Μήπως τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού ήταν αιτία να ξεφύγετε από τα κιλά σας; Μάθετε πως θα επανορθώσετε…

Γράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα

MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στο τραπέζι του Πάσχα μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 3000 θερμίδες μόνο σε ένα γεύμα, όταν την ημέρα, σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άνδρες. Όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και 4 κιλά, ενώ αν η υπερφαγία συνεχιστεί και δεν πάρουμε τα μέτρα μας, μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά. Διαβάστε πως θα τα χάσετε…

Συνήθως λοιπόν αμέσως μετά το πάσχα επικρατεί πανικός και πολύς κόσμος καταφεύγει στην εφαρμογή μη ισορροπημένων διαιτολογίων προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς διότι τα κιλά των γιορτών θεωρούνται πρόσφατα αποκτηθέν βάρος και είναι εύκολο να φύγουν. Το βάρος το οποίο προϋπάρχει θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που αν το εφαρμόσει κανείς θα χάσει εύκολα όλα τα κιλά που τον ενοχλούν. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το μεταβολισμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα  βασικά βήματα είναι τα εξής:

*Δεν περιμένουμε να πάρουμε κιλά για να ενεργοποιηθούμε και να προσέξουμε τη διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ούτως ή άλλως όλο το χρόνο ανεξαρτήτου βάρους.

*Καλό είναι να μάθει κανείς να ελέγχει την επιθυμία του για φαγητό ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την πείνα από τη βουλιμία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεινάμε και διαφορετικό να τρώμε από βουλιμία ή γιατί απλά μας αρέσει το φαγητό έστω κι αν έχουμε χορτάσει. Στην δεύτερη περίπτωση αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουμε. Σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη συχνών και μικρών γευμάτων. Μπορεί να είναι πλέον διαιτολογικό κλισέ, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό διότι έτσι ρυθμίζονται τα σάκχαρα του αίματος (πετυχαίνουμε δηλαδή ευγλυκαιμία) κι έτσι πεινάμε λιγότερο και είναι πιο εύκολο να είμαστε εγκρατείς.

 

*Διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας. Αφενός το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο ψυγείο και αφετέρου το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, η οποία μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού. Μάλιστα το άγχος αυξάνει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς! Σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών από τη διατροφή μας όπως είναι η βιταμίνη C (υπάρχει σε πορτοκάλι, λεμόνι), Βιταμίνη Ε (υπάρχει στο ελαιόλαδο) και Βιταμίνη Α (υπάρχει άφθονη στα καρότα και στα κόκκινα λαχανικά). Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό σε περιόδους άγχους και μειώνουν τις βλαπτικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.

*Ενημερωνόμαστε σωστά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς και για το τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακρότητες (πχ δίαιτα μόνο με ψητά και σαλάτες) οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στον οργανισμό και μακροχρόνια είναι αναποτελεσματικές.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

–          Περιορίστε το τσιμπολόγημα

–          Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά, το αποτέλεσμα είναι να χάσετε τον ελέγχου της ποσότητας τροφής  που θα καταναλώσετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μικρά και συχνά γεύματα.

–          Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (πχ αν κανονίσετε να βγείτε το βράδι για φαγητό, τότε φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)

–          Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να συνεχίσετε

–          Προτιμήστε την light εκδοχή των φαγητών (πχ δεν τσιγαρίζουμε στο τέλος τα μακαρόνια, αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα κτλ)

–          Προσοχή στο αλκοόλ

–          Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει

 

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΙΛΑ

Η ταχύτητα απώλειας βάρους ποικίλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με:

– Το αρχικό βάρος (όσο περισσότερο είναι το αρχικό βάρος τόσο πιο εύκολα φεύγουν τα πρώτα κιλά)

– Το φύλο

– Την ηλικία

– Την ορμονική κατάσταση του ατόμου

– Την κατάσταση της υγείας του ατόμου

– Τον αριθμό των πρότερων προσπαθειών αδυνατίσματος

– Τη θερμιδική πρόσληψη του ατόμου

{jcomments on}Pinakas_apolias_varous

You May Also Like

Μοναστηριακή διατροφή: Αυτό είναι το εβδομαδιαίο μενού των μοναχών που χαρίζει υγεία και μακροζωία

Table of Contents Hide ΔιατροφήΗ σημασία της «βυζαντινής ώρας»Άσκηση, ξεκούραση και κοινή…

Παχυσαρκία τέλος: Αυτή είναι η ουσία που κόβει την πείνα

Παχυσαρκία τέλος: Αυτή είναι η ουσία που κόβει την πείνα

Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και οι ιδιότητές του

Table of Contents Hide Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και…

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία μόλις εβδομάδα – Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής

Table of Contents Hide Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία…

Χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Ποια είναι τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός;

Ποια είναι τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ο…

Τα 20 οφέλη που έχουν οι ελιές για την υγεία σας

Τα 20  οφέλη που έχουν οι ελιές για την υγεία σας