Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΒΑΚ έδωσαν οι πολίτες των Γρεβενών μέσα από τη φετινή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Ευρεία αποδοχή και κοινωνική εμπιστοσύνη απέσπασαν οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Γρεβενών που στηρίχθηκαν στο όραμα και τα έργα που προτείνει η Δημοτική Αρχή στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά η πόλη μας.

Αδιαμφισβήτητα, η πιλοτική πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων Φαρδυκάμπου και Μακεδονομάχων το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνδημότες μας καθώς η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που έλαβε χώρα, δημιούργησε ένα νέο και ενιαίο πεδίο για ελεύθερη μετακίνηση πεζών και ποδηλατών, το οποίο ταυτόχρονα συνέδεσε τις δύο μεγάλες μας πλατείες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στο ΣΒΑΚ που προτείνει τη μόνιμη πεζοδρόμηση των προαναφερθέντων οδών.

Επιπλέον, ο χρωματισμός των διαβάσεων που έγινε με τη συμμετοχή παιδιών, γονέων και Τροχαίας έξω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη των Γρεβενών γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη πράξη αρκετά δημοφιλή ώστε ο Δήμος μας να προχωρά άμεσα σε ανάλογες παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα σχολεία. Υπογραμμίζεται ότι αυτή η δράση είχε διττό θετικό αποτέλεσμα καθώς από τη μία προώθησε τις αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής και της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και από την άλλη όξυνε τη δημιουργικότητα και καλλιέργησε τον εθελοντισμό σε μικρούς και μεγάλους.

Επιπρόσθετα, η δοκιμαστική χάραξη και σήμανση της παραποτάμιας διαδρομής από τις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ μέχρι τις Εργατικές Κατοικίες, που αποτελεί άλλη μία μόνιμη παρέμβαση στο σχεδιασμό του ΣΒΑΚ, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατόδρομων και περιπατητικών περιηγήσεων που προβλέπονται στο προτεινόμενο Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Γρεβενών. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε και τη σημαντική επαφή που είχε ο κόσμος με τα ηλεκτρικά ποδήλατα καθώς δεν ήταν λίγες εκείνες οι δράσεις που αφορούσαν τη γνωριμία και εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση της ηλεκτροκίνησης.

Η “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας” έδωσε επίσης έμφαση στον φυσικό πνεύμονα της πόλης μας που δεν είναι άλλος από το καταπράσινο Καστράκι όπου οικογένειες των Γρεβενών απόλαυσαν τις μοναδικές ομορφιές του Άλσους Θεοδωρίδη ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις αθλητικές δραστηριότητες των μικρών μας συνδημοτών που πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ).

Αξιοσημείωτη όμως ήταν, όπως κάθε χρονιά, η συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών καθώς το επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε, πρόσφερε πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές πάνω σε κρίσιμα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο ο Δήμος Γρεβενών οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες, φορείς και συλλόγους που πραγματικά αγκάλιασαν την επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας του 2020 η οποία δε θα γινόταν ποτέ πράξη χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους. Μια εβδομάδα στην οποία τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό ενώ υπήρξε και παράλληλη ενημερωτική εκδήλωση για τους κινδύνους του Covid-19.

Επομένως, ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία: την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, το Τμήμα Τροχαίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Εργαστηριακό Κέντρο, την Ένωση Ποδηλατιστών, την Εθελοντική Ομάδα, τους Δρομείς Υγείας, τη Γυμναστική Ένωση, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, το Κέντρο Υγείας Γρεβενών, το σχολείο “Tree Health” και βεβαίως όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν ενεργά στην μουσική εκδήλωση για την “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο”.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον ξεχωριστό και πολύτιμο ρόλο που επιτέλεσαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας στη φετινή διοργάνωση αφού από τη δική τους θέση συνέβαλλαν αποφασιστικά στην καλύτερη γνωστοποίηση του προγράμματος και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στο ευρύ κοινό και σε καθημερινή βάση.

Σημειώνεται ότι μέσα από το YouTube κανάλι του Δήμου Γρεβενών μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα συνολικό απολογιστικό βίντεο διάρκειας 8,5 λεπτών.

 

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

You May Also Like

Έργα του Γράμμου επισκέφτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σ. Αδαμόπουλος και ο Δήμαρχος Νεστορίου Π. Γκέτσιος

Με στόχο την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του Γράμμου έχουν γίνει  παρεμβάσεις…

Ενημέρωση για την εξέλιξη των ελέγχων σε κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό

Ενημέρωση για την εξέλιξη των ελέγχων σε κτίρια που επλήγησαν από τον…

Πρώτοι στην ανεργία οι Έλληνες. 39 στους 100 κάτω των 25 ετών δεν έχουν εργασία

Πρώτοι στην ανεργία οι Έλληνες. 39 στους 100 κάτω των 25 ετών…

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς με τον Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς με τον Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς

Με τα αρώματα των Τοπικών Προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας πλημμύρισε το μετρό του Συντάγματος

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας με τίτλο «Γιορτάζουμε την γή μας»

Μαρία Σπυράκη προς Αντιπρόεδρους Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι: «Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας περιμένουν τις απαντήσεις σας, για αντικατάσταση της αγωνίας τους με βιώσιμες δουλειές που θα τους δίνουν μια δίκαιη προοπτική»

Μαρία Σπυράκη προς Αντιπρόεδρους Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι: «Οι κάτοικοι της Δυτικής…