Το ράλι του δολαρίου απειλεί με κατρακύλα τις μετοχές στις επόμενες εβδομάδες

Tου Jonathan Ponciano

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού που συμπιέζει την αγοραστική του δύναμη στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το αμερικανικό δολάριο έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι τον τελευταίο χρόνο. Ενώ αυτή είναι μια καλή εξέλιξη για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, η Morgan Stanley προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες θα υποφέρουν καθώς οι διεθνείς τους δραστηριότητες γίνονται λιγότερο κερδοφόρες, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα αποτελέσματά τους και να βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν.

Ενισχυμένος από τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, καθώς η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βυθίζει τις μετοχές, ο δείκτης που παρακολουθεί την τιμή του δολαρίου έναντι έξι ξένων βασικών νομισμάτων, έχει ενισχυθεί κατά 16% τον τελευταίο χρόνο – “ένα ιστορικό ράλι”, όπως το χαρακτήρισαν αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael Wilson σε σημείωμα της τράπεζας προς τους πελάτες της.

Δυστυχώς για τους επενδυτές, τέτοια ράλι “συνήθως συμπίπτουν με μεγάλη πίεση στις αγορές ή με ύφεση – ή και με τα δύο”, επισημαίνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο δολάριο μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση διεθνώς για τις αμερικανικές εταιρείες –οι πωλήσεις των οποίων κατά 30% αφορούν το εξωτερικό–, κι ενώ προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον υψηλό πληθωρισμό, τα ανεπιθύμητα στοκ και τις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες.

“Τελικά, η Fed χρειάζεται μια ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και το ισχυρό δολάριο είναι μέρος αυτού του κοκτέιλ”, τονίζει το ίδιο report, εκτιμώντας ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα που κερδίζει το δολάριο σε ετήσια βάση, ο S&P 500 χάνει κατά μέσο όρο 0,5% – που σημαίνει ότι η έως τώρα άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να έχει καταφέρει ένα πλήγμα της τάξης του 8%.

Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα δεν έχουν υποβαθμιστεί ακόμη παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση, αλλά είναι πλέον συγκρατημένες. Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να περικόπτουν τις προσδοκίες τους τα επόμενα τρίμηνα.

Ανεξάρτητα από το αν η οικονομία θα περάσει σε φάση ύφεσης ή όχι, η Morgan Stanley προβλέπει ότι τέτοιες αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να ρίξουν τον S&P στις 3.400 μονάδες – κατρακύλα περίπου 14% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.900 μονάδων.

Το σημείωμα της Morgan Stanley ήρθε την ίδια ημέρα που η διαχειρίστρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων BlackRock δημοσίευσε έκθεση όπου βλέπει πτώση των μετοχών, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε “υπερβολικά αισιόδοξες” τις σημερινές εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η ενίσχυση του δολαρίου έφερε το ευρώ σε χαμηλό 20ετίας και σε απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το αμερικανικό νόμισμα, ενώ πριν έναν χρόνο το ευρώ άξιζε 1,18 δολάρια.

“Κρίνοντας από την Ιστορία, η τρέχουσα bear market ίσως βρίσκεται στα μισά της διαδρομής”, σχολίασε τη Δευτέρα ο Wilson, επισημαίνοντας ότι η μέση διάρκεια των bear markets είναι 12 μήνες, και η εν εξελίξει είναι στον έκτο της μήνα. “Το ενισχυμένο δολάριο είναι ένας ακόμη λόγος για να πιστεύουμε ότι οι αναθεωρήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι καθοδικές τα επόμενα τρίμηνα”, πρόσθεσε.

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μεταξύ των εταιρειών που ανοίγουν το μπαράζ αποτελεσμάτων β’ τριμήνου αυτή την εβδομάδα: οι JPMorgan και Morgan Stanley την Πέμπτη και οι BlackRock και Wells Fargo την Παρασκευή. Καθώς το ισχυρό δολάριο δυσκολεύει τα πράγματα στις αγορές, ο Wilson εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινωθούν “θα παίξουν καταλυτικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες, συμπιέζοντας τις τιμές των μετοχών”.

Με καύσιμο τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επίμονα υψηλος πληθωρισμός ανάγκασε τη Federal Reserve να προχωρήσει στην πιο επιθετική σύσφιγξη των τελευταίων δεκαετιών – γκρεμίζοντας τις αγορές και πυροδοτώντας φόβους για επικείμενη ύφεση. Συν τοις άλλοις, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το α’ τρίμηνο του 2022, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1%, στη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας. Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές στη Wall να έχουν ανακάμψει κατά περίπου 5%, ωστόσο ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή του έτους, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει “βυθιστεί” στο -28%.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…