Το ΥΜΑΘ στηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ

Στην πιστοποίηση νέων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων με κατοχύρωση σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ), σύμφωνα με πολιτικές της Ε.Ε. (κανονισμός 1151/2012), αποσκοπεί το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ που παρουσιάστηκε, την Πέμπτη  28 Νοεμβρίου 2019 στο Διοικητήριο.

Με τη δεύτερη πρόσκληση επιχορηγούνται ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών και συνεργατικά σχήματα, καθώς και δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραγωγής και προώθησης ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται η προσθήκη και άλλων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων, στα ήδη 58, που έχουν κατοχυρωθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο μήνυμά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ έχει στόχο να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μέσω των ξεχωριστών προϊόντων που παράγει κάθε περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Συνδέουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας. Είναι σημαντικό ότι δημιουργούμε δεσμούς, αφού ενώνουμε ανθρώπους, ενθαρρύνουμε και αναπτύσσουμε συνεργασίες, καλλιεργούμε μεγαλύτερες προοπτικές και αφυπνίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Τις προτρέπουμε να δραστηριοποιηθούν και εκείνες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά μας, βγαίνουν μπροστά με πρωτοποριακό τρόπο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Γιώργος Εμμανουήλ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Διοικητήριο δίνει βαρύνουσα σημασία στην ανάδειξη των Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας. Όπως σημείωσε, τα προϊόντα αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών, διότι μεταφέρουν έναν παραδοσιακό τρόπο παραγωγής.

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούν να κατοχυρωθούν άμεσα άλλα 22 προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ (με ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη) και άλλα 20 ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα). Αυτό σημαίνει ότι από τα 58 κατοχυρωμένα προϊόντα που ήδη έχουμε, θα φτάσουμε σχεδόν στα 100»  δήλωσε.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, εστίασε στο γεγονός ότι μέσω της πιστοποίησης νέων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων διασφαλίζεται η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσω του αγροτουρισμού, η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής και την παραγωγική ανασυγκρότηση των κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ αφύπνισε τους τοπικούς παράγοντες και τους έδειξε τον κοινό στόχο, δηλαδή να υποβάλλουν έναν τεχνικό φάκελο που να περιλαμβάνει την ανάδειξη τοπικών Ποιοτικών προϊόντων, τα οποία μέσω της κατοχύρωσης αποκτούν τεράστια προστιθέμενη αξία».

 

You May Also Like

Μαρία Ιωαννίδου για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: «Εγώ θα χρέωνα 200 ευρώ»

Μαρία Ιωαννίδου για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: «Εγώ θα χρέωνα 200…

Ξέσπασε ο Λάκης Λαζόπουλος για τις ξαπλώστρες στις παραλίες της Πάρου: «Πάνε να την Μυκονιάσουν»

Με μία ανάρτησή του ο Λάκης Λαζόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται δίπλα στους διαμαρτυρόμενους στην Πάρο

Σοκ στην Αργεντινή: Άνδρας έβαλε φωτιά στο σπίτι που έμεναν λεσβίες

Το υπουργείο φύλου και ποικιλομορφίας της Αργεντινής καταδίκασε το περιστατικό, μιλώντας για έγκλημα λεσβιοφοβίας. 

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα – Θ. Καρυπίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, η κοινή σύσκεψη για το Σκοπιανό

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα – Θ. Καρυπίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, η κοινή…

Ξάνθη: Φιλοζωική οργάνωση καταγγέλλει ότι 600 αδέσποτα σκυλιά ζουν στη χωματερή σε άθλιες συνθήκες

Ξάνθη: Δόθηκαν 30.000 ευρώ και στειρώθηκαν 150 ζώα

Νίκη Κεραμέως: 3.300 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επέκταση του ολοήμερου

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν απέκλεισε να υπάρξει πτώση των βάσεων…

Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» – Συγκλονίζει μητέρα φοιτήτριας

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης