Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , εκφράζοντας την αντίθεσή του  στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας ,σύμφωνα με το οποίο διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου από τα 7 παιδιά στα 14, επέδωσε την Παρασκευή ( 22/4 ) το μεσημέρι ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία των βουλευτών του νομού, των  κκ. Τελιγιορίδου Ολυμπίας και Αντωνίου Μαρίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Πάτρας ,το νομοσχέδιο αυτό, αν περάσει από τη Βουλή (η ψηφοφορία πιθανόν να γίνει μέσα στις γιορτές),  θα οδηγήσει σχεδόν όλα τα παραμεθόρια νηπιαγωγεία του νομού σε οριστικό κλείσιμο.

Το αποτέλεσμα; Ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους γονείς που θ’ αναγκαστούν να μετακινούν καθημερινά τα παιδιά τους , διανύοντας πολλά χιλιόμετρα , σε μεγαλύτερα νηπιαγωγεία, υποβαθμισμένη ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και απώλεια εργασίας για πολλές νηπιαγωγούς της περιοχής μας.

Οι δύο βουλευτίνες απουσίαζαν   στην Αθήνα λόγω των βουλευτικών τους καθηκόντων, οι εκπρόσωποί τους, όμως , διαβεβαίωσαν τους εκπαιδευτικούς ότι και οι δύο θα είναι στο πλευρό τους , ενάντια στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που επιλέγει ως εξιλαστήρια θύματα στον βωμό των μνημονίων, τα νηπιαγωγεία, των οποίων η συμβολή  στη γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών είναι ανεκτίμητη.

Αναλυτικά το ψήφισμα που κατέθεσαν:                                      

ΨΗΦΙΣΜΑ

Κατατέθηκε την Δευτέρα 11/4/2016 από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου : «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» σύμφωνα με το οποίο αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου από τα 7 παιδιά που ίσχυε μέχρι πρότινος, στα 14 και μάλιστα δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο  η λέξη νήπια β ηλικίας, γεγονός που μας διαβεβαιώνει πως καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την φοίτηση όλων των  προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πάγια διεκδίκηση του κλάδου.

Στόχος του Υπουργείου, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι το κλείσιμο νηπιαγωγείων και η συγχώνευση τμημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία, τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την αιτιολογική έκθεση του  νόμου που ορίζει ότι  ο νόμος που κατατίθεται θα  “συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών”.

Η ποιότητα στην εκπαίδευση και η ισότιμη πρόσβαση όλων των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, δικαίωμα κατοχυρωμένο συνταγματικά για τους πολίτες αυτής της χώρας, θυσία στο βωμό της εξοικονόμησης δαπανών που επιτάσσουν τα μνημόνια.

Αποτελεί σίγουρο γεγονός πως

 • πολλά νηπιαγωγεία, ειδικά στην επαρχία, θα κλείσουν, με αποτέλεσμα τα νήπια να μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης στο κοντινότερο νηπιαγωγείο που μπορεί να απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους.
 • Τμήματα θα συγχωνευτούν στον ανώτερο αριθμό που ορίζει ο νόμος, τα 25-27 παιδιά, γεγονός που θα δυσχεράνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Νηπιαγωγοί θα βρεθούν σε εργασιακή ανασφάλεια, αφού υπάρχει η προοπτική της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλο νομό ή άλλη εκπαιδευτική περιφέρεια.

Αν ισχύσει αυτή η διάταξη, πολλά νηπιαγωγεία στο νομό μας θα κλείσουν και άλλα θα συγχωνευτούν.

Ταυτόχρονα, δεύτερο σοβαρό πλήγμα θα επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα εκπαιδευτικών, τους αναπληρωτές. Η πρότασή  για ένα προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών

 •  Δεν απαντά στην επιτακτική ανάγκη της πραγματοποίησης όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση
 • Υιοθετεί ως βάση του συστήματος προσλήψεων τον Ν.3848/10 του οποίου την κατάργηση απαιτήσαμε και απαιτούμε και για την οποία είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ότι θα πραγματοποιήσει.
 • Έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, διαιωνίζει τον κατακερματισμό στην εκπαίδευση και συντηρεί τις συγκρούσεις επιδιώξεων που έχουν δημιουργήσει μέσα στον κλάδο οι τραγικοί χειρισμοί των μνημονιακών κυβερνήσεων στο θέμα των διορισμών.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς να μην επιτρέψουν την ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων, με συνέπεια την ταλαιπωρία μαθητών και γονέων, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε

 • Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση
 • Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα
 • Κατάργηση του Ν.3848/10.
 • Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση
 • Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό
 • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών με αναλογία 1:15
 • Απόσυρση των προτάσεων του Υπουργείου για το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, που «ληστεύει» την προϋπηρεσία τους και απαξιώνει τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο τους.
 • Απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στα νηπιαγωγεία που διαλύουν το δημόσιο νηπιαγωγείο, καταργούν τμήματα, συγχωνεύουν νηπιαγωγεία.

 

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας

Γιάννης Πάτρας                                                                 Τάνια Κορμά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικό εισιτήριο για εξυπηρέτηση χωρίς αναμονές

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικό εισιτήριο για εξυπηρέτηση χωρίς αναμονές

Ποιοι μαθητές δικαιούνται επίδομα έως 1.500 ευρώ;

Ποιοι μαθητές δικαιούνται επίδομα έως 1.500 ευρώ;

Έντεκα Έλληνες επιστήμονες στη λίστα με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως

Έντεκα Έλληνες επιστήμονες στη λίστα με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Πότε θα δοθεί; Ποίοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια;

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Πότε θα δοθεί; Ποίοι είναι οι δικαιούχοι και ποια…

Τσακαλώτος: Ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε επαγγελματίες και απασχολούμενους

Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων,

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Οι αλλαγές που προβλέπονται για το σχολικό έτος 2018-2019 στην Γ’ Λυκείου

Μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων και αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Γ΄ Λυκείου…

Μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία

Μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική…

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού (fedHATTA)

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων…

ΗΠΑ: Με πόλωση προς τις ενδιάμεσες εκλογές

Το 2014, η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε…