Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανωτής της υβριδικής επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Τυνησία-Ελλάδα, κοινή μοίρα στη Μεσόγειο»

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «ΤΗΜΕΝΟΣ» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσε την επιστημονική  ημερίδα  «Τυνησία-Ελλάδα, Κοινή Μοίρα στη Μεσόγειο» με το Εργαστήριο Έρευνας «Ιστορία, Κοινωνία, Κληρονομιά» του Πανεπιστήμιου Μανούμπα της Τύνιδας, με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τυνησία καθώς και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Τύνιδα. Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά (διά ζώσης στην Τύνιδα αλλά και εξ αποστάσεως, σε απευθείας σύνδεση με τη Φλώρινα), είχε θετικό αντίκτυπο καθώς παρουσιάσθηκαν με γλώσσες επικοινωνίας την αγγλική, γαλλική  και ελληνική ανακοινώσεις από ερευνητές τριών χωρών, της Ελλάδας, Τυνησίας και της Γαλλίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας, «Ιστορία, Κοινωνία, Κληρονομιά» του Πανεπιστημίου Μανούμπα της Τύνιδας, καθηγητής Ηabib Kazdaghli, η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ινστιτούτου  Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Γρίβα, καθώς και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Τύνιδα κ. Σοφία Κανταρά, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμαναν τους άγνωστους στο ευρύτερο κοινό δεσμούς μεταξύ του  Ελληνικού και Τυνησιακού λαού, δεσμούς ήδη από την απώτατη αρχαιότητα. Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο η Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Σοφία Αργυροπούλου, η οποία πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση σε συνεργασία με τον αν. Καθηγητή του Π.Δ.Μ.,  Σταύρο Καμαρούδη, σχετικά με τη συμβολή του ελληνικού σχολείου στη μετάδοση της γλώσσας μας και του ελληνικού πολιτισμού στην Τυνησία.

Στο κλείσιμο της ημερίδας τονίστηκε η ανάγκη για ενδυνάμωση/εντατικοποίηση  της συνεργασίας στο εγγύτατο μέλλον ώστε να προβληθεί καλύτερα ο ελληνικός πολιτισμός και η γλώσσα μας στην Τυνησία, στη γειτονική χώρα της Μεσογείου.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…