To κουβάρι των υπερκοστολογήσεων στην Εγνατία Οδό αρχίζουν να ξετυλίγουν οι δικαστικές αρχές, μετά τις προσφυγές της Αττικάτ, που διεκδικούσε δαπάνες 35 εκ. ευρώ τις οποίες είχε πληρωθεί!

Στην υπόθεση που φέρεται να εμπλέκονται και στελέχη της Εγνατίας, που υπέγραψαν τις πληρωμές προς την κατασκευαστική εταιρεία για τις σήραγγες της Εγνατίας στην Κοζάνη, η κρατική εταιρεία φαίνεται να έχει ζημιωθεί συνολικά με πάνω από 100 εκ. ευρώ. Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις μεθοδεύσεις του εργολάβου, ο οποίος φούσκωσε τις δαπάνες των έργων, με το επιχείρημα της αλλαγής προδιαγραφών, μολονότι από την διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις τεχνικές του έργου.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, η οποία εμφανίζεται τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστέα, στις επίμαχες εργολαβίες εντοπίστηκε πλήθος παρατυπιών (ανυπόγραφες επιμετρήσεις, τήρηση διπλών ημερολογίων, εγκρίσεις πινάκων για καταβολή επιπλέον ποσών χωρίς υπογραφή υπηρεσιών, τροποποίηση εργασιών ολοκληρωμένων έργων κ.α). Τι μπορεί να σημαίνει η απόφαση για την Εγνατία από την στιγμή που η Αττικάτ είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία; Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του Εφετείου οδηγεί σε κατάπτωση των εγγυητικών από τις τράπεζες και αναζήτηση ευθυνών σε όσους έχουν εμπλακεί με την υπόθεση δηλαδή ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Η υπόθεση με τους αρνητικούς λογαριασμούς στην Εγνατία, στην οποία εκτός από την Αττικάτ φαίρεται να εμπλέκονται και άλλες τεχνικές εταιρείες ήταν γνωστή στο υπουργείο από το 2010. Ωστόσο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης πέρσι με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την πλευράς της νέας διοίκησης της Εγνατίας Οδού ΑΕ και την ανάθεση των εργολαβιών της Κοζάνης και της Λάρισας σε εξωτερικό νομικό γραφείο (Μιχάλη Σεργάκη). Σύμφωνα με πληροφορίες η νομική υπηρεσία της Εγνατίας είχε ζητήσει να βγει από την υπόθεση, την οποία χαρακτήριζε… χαμένη! Τους επόμενους μήνες σύμφωνα με νομικές πηγές, θα εκδικαστούν και οι άλλες προσφυγές που αφορούν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή της Λάρισας αξίας περίπου 45 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι Εγνατία έχει εκδώσει αρνητικούς λογαριασμούς σε τέσσερις εργολαβίες ύψους 104 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 94 εκατ. ευρώ είναι οι αρνητικοί λογαριασμοί της Αττικάτ για τρεις εργολαβίες ενώ περίπου 10 εκατ. ευρώ αφορούν την Παντεχνική.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…