Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ενοριακού Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου: «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» υπέγραψαν  την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδη και ο εφημέριος του Ναού, Πατέρας Ιωάννης Χρυσοστομίδης.

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου παραβρέθηκαν, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Κοζάνης  Αρετή Χονδρογιάννη και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Τσιάμης

Η στέγη του Ναού, συνολικού εμβαδού 348.03 μ2, είναι ξύλινη, δίριχτη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια και έχει έντονα προβλήματα στεγανότητας λόγω φθοράς των υλικών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 64.300 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες  επισκευής της στέγης του Ιερού Ναού, με καθαίρεση των υφιστάμενων βυζαντινών κεραμιδιών και επανατοποθέτηση, αφού μεσολαβήσουν εργασίες αποκατάστασης των φθορών της στέγης. Οι εργασίες αυτές θα βοηθήσουν προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο εσωτερικό του Ναού και η πρόκληση ζημιών στις τοιχογραφίες.

Η λιθανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον ανατολικό τοίχο του ναού, φέρει έτος κτίσης 1865, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες και φορητά έργα και εικόνες από το 1866 και 1880 αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, «ο ναός είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρήζει ειδικής προστασίας. Η συντήρηση, διαχείριση, προστασία   και αξιοποίηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας των μνημείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής»

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…