Τσιόδρας: Μάσκα υποχρεωτικά και αντισηπτικό στην τσέπη

Μία εβδομάδα απομένει για να οδηγηθούμε στην άρση του lockdown με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς να είναι καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία μας και την σταδιακή επιστροφή στη φυσιολογική μας ζωή και την κανονικότητα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα 17 νέα κρούσματα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 12 συνδέονται «με γνωστή συρροή κρουσμάτων», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που ασθενούν στα 2.534, με το 55,5% να είναι άνδρες. Από αυτά 580 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη θανατηφόρα νόσο Covid-19, αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα των νεκρών στους 136. 36 από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι νεκροί είχαν μέση ηλικία 74 έτη και το 90,4% παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 ασθενείς εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες, το 89% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, ενώ 65 έχουν λάβει εξιτήριο από τις Εντατικές. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Για το άνοιγμα των σχολείων

ee

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις, θα γίνει δηλαδή σταδιακά με συνεκτίμηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσους. Όπως εξήγησε, ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος. Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον  κορονοϊό.

Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.

Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα. Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο. «Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.

Τα νέα συμπτώματα που δείχνουν ότι κολλήσαμε τον ιό

«Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία πως έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προσέθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας», σημείωσε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

 

Γρίπη, Αρρώστια

 

 • τον πυρετό,
 • τον βήχα ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας,

αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από

 • απόχρεμψη,
 • το λαχάνιασμα ή
 • την δυσκολία στην αναπνοή, που ήταν τα τρία κύρια συμπτώματα γι’ αυτή τη νόσο.

Προσέθεσαν επίσης:

 • τις κρυάδες,
 • το ρίγος, δηλαδή το τρεμούλιασμα του ανθρώπου,
 • τις μυαλγίες,
 • την κεφαλαλγία, δηλαδή τον πονοκέφαλο,
 • τον πονόλαιμο και
 • την ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Τα συμπτώματα σας θυμίζω εμφανίζονται δύο έως δέκα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε τρεις με επτά ημέρες», κατέληξε.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και καταστήματα

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Κορονοϊός

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε

 • παντοπωλεία,
 • κουρεία, κομμωτήρια
 • διαγνωστικά κέντρα
 • νοσοκομεία
 • ιατρεία
 • κέντρα αισθητικής
 • και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

Πάντοτε χρειάζεται ο πολίτης να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε: «Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Η περίπτωση του ασθενή που ξανακόλλησε

Κορονοϊός

Με προσοχή, όμως, είπε ο κ.Τσιόδρας παρακολουθείται και η περίπτωση ασθενούς που εμφανίσθηκε ξανά θετική στον κορονοϊό, ενώ ενδιαμέσως ήταν αρνητική. Όπως επισήμανε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη.  Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος – το σωματοφάρυγγα.

 

Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό. Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση. Άλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό. Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι. 

Στην επιτροπή των ειδικών συζητήθηκε και ο συναγερμός στη Βρετανία μετά τη διαπίστωση ότι φλεγμονές στους πνεύμονες οδηγούν παιδιά στην εντατική. Η ανακοίνωση από το NHS λέει ότι είναι μικρός ο αριθμός αυτός και εξακολουθεί να ισχύει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό που περιγράφεται μοιάζει περισσότερο με τοξικό σοκ ή το σύνδρομο καβασάκι και σε περιπτώσεις υπάρχει και ο κορονοϊός. Το NHS συνιστά επαγρύπνηση, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τα παιδιά.

 

ecozen.gr

You May Also Like

Εξαδάκτυλος: «Το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό»

Εξαδάκτυλος: «Το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό»

Τρία ακόμα μετάλλια για τις αθλήτριες του Ν.Ο.Κ. την τελευταία ημέρα της ρεγκάτας στο Πιεντιλούκο

Με ακόμα 3 μετάλλια για τις αθλήτριες του Ν.Ο.Κ. έκλεισε η διεθνής ρεγκάτα του…

Α. Αγγελής: «Το Αστυνομικό Μέγαρο θα γίνει και το διατηρητέο κτίριο θα ανακαινιστεί και δοθεί σε πολιτιστική χρήση»

Το θέμα της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας…

Εκσυγχρονισμός ΔΗ.ΝΑ.Κ.: Tο πρώτο ολοκληρωμένο βήμα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην ΠΕ Καστοριάς

Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και την αξιοποίηση…

Αναγγελία για ζημιές από χαλάζι σε φασόλια στις Τ.Κ. Καλοχωρίου και Πενταβρύσου

Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει αναγγελία για ζημίες από χαλάζι στις 29/08/2017…

Οι αγωνιστές του 1821 εμπνέουν μια “νέα απελευθέρωση” στο Μεσολόγγι

  Οι αγωνιστές του 1821 εμπνέουν μια “νέα απελευθέρωση” στο Μεσολόγγι

Η διάλεξη με θέμα «Μεταβλητότητα στην ανθρώπινη κίνηση» από υον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα Νικόλαου Στεργίου στο ΤΕΙ

  Η διάλεξη με θέμα «Μεταβλητότητα στην ανθρώπινη κίνηση» από υον διακεκριμένο…

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Αξιωματικού, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την επιμνημόσυνη δέηση προς…

Σημαντική επιτυχία του Εργαστηρίου Δασικής και Διαχειριστικής Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου του οποίου υπεύθυνος είναι ο συμπολίτης μας και καθηγητής του ΑΠΘ. κ. Ιωάννη Γίτας

Σημαντική επιτυχία του Εργαστηρίου Δασικής και Διαχειριστικής Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου του…