Το 2022 οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Ο κύβος ερρίφθη. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές οι οποίες έχουν παραδοθεί από τους εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα προκειμένου να έχουν χρόνο στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι υποψήφιοι αγοραστές οι νέες τιμές ζώνης θα δημοσιοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους συμφέρει να αγοράσουν ή να πωλήσουν πριν την εφαρμογή των νέων τιμών της εφορίας.  Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα και στις πέριξ περιοχές,  Συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας οι αυξήσεις των τιμών ζώνης υπολογίζονται σε ποσοστό 15-20% εξέλιξη που θα θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις. Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες αλλά και για να μην χαθεί η μείωση της τάξης του 22% μεσοσταθμικά που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Τι σημαίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2022

ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος για την ακίνητη περιουσία που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αξίες. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2020. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αναβάλλεται για το 2022. Ο δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και κυρίως από την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης στις 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, θα χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αξιών.

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ:  Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ή του περιορισμού του. Περίπου 450.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Η Επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εισηγείται την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως αναφέρεται, θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Φόροι μεταβίβασης: Οι μεταβιβάσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους θα υπολογιστούν με τις παλαιές τιμές. Από την 1-1-2022 όλες οι μεταβιβάσεις θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές της εφορίας. Ωστόσο, οι περισσότερες μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων πρώτης κατοικίας, λόγω της διατήρησης των αφορολόγητων ορίων που εφαρμόζονται σήμερα θα παραμείνουν αφορολόγητες . Αντίθετα στις περιοχές που  που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα και οι φόροι μεταβίβασης θα αυξηθούν υπέρμετρα. Βέβαια, σήμερα, λόγω της χαμηλής τους αξίας, δεν υπάρχει σχεδόν φόρος, είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

«Ξεθωριάζει» το πολυαναμενόμενο “Δώρο Πάσχα” – Τι θα κρίνει την καταβολή του τον Απρίλιο

«Ξεθωριάζει» η προοπτική για το “Δώρο Πάσχα” τον Απρίλιο σε ευάλωτα νοικοκυριά,…

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Ρόδος: Απεργία πείνας με αίτημα…την αποπληρωμή των χρεών στη ΔΕΗ – Η απεγνωσμένη επιχειρηματίας

Ένα ύστατο μέσο χρησιμοποιεί μια επιχειρηματίας από τη Ρόδο για να καταφέρει…