Το όραμα Μπάιντεν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Τη δέσμευσή του να καταγγείλει την τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αποτυπώνει στη δήλωσή του σχετικά με το όραμά του για τους Ελληνοαμερικανούς και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνει επίσης ότι εδώ και πολύ καιρό έχει αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της «βόρειας Κύπρου» και έχει ταχθεί υπέρ μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού.

Με τη δήλωσή του ο Μπάιντεν υπενθυμίζει ακόμη ότι «πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να απέχει από περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου) κατά της Ελλάδας».

Καθώς μάλιστα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές, ο υπουψήφιος των Δημοκρατικών δεσμεύεται για έναν ισχυρό διάλογο με Ελληνομαερικανούς ηγέτες αλλά και με την ηγεσία της Ελλάδας για να διατηρηθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και να δοθεί ώθηση στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες, κοινούς στόχους, μια κοινή φιλοσοφική παράδοση που φτάνει μέχρι τους μεγάλους διανοητές της Αρχαίας Ελλάδας», είχε δηλώσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, την 25η Μαρτίου 2009.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας και αφορά το όραμά του για τους Ελληνοαμερικανούς αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα μεγάλο ιστορικό δράσης σε ζητήματα που είναι σημαντικά για τους Έλληνες των ΗΠΑ και υποστήριξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έχει επίσης συνεργαστεί προσωπικά με Έλληνες ηγέτες για πολλές δεκαετίες προκειμένου να ενισχύσει τη συμμαχία, λέει η ανακοίνωση.

Ποιες είναι οι δράσεις του Μπάιντεν:

– Ως αναπληρωτής πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ συνεργαζόταν στενά με Ευρωπαίους ηγέτες καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έκανε μια δίκαιη συμφωνία.

– Ο Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της «βόρειας Κύπρου» και έχει ταχθεί υπέρ μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφτηκε το νησί, ως ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που έπραξε κάτι ανάλογο σε διάστημα 50 ετών οδηγώντας στην ενεργοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

– Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ συνεργαζόταν στενά με Ευρωπαίους ηγέτες καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έκανε μια δίκαιη συμφωνία.

– Ο Μπάιντεν είναι έντονος υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει προσφέρει ακλόνητη στήριξη για τη δυνατότητά του να λειτουργεί ως το επίκεντρο της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και όλες τις συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει επίσης καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

– Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε πάντοτες φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στο Ντέλαγουερ καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ευγνώμων για την μακρά υποστήριξή που έχει λάβει από την κοινότητα.

– Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν θεώρησε τιμή του που έλαβε την υψηλότερη διάκριση από το “Oxi Day” Foundation το 2016, καθώς και το  Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Athenagoras το 2015.

Οι τέσσερις δεσμεύσεις Μπάιντεν

– Ο Μπάιντεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχο, την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Αντίθετα με τον πρόεδρο Τραμπ, λέει η ανακοίνωση, ο Μπάιντεν θα καταγγείλει την τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

– Ο Μπάιντεν θα εργαστεί σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει επίλυση στο Κυπριακό ζήτημα.

– Τέλος, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή υποστήριξης της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/world/561117487/to-orama-mpainten-gia-tis-ellinoamerikanikes-scheseis/

You May Also Like

Άραγε έχουμε καταλάβει πόσο αμφίρροπο είναι το Μουντιάλ που βλέπουμε;

Εκπλήξεις «μεγατόνων» με το… καλημέρα, υψηλά σκορ, ματς που κρίθηκαν στο τελευταίο…

Μαζί στη ζωή και στον θάνατο: Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος θα μείνει σε αναμονή μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα

Στη σκιά της βασίλισσας Ελισάβετ ακόμα και μετά θάνατον ο πρίγκιπας Φίλιππος,…

Οι φωτογραφίες των παιδιών του Αφγανιστάν απεικονίζουν τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα

Οι φωτογραφίες των παιδιών του Αφγανιστάν απεικονίζουν τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που…

Lady Gaga: Το «αστρονομικό» ποσό – αμοιβή, που δίνει για τα 2 σκυλάκια της που κλάπηκαν στο Χόλιγουντ

Lady Gaga: Το «αστρονομικό» ποσό – αμοιβή, που δίνει για τα 2…

Ο άνθρωπος που έκανε το ακατόρθωτο και άφησε άφωνη μία ολόκληρη πόλη

Το «καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα», όπως ονομάστηκε αυτό που έκανε, προετοιμάστηκε με πολλή προσοχή.

Ασύλληπτο: Η νύφη πέθανε αλλά… ο γαμπρός παντρεύτηκε την αδερφή της στην ίδια τελετή

Νύφη πέθανε την ώρα του γάμου της και ο γαμπρός παντρεύτηκε την…

Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πώς 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους

Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία!

Ο Μπιλ Γκέιτς «ρίχνει» δισεκατομμύρια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο Μπιλ Γκέιτς «ρίχνει» δισεκατομμύρια στη μάχη κατά του κορονοϊού

«Η κόρη μας με σύνδρομο Down πήρε το πτυχίο της κι εμείς είμαστε οι πιο περήφανοι γονείς στον πλανήτη»

«Η κόρη μας με σύνδρομο Down πήρε το πτυχίο της κι εμείς…

Η Φινλανδία θα δίνει 7μηνη άδεια σε κάθε γονέα μετά τη γέννηση του παιδιού

Η Φινλανδία θα δίνει 7μηνη άδεια σε κάθε γονέα μετά τη γέννηση…