Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιφέρειες μαζί για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Tο νέο μοντέλο στοχοθεσίας και προγραμματισμού θέτει σε άμεση εφαρμογή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας.

 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, διευρυμένη συνάντηση υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτα, στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ – Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ (Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και ΟΠΕΚΕΠΕ) και των Περιφερειών (Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών). Για τον ίδιο σκοπό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/10/2019 αντίστοιχη τεχνική συνάντηση με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης που υλοποιούν τα τοπικά προγράμματα LEADER.

 

Ο Υπουργός Μ. Βορίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου και επεσήμανε την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αξιοποίησης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, όπως του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τόνισε δε ότι ο προγραμματισμός που τίθεται προϋποθέτει την στοχοπροσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επιδίωξη απτών αποτελεσμάτων, στη βάση τόσο των χρονικών όσο και των χρηματοδοτικών περιορισμών της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Κ. Μπαγινέτας στην ομιλία του έθεσε τις βασικές αρχές του πλαισίου στοχοθεσίας και προγραμματισμού, τους στόχους καθώς και το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξή τους. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποσκοπεί στην επίσπευση της ενεργοποίησης και εφαρμογής των μέτρων, την έγκαιρη ένταξη και υλοποίηση των επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, και την προοδευτική βελτίωση των ποσοστών απορρόφησης για τον περιορισμό του κινδύνου απώλειας πόρων στο πέρας της προγραμματικής περιόδου.

 

Αναφέρθηκε επίσης, στην ορθολογική αξιοποίηση του εργαλείου της υπερδέσμευσης ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, η έγκαιρη απόσβεσή της καθώς και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου καθυστέρησης υλοποίησης των έργων και μη ολοκλήρωσής τους εντός των χρονικών ορίων της προγραμματικής περιόδου.

 

Ζήτησε δε από τους εκπροσώπους των Περιφερειών να θέσουν την επίτευξη των στόχων του ΠΑΑ ψηλά στις προτεραιότητές τους, δεδομένης της σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας των μέτρων του και της συμβολής του στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των Περιφερειών για τις νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την νέα ΚΑΠ καθώς και για τον προγραμματισμό της προετοιμασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στον σχεδιασμό του.

 

 

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…