Το μυρωδάτο τσάι στο βουνό Σαρακίνα Καστοριάς

Γράφει  ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

 

Το γνωστό βουνό Σαρακίνα της Ορεστίδας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Καστοριάς, στην ανατολική πλευρά της λίμνης της. Το εν λόγω βουνό αποτελούσε κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το “Άγιον Όρος” της περιοχής, καθότι επάνω του κι ολόγυρά του υπήρχαν τότε ευάριθμες ιερές μονές και αρκετές σκήτες, όπου εγκαταβίωναν και μόναζαν πολλοί Μοναχοί και Ασκητές.

Η Σαρακίνα είναι ασβεστολιθικό βουνό κι ως τούτου φύονται κι ευδοκιμούν στις πλαγιές και στις ράχες του δύο είδη μυρωδάνου τσαγιού, τα οποία οι κάτοικοι των γύρω χωριών ονομάζουν “στρωτό” και “ψηλό”, αντίστοιχα. Το λεγόμενο “στρωτό” τσάι φυτρώνει κυρίως στα χαμηλότερα μέρη του βουνού ενώ το “ψηλό” επάνω στις ψηλότερες κορυφές του. Απ’ τα δύο είδη, το “στρωτό” τσάι υστερεί εμφανισιακά σε σύγκριση με το “ψηλό”, υπερτερεί όμως στο άρωμα.

Οι κάτοικοι των χωριών που περιζώνουν τη Σαρακίνα, και που είναι, η Κορησός, το Τσιρίλοβο, οι Αμπελόκηποι, η Μηλίτσα, το Κωσταράζι, το Βογατσικό και ο Γέρμας, αναβαίνουν κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου που ανθίζει το τσάι στις βουνοκορφές της και συλλέγουν με προσοχή και φειδώ την απαραίτητη ποσότητα της οικογενείας τους. Κατόπιν το αποξηραίνουν και το χρησιμοποιούν ως υπέροχο αφέψημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το πρωί της Τρίτης 5 Ιουνίου 2018, δύο φυσιολάτρες κάτοικοι της Καστοριάς ανέβηκαν στο βουνό Πάσχος, που είναι παραβούνι της Σαρακίνας και ανήκει στο χωριό Γέρμας, για να ιδούν και  να θαυμάσουν το ανθισμένο τσάι του, και ν’ απολαύσουν την θεσπέσια ευωδία του. Αφού διάβηκαν μέσα απ’ το ωραιότατο δασάκι με τις βραχύκορμες βελανιδιές, που βρίσκεται επάνω απ’ το λατομείο μαρμάρου των παλαιών λιθοξόων του Γέρμα, εισήλθαν στον βιότομο του τσαγιού. Εκεί είδαν και φωτογράφισαν πολλές “ρίζες” (: φυτά) τσαγιού με θυσσανωτούς ανθισμένους βλαστούς, καθώς και αρκετά αγριολούλουδα. Είδαν επίσης με έκπληξη μία πρόχειρη, υποτυπώδη φωλιά ενός μικρόσωμου γερακιού, που είχε απάνω της δυό όμορφα παρδαλά αβγουλάκια!

‘Οταν τελείωσε η περιπλάνησή τους στην περιοχή του τσαγιού, επισκέφτηκαν τον εξοχικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και ήπιαν δροσερό νερό από τη βρύση “πηγαδάκι”. Τέλος, κατέβηκαν στον Γέρμα κι απ’ εκεί επέστρεψαν κατά το μεσημέρι ενθουσιασμένοι στην Καστοριά.

 

You May Also Like

“Εκδήλωση – Συζήτηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών”

“Εκδήλωση – Συζήτηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών”

Ευχαριστήριο Δημάρχου για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καστοριά

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υποδοχή του Προέδρου…

Η Ένωση Αστυνομικών Καστοριάς στον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Η Ένωση Αστυνομικών Καστοριάς στον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο πρόληψης από Σεισμούς.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο πρόληψης από Σεισμούς.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Άργους Ορεστικού

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία σε όλους τους κατοίκους του…

Ενημέρωση και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για τις ανοικτές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020

  Ενημέρωση και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών της Κεντρικής…

Συνελήφθη 23χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 23χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

Συσκευή για την ασφάλεια των πυροσβεστών