Με 32 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Κοινοπραξία κατασκευής του TAP, τις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο Αγωγός  στις Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την επανεκκίνηση του έργου και τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που αποφασίσθηκε για δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ύστερα από τις συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου  και της εταιρείας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, με  εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) και με εκπροσώπους της εταιρείας TAP AG. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο  Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, ο Διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΤΑΡ Αλέξανδρος Πανουργιάς, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και συνεργάτες του υπουργού.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος  διαχείρισης του ποσού που  θα διαθέσει  η εταιρεία του αγωγού στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμενοποίηση της σχετικής πρόθεσης της εταιρείας, όσο και ο υπερδιπλασιασμός  του ποσού στα 32 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε έπειτα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.

Στη συνάντηση επικράτησε κλίμα συνεργασίας, στο έδαφος της συμφωνίας κυβέρνησης – TAP για την κοινωνική στόχευση και εξειδίκευση της ΕΚΕ. Η συζήτηση είχε ως στόχο να καθοριστούν  οι βέλτιστες διαδικασίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια μεγιστοποίησης  της κοινωνικής και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης.

Τρία βασικά θέματα διευθετήθηκαν:

·        Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).

·        Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν  εκπρόσωποι της TAP AG και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

·        Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια στα πλαίσια ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Η προσέγγιση κάθε έργου  μεθοδικά και βάσει της  συνολικής επίδρασής του,  εκτός των ειδικών δράσεων ανά περιοχή, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα, να εξαπλώσει γεωγραφικά τις ωφέλειες  και να βοηθήσει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο κόσμο.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την βούληση να συμβάλλουν εποικοδομητικά ώστε να προσδιοριστούν σύντομα τα υποψήφια προς υλοποίηση έργα, να υιοθετηθούν οι καλύτερες διαδικασίες διαχείρισης και να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια με καλή διάθεση.

 

Θεόδωρος Καρυπίδης: ‘’ Η Περιφέρεια έχει ήδη έτοιμο φάκελο και 15 ονοματισμένα έργα , από την διαβούλευση της με τους Δήμους των περιοχών ‘’

Με 7 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης η Κοινοπραξία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις περιοχές απ όπου διέρχεται ο Αγωγός  στην Δυτική Μακεδονία,  στους Δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου Καστοριάς.

«Η Περιφέρεια έχει ήδη έτοιμο φάκελο και 15 ονοματισμένα έργα , από την διαβούλευση της με τους Δήμους των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, επιβεβαιώνοντας  σχετικές πληροφορίες της ΕΡΤ Κοζάνης και επισημαίνοντας ότι «η έγκριση και η χρηματοδότηση έργων ή προγραμμάτων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και των δράσεων αυτών, μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα»

Μιλώντας ο κ. Καρυπίδης στην ΕΡΤ Κοζάνης, έκανε γνωστό ότι στα  32 εκατομμύρια ευρώ που είναι συνολικά από την Κοινοπραξία κατασκευής του TAP η χρηματοδότηση των Περιφερειών Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων θα μείνει ως «ταμείο-κουμπαράς», προκειμένου να στηρίξει έκτακτες ανάγκες ή επιπρόσθετες επιλέξιμες δράσεις των τριών Περιφερειών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας από την πρόσφατη σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους εκπροσώπους της εταιρείας TAP και τους εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας απ’ όπου διέρχεται ο Αγωγός, αποφασίσθηκε επίσης να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου των δράσεων κοινωνικής ευθύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Προετοιμασία διαδρομών, από την Π.Ε. Καστοριάς, στα πλαίσια του 11ου Baja Greece.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε διαδρομής

🎯#JobDay: Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς

Το #JobDay Δήμος Καστοριάς απευθύνεται σε όποιον αναζητά εργασία ή σκέφτεται να αλλάξει επάγγελμα

Ηλικιωμένη αρκούδα πέθανε από φυσικά αίτια στην Πολυκάρπη Καστοριάς

Ηλικιωμένη αρκούδα πέθανε από φυσικά αίτια στην Πολυκάρπη Καστοριάς

Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

H Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας   Δυτικής…

Αντικατάσταση 30 φωτιστικών από το Δήμο Καστοριάς στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας

  Αντικατάσταση 30 φωτιστικών από το Δήμο Καστοριάς στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας

Σύλληψη 64χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Σύλληψη 64χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού σήμερα Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού σήμερα Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 15,1 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα. 11.750.000 στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 15,1 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα. 11.750.000…

Οι Μπούρμπου και Αναστασιάδου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζέγκεντ

Ευαγγελία Αναστασιάδου και Χριστίνα Μπούρμπου στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στη δίκωπο γυναικών

Νέα Προμήθεια Οικίσκου, ύψους 8.000€, για τις Ανάγκες Αντιμετώπισης της Πανδημίας από την  Π.Δ.Μ-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Νέα Προμήθεια Οικίσκου, ύψους 8.000€, για τις Ανάγκες Αντιμετώπισης της Πανδημίας από…