Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μέσω διαδικτύου, με αφορμή την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid-19

 

Με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα οι δράστες εξαπατούν τους πολίτες και τους αποσπούν χρήματα μέσω του διαδικτύου

 

Με αφορμή την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, λόγω ισχύος των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid-19 και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας συμβουλεύει όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ηλεκτρονικές τους αγορές, ειδικότερα όσον αφορά προϊόντα σε δελεαστικές τιμές.

Οι δράστες περιπτώσεων διαδικτυακής απάτης, αφού καταχωρήσουν στο διαδίκτυο ηλεκτρονική αγγελία πώλησης διαφόρων αντικειμένων (π.χ. αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), έρχονται σε επικοινωνία, είτε μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είτε τηλεφωνικά, με τους υποψήφιους αγοραστές και χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, τους πείθουν για τη φερεγγυότητα τους.

Ακολούθως, υποδεικνύουν στους υποψήφιους αγοραστές να καταβάλλουν σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή ή ως ολόκληρο αντίτιμο της αγοράς, ενώ μετά την καταβολή των χρημάτων, διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που τους κατατέθηκε.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν τη δια ζώσης συνάντηση με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο τη διαδικτυακή ή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή ακόμα και τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή στους πολίτες να μην πείθονται αμέσως και να εξακριβώνουν τη φερεγγυότητα και το αληθές των λεγόμενων από το αντισυμβαλλόμενο πρόσωπο, προτού καταθέσουν χρηματικό ποσό ως αντίτιμο για την υποτιθέμενη αγορά τους, σε λογαριασμό τραπεζικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες, ενώ αν διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

 

 

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…