Η ασθενής γεννήθηκε με συγγενή διαταραχή μικροτία, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση του δεξιού αυτιού.

.

Χειρουργοί μεταμόσχευσαν με επιτυχία ένα τρισδιάστατο τυπωμένο αυτί φτιαγμένο από ζωντανό ιστό σε μια 20χρονη γυναίκα σε μια πρωτοποριακή διαδικασία. Το εμφύτευμα, που ονομάζεται AuriNovo, κατασκευάστηκε από τα κύτταρα της ίδιας της γυναίκας, αναφέρει η Ρόνι Κάριν Ράμπιν για τους New York Times.

Η 20χρονη ασθενής γεννήθηκε με συγγενή διαταραχή μικροτία, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση του δεξιού αυτιού. Τον Μάρτιο, η γυναίκα έλαβε ένα τρισδιάστατο τυπωμένο, εργαστηριακό εμφύτευμα δεξιού αυτιού που δημιουργήθηκε από κύτταρα του αριστερού της αυτιού, σε σχήμα που της έδινε δύο ταιριαστά αυτιά.

Το αυτί που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο δημιουργήθηκε από την εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής, 3DBio Therapeutics. Το αυτί θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί ιστό χόνδρου τώρα που έχει εμφυτευτεί, δίνοντάς του μια φυσική εμφάνιση και αίσθηση. Η 3DBio Therapeutics ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της επανορθωτικής χειρουργικής σε μια έκδοση που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, με 11 ασθενείς με microtia [SJ1] που θα λάβουν 3-D εκτυπωμένα εμφυτεύματα. Η κλινική δοκιμή θα παρακολουθεί τη συμβατότητα του αυτιού και τη λειτουργία του μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει η πιθανότητα το μεταμοσχευμένο αυτί να απορριφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως ξένο αντικείμενο και να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία. Σύμφωνα με τους New York Times, οι υπεύθυνοι της 3DBio Therapeutics ελπίζουν ότι η απόρριψη δεν θα συμβεί αφού τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τα κύτταρα των ασθενών. Στο παρελθόν, άλλες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή προσαρμοσμένων προσθετικών μελών από ελαφριά πλαστικά και υλικά. Παρόλα αυτά, το αυτί είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα τρισδιάστατου εμφυτεύματος κατασκευασμένου από ζωντανό ιστό.

Το AuriNovo, το τρισδιάστατο τυπωμένο αυτί, είναι ειδικό για τον ασθενή και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για χειρουργική ανακατασκευή σε ανθρώπους που γεννιούνται με μικροτία, σύμφωνα με δήλωση. Υπολογίζεται ότι 1.500 μωρά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως έχουν μικροτία. Η πάθηση προκαλεί το ένα ή και τα δύο αυτιά να είναι υπανάπτυκτα ή να λείπουν εντελώς.

Οι ασθενείς με μικροτία μπορούν να έχουν νέα αυτιά κατασκευασμένα από σιλικόνη ή ακόμα και μοσχεύματα πλευρών, όπου οι χειρουργοί πρέπει να ξύσουν τον χόνδρο από το θώρακα ενός ασθενούς και στη συνέχεια να τον χαράξουν στο κατά προσέγγιση σχήμα ενός αυτιού. Η 3DBio Therapeutics χρησιμοποιεί μια πειραματική διαδικασία όπου λαμβάνεται βιοψία από το υπάρχον αυτί του ασθενούς και συλλέγονται κύτταρα χόνδρου, αναφέρει η Νικολά Γουέτσμαν για το Verge. Τα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται σε εργαστήριο μέχρι να συσσωρευτούν αρκετά κύτταρα για να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό υλικό εκτύπωσης, όπως μελάνι σε μια σελίδα, για το μοναδικό σχήμα αυτιού ενός ασθενούς. Οι ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας εκτύπωσης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί από την 3DBio, επικαλούμενη ιδιόκτητες ανησυχίες.

Οι ερευνητές στο 3DBio κατασκεύασαν για πρώτη φορά ένα τρισδιάστατο μοντέλο υπολογιστή βασισμένο σε σάρωση του αριστερού αυτιού της γυναίκας. Στη συνέχεια, καλλιέργησαν κύτταρα από το αριστερό αυτί και τα έβαλαν σε «βιοκύκλωμα», ένα κάπως ζελατινώδες υλικό κατασκευασμένο από κολλαγόνο που μιμείται αυτήν την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική του χώρου μεταξύ των κυττάρων. Στη συνέχεια, ο εκτυπωτής εναπόθεσε το μελάνι κολλαγόνου στρώμα-στρώμα στο σχήμα του δεξιού αυτιού του ασθενούς [SJ2] , ένα ακριβές αντίγραφο του αριστερού αυτιού αναποδογυρίστηκε. Μόλις το αυτί τυπώθηκε, ένα βιοαποικοδομήσιμο κέλυφος τοποθετήθηκε πάνω από το αυτί και στάλθηκε σε αναφορές ψύξης σε έναν γιατρό, σύμφωνα με τους Times. Ο γιατρός στη συνέχεια εμφύτευσε το αυτί κάτω από το δέρμα του ασθενούς.

Η Αντετόλα Αντεσίντα, καθηγήτρια χειρουργικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο NBC News ότι η μέθοδος τρισδιάστατης εκτύπωσης αποφεύγει τους κινδύνους μόλυνσης και χειρουργικής επέμβασης, επειδή οι γιατροί δεν θα χρειαστεί να μπουν στο πλευρό. κλουβί και εκθέστε τους πνεύμονες. Με περισσότερη έρευνα, η 3DBio Therapeutics λέει ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τρισδιάστατη εκτύπωση άλλων τμημάτων του σώματος, όπως δίσκους σπονδυλικής στήλης, μύτη, μηνίσκους γονάτων και άλλους ιστούς, αναφέρουν οι New York Times.

ΠΗΓΗ:https://www.huffingtonpost.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…