνει το στίγμα του περνώντας κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, θα συνεχίσει για καιρό ακόμα να εκφράζει μοναδικά τις ιδέες του και να εντυπωσιάζει.

ΠΗΓΗ:https://www.klik.gr/

You May Also Like

Απολύθηκε το κορίτσι του «Σκορπιός είναι για σένα ΠΑΜ!»

«Έκανε άνω – κάτω το μαγαζί» λέει η ιδιοκτήτρια

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ;

   Γράφει η Κατερίνα Φίλη Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός Ποιά είναι η…

10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε απόλυτα υγιής

Το σώμα μας χρησιμοποιεί διάφορα σημάδια για να μας; Φτάνει μόνο να…

12 δισ. ευρώ την εβδομάδα κοστίζει στην ΕΕ η καθυστέρηση του εμβολιασμού – 2,3 δισ. δόσεις έχει προπληρώσει στις εταιρίες!

12 δισ. ευρώ την εβδομάδα κοστίζει στην ΕΕ η καθυστέρηση του εμβολιασμού…

Τα παιδικά μας χρόνια δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη Ζωρζ Σαρή

Τα παιδικά μας χρόνια δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη Ζωρζ Σαρή

YouTuber πληρωσε για χειρουργηθούν 1000 τυφλοί άνθρωποι!

Ο YouTuber MrBeast πλήρωσε για να χειρουργηθούν και να δουν για πρώτη φορά 1000 τυφλοί άνθρωποι!

Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες προς το Αρτοζαχαροπλαστείο «ΣΟΥΣΑΜΙ Ο.Ε.»

Χορηγία με προϊόντα (άρτους) τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Απίστευτο: 70 χρόνια οδηγούσε χωρίς δίπλωμα…

Ένας 84χρονος συνελήφθη μην έχοντας βγάλει ποτέ δίπλωμα οδήγησης ούτε ασφάλεια στο…