Καλαφάτης: «Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων»

«Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός. Και το μήνυμα αυτό γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο Ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις εξαναγκασμό στην προσφυγιά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για τον Εορτασμό της 107ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, στην Αίθουσα Τελετών του  Α.Π.Θ., όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και πρόσθεσε: «Το Ελληνικό και το Αρμενικό Έθνος συνδέονται ιστορικά με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης. Η Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας, παραμένουν βαθιά χαραγμένες στην ιστορία των δύο λαών μας. Δύο λαών, που μπορεί να υπέστησαν ανείπωτη  βία, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι  ήμασταν και έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Έχουμε δύναμη ψυχής και τη μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι οι μνήμες και τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στραμμένες στην 24η Απριλίου του 1915, όταν οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής και τις διμοιρίες θανάτου, κατά των Αρμενίων. Ξεκίνησαν οργανωμένα και συστηματικά την επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Επεδίωξαν τον αφανισμό του από τη γη όπου ζούσε τρεις χιλιάδες χρόνια. Οργάνωσαν πορείες θανάτου, βασανιστήρια, εκτοπισμούς, πυρπολήσεις περιουσιών, μαζικές δολοφονίες. Επιδόθηκαν σε αδίστακτη επιχείρηση εθνοκάθαρσης με βιασμούς, αρπαγές, παιδομάζωμα. Ενάμισι εκατομμύριο νεκροί. Όλα αυτά που, με μια λέξη, αποκαλούνται Γενοκτονία. Έκτοτε, η διεθνής κοινότητα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνωρίζουν την ιστορική αλήθεια. Και όμως! Η Τουρκία, ακόμη και σήμερα, αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα. Δεν θέλει και δεν μπορεί να λυτρωθεί από τις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας της. Δεν αντέχει την αλήθεια. Δεν σκέφτεται να  διορθώσει την πορεία της στο μέλλον. Και αυτό είναι το λάθος του σήμερα που συμπλέκεται με τα εγκλήματα του χθες.

 

Το Ελληνικό και το Αρμενικό Έθνος συνδέονται ιστορικά με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης. Η Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας, παραμένουν βαθιά χαραγμένες στην ιστορία των δύο λαών μας. Δύο λαών, που μπορεί να υπέστησαν ανείπωτη  βία, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι  ήμασταν και έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Έχουμε δύναμη ψυχής και τη μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι οι μνήμες και τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. «Σβήνοντας άλλωστε ένα κομμάτι από το παρελθόν», γράφει ο Σεφέρης, «είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

 

Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός. Και το μήνυμα αυτό γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο Ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις εξαναγκασμό στην προσφυγιά.

 

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  να σέβονται και οι γείτονές μας τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας και να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις. Έχουμε ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση, έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, όπου κι αν χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο μνημείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…