Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα – Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μη δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα - Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει “Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το” και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.

Η παραδοασιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά:

Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα,

ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/

You May Also Like

Εύκολη μηλόπιτα με 5 μόνο υλικά

Χωρίς μίξερ, ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ψήνεις και απολαμβάνεις

Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα μουστάρδας !!!

Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα μουστάρδας..👩‍🍳 Υλικά 👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳 1 φιλέτο στήθος…

Αυτό το τσιζκέικ είναι σίγουρη επιτυχία και έτοιμο μόλις σε 5 λεπτά

Αυτό το τσιζκέικ είναι σίγουρη επιτυχία και έτοιμο μόλις σε 5 λεπτά

Κέικ βανίλιας με σταγόνες σοκολάτας

Κέικ βανίλιας με σταγόνες σοκολάτας

Σουπιές με σπανάκι, σε 30 λεπτά μόνο!

Ένα υγιεινό φαγητό σε ελάχιστο χρόνο.

Δοκιμάστε την εύκολη συνταγή για μηλοπιτάκια σε 5 λεπτά!

Μία πεντανόστιμη δημιουργία για όλες τις ώρες και γιατί όχι και για το σχολείο!!

Τα πιο ζουμερά μπιφτέκια

Τα πιο ζουμερά μπιφτέκια

Οι πιο αφράτοι κουραμπιέδες

Οι πιο αφράτοι κουραμπιέδες Αυτούς τους κουραμπιέδες τους κάνουμε παραδοσιακά πολλά χρόνια!…

Τρώγεται ζεστό και κρύο!

Συνταγή για Ρυζόγαλο που θυμίζει γιαγιά !

Συνταγή για ένα πεντανόστιμο και εύκολο κέικ χωρίς μίξερ!

Το κέικ είναι από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων και αποτελεί μία σταθερή αξία.