ΥπΑΑΤ:  Ενεργοποιείται το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αφορμή την ύπαρξη κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι ο Καταρροϊκός Πυρετός (ΚΠ) του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει τα μηρυκαστικά, μεταδίδεται με έντομα (σκνίπες) και επιφέρει κυρίως μείωση της παραγωγικότητας των ζώων. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ΔΕΝ μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο, ενώ τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή για τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, ορίστηκαν ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την περιοχή που εντοπίστηκαν τα κρούσματα ενώ παράλληλα, για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, διενεργήθηκαν και διενεργούνται συστηματικά κλινικές εξετάσεις στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Επιπροσθέτως, γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και στα μέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος.

Μέχρι την Τετάρτη 02.09.2020, έχουν επιβεβαιωθεί στη Χώρα 78 εστίες του νοσήματος τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (70% των κρουσμάτων).

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ και οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, παρακολουθούν την εξέλιξη της εξάπλωσης του νοσήματος και λαμβάνουν άμεσα τα αναγκαία κατά περίπτωση μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

You May Also Like

Π.Ε: Έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για προστασία έναντι του ιού της λύσσας

Π.Ε: Έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για προστασία έναντι του…

H Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

H Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα…

Η εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στο Δισπηλιό Καστοριάς

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάληψη του Σωτήρος Χριστού στον Ιερό Ναό Αναλήψεως…

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο του…

Συνελήφθη 23χρονη στη Φλώρινα για κλοπή από κατάστημα σούπερ μάρκετ

  Συνελήφθη 23χρονη στη Φλώρινα για κλοπή από κατάστημα σούπερ μάρκετ

Η Οικογενειακή φωτογραφία που ανέβασε η Ολυμπία Τελιγιορίδου εν όψη της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων

Η Οικογενειακή φωτογραφία που ανέβασε η Ολυμπία Τελιγιορίδου εν όψη της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων

Π.Ε Καστοριάς: Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την απόκτηση αδειών νέων Αμπελοφυτεύσεων

Π.Ε Καστοριάς: Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την απόκτηση αδειών νέων  Αμπελοφυτεύσεων…

Το 1o Νηπιαγωγείο Καστοριάς συμμετέχει σε ένα eTwinning Ευρωπαϊκό Έργο με τίτλο «Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά»

Το 1o Νηπιαγωγείο Καστοριάς  συμμετέχει σε ένα eTwinning Ευρωπαϊκό  Έργο με τίτλο…