Η κρίση στα αποθέματα ΦΑ έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές

Οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη στα τέλη του περασμένου έτους έδειξαν ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ένα ισχυρό μέσο μόχλευσης έναντι της Ευρώπης και η έλλειψη φυσικού αερίου ενίσχυσε τις προσπάθειες για την κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι.

Ο Λιπάβσκι, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι η εκτροπή φορτίων LNG προς την Ευρώπη μετά την άνοδο των τιμών στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία, έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο και υποστήριξε το εγχείρημα για επενδύσεις σε υποδομές.

“Μου αρέσει να λέω ότι (ο Ρώσος Πρόεδρος), Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε στην Ευρώπη ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο επειδή απέδειξε ότι δεν εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο”, τόνισε ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας.

“Δεν λέω ότι μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από το LNG, αλλά αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως βασικό οικονομικό μοχλό, γιατί εάν η Ευρώπη κατασκευάσει επαρκείς μηχανισμούς, τερματικούς σταθμούς, θα διαφοροποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια”, ανέφερε.

Η περίκλειστη Τσεχική Δημοκρατία, καταναλώνει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τη Ρωσία μέσω της Γερμανίας. Ο Λιπάβσκι, του οποίου το υπουργείο έχει ειδικό απεσταλμένο για την ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε ότι η τσεχική Kυβέρνηση στοχεύει να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικό σταθμό LNG σε κάποια γειτονική χώρα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Οι πλησιέστεροι υφιστάμενοι ή εν δυνάμει τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στην Πολωνία και τη Γερμανία. “Ένα τέτοιο έργο είναι σαφώς προς το συμφέρον της ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου το υπουργείο το υποστηρίζει πλήρως”, είπε. Δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η συμμετοχή της Τσεχίας.

ΚΥΠΕ

You May Also Like

Επιστήμονες δημιούργησαν τσιπ που εισάγεται στο σώμα μέσω… ένεσης

Ερευνητές από το Columbia Engineering αναφέρουν ότι δημιούργησαν το μικρότερο σύστημα μεμονωμένου…

Σοκάρουν τα SMS του δασκάλου στις μαθήτριες Δημοτικού: «Είσαι πολύ όμορφη, μη με λες κύριο…»

Σοκάρουν τα SMS του δασκάλου στις μαθήτριες Δημοτικού: «Είσαι πολύ όμορφη, μη…

Φρίκη στο Τέξας: Σε ανθρωποκτονία αποδίδεται ο θάνατος του 9χρονου – Για ένα χρόνο ζούσαν με το πτώμα τα τρία αδέρφια του

Φρίκη στο Τέξας: Σε ανθρωποκτονία αποδίδεται ο θάνατος του 9χρονου – Για…

Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τους δημόσιους υπαλλήλους

“Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και άλλων βασικών προϊόντων

“Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού…

Τα θερινά σινεμά ξαναμπαίνουν στις ζωές μας – Πότε και πως θα λειτουργήσουν

Table of Contents Hide Τα θερινά σινεμά ξαναμπαίνουν στις ζωές μας –…

UEFA: Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες παίκτες

Χαλαρώνουν τα υγειονομικά μέτρα πριν τους αγώνες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοίρασε τρόφιμα στα Σεπόλια μακριά από τις κάμερες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοίρασε τρόφιμα στα Σεπόλια μακριά από τις κάμερες

Σαρωτικοί έλεγχοι στη φαρμακευτική αλυσίδα: Πώς θα γίνονται στη συνταγογράφηση – Οι ποινές

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει εντολή ήδη στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει τους ελέγχους στο σύστημα συνταγογράφησης.