Φαρμακεία: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας τoυς

Σε ισχύ τέθηκε το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Υγείας, όπως αυτός αναρτήθηκε σε ΦΕΚ.

Περιφέρεια και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να επικαιροποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των φαρμακείων σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, και να ενημερωθούν οι πολίτες.

Πλέον το όριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία, διευρυμένων και μη, καθορίζεται από το ωράριο των λοιπών εμπορικών καταστημάτων στις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως τα λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία επέλεγαν το ωράριό τους, και πέραν της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων -έτσι τα περισσότερα λειτουργούσαν μέχρι τις 10 ή 11 το βράδυ.

«Το διευρυμένο ωράριο δεν καταργείται αλλά εξορθολογίζεται. Ο φαρμακοποιός με το διευρυμένο ωράριο, έχει υποχρέωση να δηλώνει συγκεκριμένο και όχι άναρχο διευρυμένο ωράριο, στην πλατφόρμα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην Περιφέρεια» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογις Αττικής (ΦΣΑ).

Εφεξής το ωράριο θα δηλώνεται κατά βούληση από τους φαρμακοποιούς, αλλά με τον περιορισμό της έναρξης και της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Συνεπώς, τα διευρυμένα φαρμακεία δεν θα λειτουργούν μετά τις 9 το βράδυ.

Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00. Κανένα φαρμακείο δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα όρια αυτά στη δήλωση του για διευρυμένο ωράριο.

Μάλιστα, η παράλειψη δήλωσης αλλά και η υπέρβαση των δηλωθέντων ωραρίων, συνεπάγεται πρόστιμο έως 3 .000 ευρώ από τον Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας όπου υπάγεται το φαρμακείο.

Οι 14 επίσημες αργίες και οι εξαιρέσεις

Με το νέο πλαίσιο για το ωράριο των φαρμακείων καθορίζεται ρητώς πως η Κυριακή παραμένει αργία για όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακεία. Τις Κυριακές, τις μεγάλες γιορτές και τις επίσημες αργίες του έτους επιτρέπεται να λειτουργούν μονο τα φαρμακεία που εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν όπως αυτά έχουν οριστεί από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Τόσο τα διευρυμένα όσο και τα λοιπά φαρμακεία παραμένουν κλειστά τις εξής επίσημες αργίες: 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, 15η Αυγούστου, 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 1η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Το πλαίσιο για τις αργίες έχει εξαιρέσεις για φαρμακεία που λειτουργούν στα αεροδρόμια της χώρας και για φαρμακεία νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων, όπου με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούν να λειτουργούν και πέραν από τις υποχρεωτικές ώρες λειτουργίας και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή: Ναι στην συνύπαρξη,αλλά σε αντιπαράθεση ανθρώπου με την αρκούδα,παίρνω το μέρος του ανθρώπου

Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή: Ναι στην συνύπαρξη,αλλά σε αντιπαράθεση ανθρώπου με την…

Έκκληση για την προστασία και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γούνας της Καστοριάς

Table of Contents Hide Έκκληση για την προστασία και την ενίσχυση των…

Άργος Ορεστικό: Βρέθηκαν οι “υπάλληλοι μαϊμού” της ΔΕΗ που εξαπάτησαν και έκλεψαν ηλικιωμένη γυναίκα

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δυο ημεδαποί, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο-συνεργός τους

Την ερχόμενη Δευτέρα η 2η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Την ερχόμενη Δευτέρα η 2η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Προσφυγή του Δημήτρη Κωτούλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, για την εισήγηση «η οποία υποθηκεύει για 12 χρόνια το μέλλον του Δήμου Καστοριάς»

Προσφυγή του Δημήτρη Κωτούλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, για την εισήγηση…

Η αστική ιερά μονή της Παναγίας Ακαταμαχήτου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Καστοριά Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Η αστική ιερά μονή της Παναγίας Ακαταμαχήτου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Καστοριά…

Η Μαρία Αντωνίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η Π.Δ.Μ. στις Βρυξέλλες

Η Μαρία Αντωνίου,  η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η Π.Δ.Μ. στις Βρυξέλλες

Εκδήλωση παρουσίασης της ανακαινισμένης αίθουσας της Βιβλιοθήκης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δ.Σ. Καστοριάς                                  

Ξεκίνησαν τα Κατηχητικά Σχολεία της Μητροπόλεως

Στα πλαίσια της ποιμαντικής μερίμνης της τοπικής μας Εκκλησίας για τα παιδιά…