Το στρες για τον κορονοϊό γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Ανησυχία προκαλεί νέα έρευνα που δείχνει πως το στρες της πανδημίας φαίνεται να επέφερε οργανικές αλλαγές στους εγκεφάλους ορισμένων εφήβων, κάνοντας μερικά χαρακτηριστικά τους να φαίνονται πιο γερασμένα σε σχέση αυτούς των συνομηλίκων τους προ κορονοϊού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας στους ενήλικες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι νευρολογικές και ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ίαν Γκότλιμπ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Biological Psychiatry: Global Open Science», μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τους εγκεφάλους 163 παιδιών πριν (2016-19) και στη διάρκεια της πανδημίας (2020-22).

«Ξέραμε ήδη από άλλες μελέτες ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων, αλλά δεν γνωρίζαμε κατά πόσο έχει επηρεαστεί και οργανικά ο εγκέφαλός τους», ανέφερε ο δρ Γκότλιμπ.

Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου συμβαίνουν με φυσικό τρόπο καθώς γερνάμε. Κατά την εφηβεία τα σώματα των παιδιών βιώνουν αυξημένη ανάπτυξη τόσο του ιπποκάμπου όσο και της αμυγδαλής του εγκεφάλου τους, ενώ παράλληλα οι ιστοί στον εγκεφαλικό φλοιό τους γίνονται πιο λεπτοί.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι επί πανδημίας η παραπάνω αναπτυξιακή διαδικασία επιταχύνθηκε στους εφήβους, ιδίως κατά την περίοδο των lockdown, με αποτέλεσμα η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου να εμφανίζει πιο γερασμένη εικόνα, όντας σχετικά αναντίστοιχη της πραγματικής ηλικίας των εφήβων. Προ πανδημίας κάτι τέτοιο είχε παρατηρηθεί μόνο σε παιδιά που είχαν βιώσει χρόνια προβλήματα βίας, παραμέλησης από γονείς, οικογενειακής δυσλειτουργίας ή άλλων αρνητικών παραγόντων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους εφήβους προ πανδημίας, οι έφηβοι που εξετάστηκαν στη διάρκεια της Covid-19, όχι μόνο είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά επίσης μικρότερο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, μεγαλύτερο όγκο ιπποκάμπου και αμυγδαλής και γενικότερα μεγαλύτερη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου, κατά περίπου τρία χρόνια σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία τους.

«Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες. Τελικά η χρονολογική ηλικία τους θα “πιάσει” την ηλικία του εγκεφάλου τους; Αν ο εγκέφαλός τους παραμείνει μόνιμα πιο γερασμένος σε σχέση με την χρονολογική ηλικία τους, είναι ασαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο μέλλον. Για έναν 70χρονο ή 80χρονο θα περίμενε κανείς να εμφανίζει ορισμένα γνωστικά και μνημονικά προβλήματα με βάση τις αλλαγές στον εγκέφαλό του, αλλά τι άραγε σημαίνει για έναν 16χρονο ο εγκέφαλός του να εμφανίζει πρόωρη γήρανση;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός ψυχολόγος.

Από την άλλη, ο καθηγητής γνωστικής νευροεπιστήμης Μάικλ Τόμας του Πανεπιστημίου Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, δήλωσε στη Guardian ότι μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου σημαίνουν κάτι για την τωρινή ή για τη μελλοντική συμπεριφορά των εφήβων. Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ υποθετικό ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες συνέπειες σε βάθος χρόνου και κατά πόσο αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές θα διαρκέσουν ή θα σβηστούν σταδιακά».

Ακόμη, δεν απέκλεισε ότι μπορεί να υπάρξουν και θετικές επιπτώσεις, καθώς μερικές από τις μεταβολές που βρήκε η αμερικανική μελέτη στον εγκέφαλο των εφήβων επί πανδημίας, σχετίζονται επίσης με υψηλότερες επιδόσεις, π.χ. στα τεστ νοημοσύνης. Όπως είπε, «τέτοια δεδομένα (σ.σ. της αμερικανικής μελέτης) δεν μπορούν να μας πουν αν οι αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες ή αν η πλαστικότητα του εγκεφάλου θα επιτρέψει σε αυτή τη γενιά να ανακάμψει».

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr

You May Also Like

Τα δέντρα «στέλνουν» tweets για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Αισθητήρες πάνω και μέσα σε δέντρα «διαβάζουν» καθημερινά δεδομένα | twitter.com/treeWatchNet

Γεωργιάδης: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για φωτογραφία με ασθενή σε καρέκλες νοσοκομείου

Δεν υπήρχε χώρος στην αίθουσα ανάνηψης.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε ποτέ με τον ανεμιστήρα ανοιχτό ακόμα κι αν έχει καύσωνα

Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κοιμάστε με τον ανεμιστήρα αναμμένο όλη τη…

Συνεχίζεται η ενημερωτική δράση για την Αρτηριακή Υπέρταση από το Κ.Υ.Καστοριάς.

Συνεχίζεται η ενημερωτική δράση για την Αρτηριακή Υπέρταση από το Κ.Υ. Καστοριάς.

Υπουργείο Υγείας: Ανοίγει η «πόρτα» για νέα φάρμακα – Πώς θα αποζημιώνονται

Εγκρίθηκαν 158 νέα καινοτόμα φάρμακα

Πιερ Κιουρί | Το ράδιο θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο στα χέρια των εγκληματιών

Στις 15 Μαΐου του 1859 γεννήθηκε ο χημικός που αφοσίωσε τη ζωή του στην επιστημονική έρευνα μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Κιουρί.

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα: Ο βήχας και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδια

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα: Ο βήχας και η κόπωση μπορεί να…

Αγροτικό Ιατρείο Πενταβρύσου: Το Πρόγραμμα για τον μήνα Φεβρουάριο

Αγροτικό Ιατρείο Πενταβρύσου: Το Πρόγραμμα για τον μήνα Φεβρουάριο

Σύνδρομο “text neck” “Το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής”

Σύνδρομο “text neck” “Το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής” Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης,…