Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριου Αδαμόπουλου, έχοντας ως μοναδικό θέμα την ανάσχεση της κατασκευής σταθμού διοδίων  στη θέση Αλιάκμονα, επί του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας οδού “Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή”.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Οι τοπικοί άρχοντες ομόφωνα αντιτίθενται στη δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στον Αλιάκμονα, πλέον του σταθμού που είχε προβλεφθεί αρχικώς στην Ιεροπηγή, καθώς η απόφαση αυτή πλήττει την Καστοριά αλλά και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, έχει ήδη εισηγηθεί τη λήψη σχετικής απόφασης από το  Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση (27/01), «Αναμένουμε την απόφαση που θα παρθεί στο Π.Σ. Εννοείται πως θέλουμε να εγκριθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο η αντίδρασή μας και μάλιστα αυτό πρέπει να βγει προς τα έξω από όλους μας. Είμαστε πολίτες αυτής της Περιφέρειας και πρέπει να αποδείξουμε πως δεν υπάρχει μόνο το Κοζανοκεντρικό Κράτος, όπως πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί η  Δυτική Μακεδονία. Πρέπει και η Κοζάνη να είναι δίπλα μας».

Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής: «Πρέπει να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους»

Με το δεδομένο πως θα υπάρξει  η αντίδραση από τη μεριά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόθεση να τοποθετηθούν διόδια στη γραμμή του Αλιάκμονα  τα οποία θα θίξουν την Π.Ε. Καστοριάς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο  ο Δήμαρχος Καστοριάς δήλωσε πως το ψήφισμα αντίδρασης, το οποίο ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (25/01)  θα μεταφερθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας «Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην ακριτική μας περιοχή».

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου: «Η αντίδρασή μας είναι κάθετη και απόλυτη στην κατασκευή του νέου σταθμού διοδίων».

Ως αδικία χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού την προκήρυξη κατασκευής  του νέου σταθμού διοδίων, καθώς μέσω αυτών  θα υπάρξει η αποτροπή των επισκεπτών  στην Π.Ε. Καστοριάς και τόνισε πως η αντίδραση εκ μέρους όλων θα είναι συλλογική και ουσιαστική «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε ο τουρισμός, είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μπορεί οι αριθμοί για το Κεντρικό Κράτος να μην “βγαίνουν”, το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί να επωμιστεί ο λαός της Καστοριάς  αυτή την κατάσταση. Δεν είπαμε όχι στο σταθμό διοδίων της Ιεροπήγης του οποίου το κόστος θα επωμιστούν, όλοι όσοι διέρχονται προς τη γειτονική μας Αλβανία. Ωστόσο το να μπει και δεύτερος σταθμός στο ύψος του Αλιάκμονα, θεωρούμε ότι είναι εντελώς άδικό, εάν συνυπολογίσει κάποιος ότι δεν έχει συμβεί κάτι το αντίστοιχο και στους υπόλοιπους κάθετους άξονες. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες όλοι οι Δήμαρχοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και να δηλώσουμε και επί της ουσίας την κάθετη απόφαση και αντίδρασή μας στην κατασκευή του νέου σταθμού διοδίων».

Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος: «Εάν η πολιτεία, έχει πάρει την απόφαση να εξαφανίσει την Π.Ε. Καστοριάς, ας μας το πει. Θα δουν πώς θα αντιδράσουμε».

Για αφανισμό της Π.Ε. Καστοριάς από τη μεριά της πολιτείας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Νεστορίου. Ειδικότερα δήλωσε πως εάν τελικά λειτουργήσουν τα διόδια, οι συνέπειες θα είναι αιματηρές για τον τουρισμό και ξεκαθάρισε πως εάν το κεντρικό κράτος συνεχίσει αυτή την τακτική η αντίδραση του λαού της Καστοριάς, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ σκληρή «Εάν η πολιτεία, έχει πάρει την απόφαση να εξαφανίσει την Π.Ε. Καστοριάς, ας μας το πει. Θα δουν πώς θα αντιδράσουμε. Να είστε σίγουροι ότι η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή. Φτάνει ως εδώ! Συνεχώς χτίζουμε διόδια για να “βολέψουμε” δύο και τρία άτομα. Τόσο η πολιτεία, όσο  και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχουν πληρώσει τα χρήματα για την κατασκευή τους, οπότε δεν θα πρέπει ο λαός να βάζει το χέρι στη τσέπη για τα σπασμένα. Οι πολίτες της χώρας μας και ειδικά οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς, δεν έχουν άλλες αντοχές. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, πως τα συνεχόμενα διόδια, είναι αποτρεπτικά ως προς την επισκεψημότητα της περιοχής μας. Είναι σαν να λέμε στους τουρίστες δεν σας θέλουμε εδώ, και εάν εσείς θέλετε να έρθετε πρέπει να το πληρώσετε αδρά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Παπαρρόδεια 2023»: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού

Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από την ηρωική αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στο Δισπηλιό Καστοριάς

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς για το σχολικό έτος 2023-2024

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες πρέπει να υποβάλλουν από κοινού αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2η ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. – Γ΄ΟΜΙΛΟΣ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α΄ – Α.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 87-19

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν καί φέτος οἱ ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου…