Με 32 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Κοινοπραξία κατασκευής του TAP, τις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο Αγωγός  στις Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την επανεκκίνηση του έργου και τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που αποφασίσθηκε για δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ύστερα από τις συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου  και της εταιρείας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, με  εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) και με εκπροσώπους της εταιρείας TAP AG. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο  Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, ο Διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΤΑΡ Αλέξανδρος Πανουργιάς, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και συνεργάτες του υπουργού.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος  διαχείρισης του ποσού που  θα διαθέσει  η εταιρεία του αγωγού στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμενοποίηση της σχετικής πρόθεσης της εταιρείας, όσο και ο υπερδιπλασιασμός  του ποσού στα 32 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε έπειτα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.

Στη συνάντηση επικράτησε κλίμα συνεργασίας, στο έδαφος της συμφωνίας κυβέρνησης – TAP για την κοινωνική στόχευση και εξειδίκευση της ΕΚΕ. Η συζήτηση είχε ως στόχο να καθοριστούν  οι βέλτιστες διαδικασίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια μεγιστοποίησης  της κοινωνικής και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης.

Τρία βασικά θέματα διευθετήθηκαν:

·        Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).

·        Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν  εκπρόσωποι της TAP AG και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

·        Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια στα πλαίσια ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Η προσέγγιση κάθε έργου  μεθοδικά και βάσει της  συνολικής επίδρασής του,  εκτός των ειδικών δράσεων ανά περιοχή, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα, να εξαπλώσει γεωγραφικά τις ωφέλειες  και να βοηθήσει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο κόσμο.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την βούληση να συμβάλλουν εποικοδομητικά ώστε να προσδιοριστούν σύντομα τα υποψήφια προς υλοποίηση έργα, να υιοθετηθούν οι καλύτερες διαδικασίες διαχείρισης και να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια με καλή διάθεση.

 

Θεόδωρος Καρυπίδης: ‘’ Η Περιφέρεια έχει ήδη έτοιμο φάκελο και 15 ονοματισμένα έργα , από την διαβούλευση της με τους Δήμους των περιοχών ‘’

Με 7 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης η Κοινοπραξία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις περιοχές απ όπου διέρχεται ο Αγωγός  στην Δυτική Μακεδονία,  στους Δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου Καστοριάς.

«Η Περιφέρεια έχει ήδη έτοιμο φάκελο και 15 ονοματισμένα έργα , από την διαβούλευση της με τους Δήμους των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, επιβεβαιώνοντας  σχετικές πληροφορίες της ΕΡΤ Κοζάνης και επισημαίνοντας ότι «η έγκριση και η χρηματοδότηση έργων ή προγραμμάτων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και των δράσεων αυτών, μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα»

Μιλώντας ο κ. Καρυπίδης στην ΕΡΤ Κοζάνης, έκανε γνωστό ότι στα  32 εκατομμύρια ευρώ που είναι συνολικά από την Κοινοπραξία κατασκευής του TAP η χρηματοδότηση των Περιφερειών Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων θα μείνει ως «ταμείο-κουμπαράς», προκειμένου να στηρίξει έκτακτες ανάγκες ή επιπρόσθετες επιλέξιμες δράσεις των τριών Περιφερειών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας από την πρόσφατη σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους εκπροσώπους της εταιρείας TAP και τους εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας απ’ όπου διέρχεται ο Αγωγός, αποφασίσθηκε επίσης να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου των δράσεων κοινωνικής ευθύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…