Όχι από τους 13 περιφερειάρχες στη μετακίνηση πόρων του ΕΣΠΑ, λόγω κορονοϊου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συνεδρίασε  μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Περιφερειών στην υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Convid19.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ δήλωσε ρητώς ότι είναι αποφασισμένο να στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης, όπως ήδη κάνουν από την πρώτη στιγμή, με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τη συμβολή των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και στο πλαίσιο της κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η θέση και των 13 Περιφερειών της χώρας είναι η ακόλουθη:

-Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία «παγώνει» την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα. Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Ως εκ τούτου το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προτείνει:

1) Τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων.

2) Την έγκριση υπερδέμευσης ανά Περιφερειακό Πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της Κυβέρνησης.

3) Την αναμόρφωση των Προγραμμάτων στις αρχές του 2021 με μεταφορά δράσεων στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, έτσι ώστε και οι πόροι της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν στο έπακρο.
Θεωρούμε ότι με την πρόταση αυτή εξασφαλίζεται τόσο η ανταπόκριση και η συμβολή των Περιφερειών στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και το απρόσκοπτο κλείσιμο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου και η έναρξη της επόμενης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για τη χώρα μας.

Τέλος έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης εντός της επόμενης εβδομάδας για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα.

You May Also Like

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Doing Business with Fur»/Γούνα: Ένα φυσικό προϊόν που διαρκεί για δεκαετίες, ευκαιρία ή πρόκληση;

  Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Doing Business with Fur»/Γούνα:…

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» της Γελένα Πόποβιτς

  ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» της Γελένα…

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς: Συγκέντρωση Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους Πληγέντες της Καρδίτσας

  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς: Συγκέντρωση Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους Πληγέντες…

Αναχώρησε το 3ο φορτηγό με πλαστικά καπάκια – Θα αγοραστούν 2 αναπηρικά αμαξίδια

Μανία τείνει να γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα η συλλογή των μικρών…

Επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α για αποζημιώσεις καλλιεργητών.

  Επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων…

Τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» 11-12-13 Νοεμβρίου

Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 4,…

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μάσκες και κορωνοϊός μαζί μας και το 2022

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μάσκες και κορωνοϊός μαζί μας και το 2022

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Καστοριάς: Κάλεσμα στο Βίτσι του Υποστράτηγου Ε.Α. Τζωρτζόπουλου Ηλία

Κάλεσμα προς όλο τον κόσμο του Νομού Καστοριάς και μη απηύθυνε μέσω…