Η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της διοργάνωσης «Ένα στα Πέντε», θα μιλήσει για τους τρόπους εξάλειψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης τη Δευτέρα στο Άργος Ορεστικό
Μια πολύ ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη ημερίδα, πρόκειται να λάβει χώρα τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 06:30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού. Θέμα της ημερίδας είναι «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» με εισηγήτρια τη κα Ελένη Ράπτη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονίστριας της διοργάνωσης “Ένα στα Πέντε”.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αφροδίτη Μπελονάκη, η εν λόγω ημερίδα, δεν αφορά μόνο τους γονείς, αλλά και όλους τους ενήλικες, προκειμένου να ενημερωθούν και να μάθουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, ένα στα πέντε παιδιά, έχει πέσει θύμα κακοποίησης «Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες πέραν των σωματικών τραυμάτων, δημιουργούν και ψυχικά τραύματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν. Ως Δήμος γενικά, και ως άνθρωποι ειδικά, πιστεύουμε πως η πρόληψη μπορεί να μας σώσει. Είμαστε και οι ίδιοι γονείς, αλλά και νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά του Δήμου, σαν να είναι δικά μας παιδιά και για το λόγο αυτό, θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτά».
Μηδενικά τα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Π.Ε. Καστοριάς
Παρόλο που πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις και συνεχώς ακούμε για τέτοιου είδους αποτρόπαια περιστατικά, το παρήγορο είναι πως δεν υπήρξαν κρούσματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Δήμο Άργους Ορεστικού και γενικότερα στην Π.Ε. Καστοριάς «Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, τέτοιου είδους πράξεις. Η συνεργασία μας με την Πρόνοια Καστοριάς είναι άμεση και διαρκής, οπότε ξέρουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Ωστόσο ζούμε σε δύσκολες εποχές, και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Καλύτερα να προλαμβάνουμε ένα γεγονός, παρά να προσπαθούμε μετά να το θεραπεύσουμε», δήλωσε η κα Μπελονάκη.
Ο τρόπος κάνει τη διαφορά
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος. Τα παιδιά, ουκ ολίγες φορές, αρνούνται να αποκαλύψουν τι τους έχει συμβεί, καθώς φοβούνται μήπως χειροτερεύσουν την ήδη δυσμενή κατάσταση «Πολλές φορές, τα παιδιά δεν εμπιστεύονται ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς, για τους δικούς τους λόγους», είπε η Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε πως «Ο εκπαιδευτικός κακά τα ψέματα, παίζει πολλούς ρόλους. Το ρόλο του ψυχολόγου, του γονέα, του φίλου. Έτσι θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει πώς να χειριστεί το θέμα και πώς να βοηθήσει. Το βασικό είναι να μην κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται ενοχικά για πράξεις οι οποίες τους έχουν συμβεί και που σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν τις προκάλεσαν».
Το να προσεγγίσει ένας γονέας το παιδί, πάνω σε αυτό το θέμα είναι αφενός δύσκολο και αφετέρου άβολο. Ένας από τους λόγους που πραγματοποιείται η ημερίδα είναι για να μάθουν οι ενήλικες τους σωστούς τρόπους προσέγγισης των παιδιών τους, πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα.
Η κα Μπελονάκη, εκτός από Αντιδήμαρχος είναι και εκπαιδευτικός, με πολυετή πείρα. Εξέφρασε τη γνώμη της πάνω στο θέμα και ως εκπαιδευτικός και θέλησε να μοιραστεί το δικό της τρόπο προσέγγισης των παιδιών «Καταρχήν, θεωρώ, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο παιδί και στο γονέα. Ο γονέας, είναι εκείνος που φέρει την ευθύνη, ώστε να καλλιεργηθεί σωστά αυτή η σχέση εμπιστοσύνης. Βέβαια, εάν υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια για το οτιδήποτε, προκειμένου να μπορέσει να αλιεύσει τις πληροφορίες που θέλει, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει το παιδί να νιώσει ενοχικά ρωτώντας “γιατί”. Με πολύ καλή διάθεση και συζήτηση, θα μπορέσει ενδεχομένως να μάθει κάποια πράγματα, αποφεύγοντας να κάνει το παιδί να νιώσει ότι το ίδιο φταίει. Εάν βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας, με σκληρές για αυτά ερωτήσεις , πιστεύω ότι το παιδί θα αισθανθεί δύσκολα και πιθανότατα να μην συμμετάσχει με τον τρόπο που θα έπρεπε, στη συζήτηση με το γονέα».
O “Κανόνας των Εσωρούχων”
Μέσω ενός παραμυθιού, “Η Κίκο και το χέρι”, το οποίο διδάσκει τον “Κανόνα των Εσωρούχων”, η κα Ράπτη θα ενημερώσει όσους παρευρεθούν στη ημερίδα για το πώς θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τα παιδιά, χωρίς να τα φέρουν σε δύσκολη θέσει. Στην ουσία το παραμύθι, εξηγεί το κακό άγγιγμα χωρίς να μπει σε ιατρική ορολογία που μπορεί να μπερδέψει το παιδί, προσδιορίζει το εσώρουχο ως εμφανές όριο που τα παιδιά μπορούν εύκολα να θυμούνται. Έτσι λοιπόν, όταν το παιδί, μάθει και κατανοήσει τον “Κανόνα των Εσωρούχων” δεν αφήνει κανέναν να το αγγίξει στην περιοχή. Αν κάποιος επιδιώξει να αγγίξει το παιδί στο εσώρουχο, το παιδί πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται μέσα στο δίκτυο της ασφάλειάς του. Το δίκτυο αυτό καλό είναι να αποτελείται από δύο πρόσωπα ένα μέσα στην οικογένεια και ένα έξω από αυτήν. Μέσα στην οικογένεια μπορεί να είναι η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά κ.ά. Έξω από αυτή μπορεί να είναι η δασκάλα, ένα συγγενικό πρόσωπο ακόμα και ένας αστυνομικός.
Κανείς δεν είναι μόνος του
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να κατανοήσουν και οι ίδιοι οι γονείς, ότι σε περίπτωση που υποπέσει το οτιδήποτε στην αντίληψή τους και δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να χειριστούν το θέμα, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς «Εμείς ως Δήμος, είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Πρόνοια Καστοριάς. Η κοινωνική λειτουργός, είναι πάντα στη διάθεσή μας και υπάρχει άμεση συνεργασία όποτε τη χρειαζόμαστε. Αυτό που πρέπει όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι ότι εμείς, οι ίδιοι οι γονείς, πέρα από τη σχέση εμπιστοσύνης, που πρέπει να χτίσουμε με τα παιδιά μας, πρέπει επίσης να τα κάνουμε να καταλάβουν ότι το σώμα τούς τους ανήκει, αλλά και πώς θα μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό άγγιγμα. Δυστυχώς, πολλές φορές, μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, να δεχθούν τα παιδιά την παρενόχληση μέσα από το ίδιο τους το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον», κατέληξε η κα Μπελονάκη.
Χρύσα Κοσμίδου