«Οι Χριστιανοί (πρέπει να) μεταμορφωνόμεθα εις την εικόνα του Σωτήρος και να του ομοιάζομεν πνευματικώς»

 Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού που έγινε στο όρος Θαβώρ είναι ένα απ’ τα θαυμαστότερα γεγονότα που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη και γι’ αυτό τιμάται κι εορτάζεται αναλόγως απ’ τους χριστιανούς όλου του κόσμου. Το θεολογικό περιεχόμενο και νόημα τής εν λόγω Μεταμόρφωσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όπως και τα σωτηριώδη μηνύματα που αυτή κοινοποιεί και γνωστοποιεί στους πιστούς. Όλα αυτά, δηλαδή το θεολογικό περιεχόμενο και τα σωτηριώδη μηνύματα της Μεταμόρφωσης, αναφέρονται, εξετάζονται και προβάλλονται πολλάκις από τους θεόπνευστους συγγραφείς των βιβλίων της Καινής Διαθήκης, από τους άγιους Πατέρες και τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, και βεβαίως από τους ιερούς υμνογράφους και τους αγιογράφους της Ορθοδοξίας. Ακολούθως παρουσιάζεται η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου αναφορικά με το υψηλό νόημα και το βασικό μήνυμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, όπως αυτή περιλαμβάνεται σε ένα εδάφιο κειμένου τής Β΄ προς Κορινθίους επιστολή του (κεφ. β΄, στίχ. 18). Το εδάφιο αυτό έχει ως εξής:

«Ημείς δε όλοι με ακάλυπτον το πρόσωπον και ανεμπόδιστον την καρδίαν δεχόμεθα και αντικατοπτρίζομεν και ακτινοβολούμεν την δόξαν του Κυρίου, και μεταμορφωνόμεθα εις αυτήν ταύτην την εικόνα του και του ομοιάζομεν πνευματικώς, προχωρούντες από δόξης εις δόξαν, όπως είναι φυσικόν να προχωρή αυτός, που αγιάζεται και λαμπρύνεται από το Πνεύμα, από τον Κύριον». (Β΄ Κορ. γ΄, 18).

 

Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της 6ης Αυγούστου (εορτής της Μεταμορφώσεως). Ματθ. ιζ΄,1-9

 

Έπειτα δε από εξ ημέρας επήρε μαζί του ο Ιησούς τον Πέτρον και τον Ιάκωβον και τον αδελφόν αυτού Ιωάννην και ανέβηκε με αυτούς μόνον εις υψηλόν όρος.

Και μετεμορφώθη εμπρός εις αυτούς, και έλαμψε το πρόσωπον αυτού όπως ο ήλιος, τα δε ενδύματά του έγιναν λευκά όπως το φως.

Και ιδού, εφάνησαν εις αυτούς ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι οποίοι συνομιλούσαν μαζί του.

(Συνεπαρμένος ο Πέτρος από το μεγαλειώδες εκείνο θέαμα έλαβε τον λόγον και είπεν στον Ιησούν) “Κύριε καλά είναι να μείνωμεν ημείς εδώ·εάν θέλεις, ας κάμωμεν εδώ τρεις σκηνάς, μίαν για σένα, μίαν για τον Μωυσέα και μίαν για τον Ηλίαν”.

Ενώ δε ακόμη αυτός ομιλούσε, ιδού ολόφωτος νεφέλη εσκίασεν αυτούς και ιδού ακούσθηκε φωνή από την νεφέλη, η οποία έλεγεν “αυτός είναι ο μονογενής υιός μου ο αγαπητός, στον οποίον δια την απόλυτον αυτού αναμαρτησίαν και αγιότητα έχω ευαρεστηθεί. Εις αυτόν να υπακούετε”.

Όταν οι μαθηταί ήκουσαν αυτήν την φωνήν έπεσαν στο χώμα πρηνείς και εφοβήθησαν πάρα πολύ.

Προσήλθεν όμως ο Ιησούς, τους ήγγισε και είπε “σηκωθήτε, μη φοβείσθε”.

Ύψωσαν εκείνοι τα μάτια των και δε είδαν κανένα παρά μόνον τον Ιησούν. (Και τότε ενόησαν καλύτερα ότι περί αυτού έγινε η φωνή εκείνη του Θεού από την νεφέλην).

Και όταν κατέβαιναν από το όρος, έδωσεν εις αυτούς εντολήν ο Ιησούς και τους είπε, «να μη πείτε εις κανένα αυτό το όραμα, έως ότου ο υιός του ανθρώπου αναστηθεί εκ νεκρών».

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η ερμηνευτική απόδοση των προπαρατιθέμενων κειμένων της Καινής Διαθήκης εις τη Νεοελληνική είναι του Ι. Θ. Κολιτσάρα.

 

Τροπάριο της Μεταμορφώσεως Ιδιόμελον. Ήχος δ΄. Κοσμά Μοναχού.

 

Εις όρος υψηλόν μεταμορφωθείς ο Σωτήρ, τους κορυφαίους έχων των Μαθητών, ενδόξως εξέλαμψας, δηλών, ότι οι τω ύψει των αρετών διαπρέψαντες, και της ενθέου δόξης αξιωθήσονται. Συλλαλούντες δε τω Χριστώ, Μωϋσής και Ηλίας εδείκνυον, ότι ζώντων και νεκρών κυριεύει, και ο πάλαι διά νόμου, και Προφητών λαλήσας υπήρχε Θεός, ώ και φωνὴ του Πατρός, εκ νεφέλης φωτεινής, εμαρτύρει λέγουσα·Αυτού ακούετε, του διά Σταυρού τον Άδην σκυλεύοντος, και νεκροίς δωρουμένου, ζωήν την αιώνιον.

 

Γιώργος Τ. Αλεξίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή:Είμαστε έτοιμοι στην Καστοριά με τον Δήμο να υποδεχθούμε Πειραματικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο,Πρότυπο ΕΠΑΛ και Παράρτημα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή:Είμαστε έτοιμοι στην Καστοριά με τον Δήμο να…

Μικρό και Τρανό – Βαλτο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης

  Μικρό και Τρανό – Βαλτο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης

Στις 22 Νοεμβρίου η 3η αγωνιστική του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών ομάδων

 Στις 22 Νοεμβρίου η 3η αγωνιστική του Πανελληνίου  Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών  ομάδων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών ¨Μαζί Σου¨

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΩΡΕΩΝ

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η μελέτη αναδασμού Αγροκτημάτων Αμμοχωρίου Σιταριάς – Σ.Σ. Βεύης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η μελέτη αναδασμού Αγροκτημάτων Αμμοχωρίου Σιταριάς – Σ.Σ.…

Η 2η συνεδρίαση της «Επιτροπής Κατανομής Περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού»

Η 2η συνεδρίαση της «Επιτροπής Κατανομής Περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού»

Στο εκπαιδευτικό τριήμερο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 120 εθελοντές

Εκπαιδευτικό τριήμερο διάσωσης στο Νεστόριο Καστοριάς ( χώρος River Party ) .

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Βουλή. “Θέλετε να χειραγωγήσετε την Ελληνική κοινωνία”

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Βουλή. “Θέλετε να χειραγωγήσετε την Ελληνική κοινωνία”

Αύριο συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Μ. με 66 θέματα

  Αύριο συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Μ. με 66 θέματα