Ψαλίδι 25% στην προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ώρα που όλη η Ευρώπη ζει με την αβεβαιότητα της συνέχισης ή όχι της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η Ελλάδα όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της αγοράς από τον διαχειριστή του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, υπάρχει σαφής μείωση της προμήθειας ρωσικού αερίου, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG σημειώνουν ραγδαία αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές αερίου από τον σταθμό του Σιδηροκάστρου, από όπου εισάγεται το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, έπεσαν στις 13,334 TWh έναντι 16,901 TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μείωση αυτή των 3,567 TWh σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 21,1%. Ως ποσοστό επί των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, φέτος το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 34,25%, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα αντιστοιχούσε στο 46,1% του συνολικού μείγματος προμήθειας αερίου της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον σταθμό της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα). Έτσι, φέτος στους έξι πρώτους μήνες του έτους εισήχθησαν 17,325 TWh LNG, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισαχθεί μόλις 11,762 TWh. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47,29%. Οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούσαν στο 32% των συνολικών εισαγωγών.

Ενθαρρυντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση της διαφοροποίησης της προμήθειας ενέργειας είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση 13,43% στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP από τον σταθμό της Νέας Μεσημβρίας. Συγκεκριμένα, φέτος στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν 7,474 TWh έναντι 6,589 TWh πέρυσι.

39 φορτία LNG

Ως προς τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αφίχθησαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες, 9,79T Wh, προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση 139,07% σε σχέση με πέρυσι), ενώ ακολουθούν τα φορτία από την Αλγερία (2,47 TWh, με μείωση 28,36% σε σχέση με πέρυσι), τα φορτία από την Αίγυπτο (2,01 TWh, με αύξηση 116,39% σε σχέση με πέρυσι). Επίσης, εισήχθησαν 1,2 TWh LNG από τη Νιγηρία, 1,03 TWh από το Ομάν και 0,11 TWh από την Ινδονησία.

Ζήτηση

Την ίδια στιγμή που ως προς εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφεται έντονη κινητικότητα και διαφοροποίηση των δεδομένων, σε επίπεδο ζήτησης τα ηνία της κατανάλωσης συνεχίζουν να κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι και κατανάλωσαν 20,396 TWh ή αλλιώς 1,762 δισ. κυβικά μέτρα, με οριακή μείωση 0,15% σε σχέση με το 2021.

Στο δίκτυο διανομής, δηλαδή τους οικιακούς και τους μικρότερους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, καταγράφεται αύξηση 8,49% στις 8,28 TWh ή αλλιώς στα 0,713 δισ. κυβικά μέτρα.

Αντίθετα σημαντική υποχώρηση της τάξης του 71,05%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών που καθιστούν το καύσιμο μη ανταγωνιστικό, καταγράφεται στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία κατανάλωσε μόλις 1,670 TWh ή αλλιώς 0,145 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…