Άλλαξε ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κορονοϊού;

Πληθαίνουν οι επιστημονικές που υποστηρίζουν ότι στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ο ρόλος των παιδιών μπορεί να είναι καθοριστικός στη μετάδοση του ιού.

Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μένουν ανοιχτές πολλές δραστηριότητες για παιδιά, ενώ σε αρκετές πολιτείες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

«Στα 46 χρόνια της καριέρας μου, δεν έχω δει πότε άλλοτε τέτοια δυναμική μετάδοσης στα παιδιά, κυρίως τα μικρότερα, όπως αυτή που βλέπουμε τώρα», αναφέρει ο Michael Osterholm, PhD, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Μεταδοτικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η διαφορά από τα δύο προηγούμενα κύματα

Στα δύο προηγούμενα πανδημικά κύματα, όλες οι επιστημονικές απόψεις συμφωνούσαν στο ότι τα παιδιά έπαιζαν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου Covid-19: Νοσούσαν σπανιότερα από τους ενήλικες, κατά κανόνα με ηπιότερα συμπτώματα και συνήθως δεν αποτελούσαν την “πρώτη” πηγή μετάδοσης του ιού.

Όμως τώρα, στο τρίτο κύμα, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι κυριαρχία των μεταλλάξεων του και η θωράκιση των μεγαλύτερων ηλικιών μέσω του εμβολιασμού, μπορεί να ανατρέψει τα παραπάνω δεδομένα.

Με άλλα λόγια, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 να γίνει παρόμοιος με αυτόν της γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων: από τα παιδιά προς τους μεγάλους και όχι το αντίστροφο.

Αυξήση κρουσμάτων

Στο Michigan, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά 10 – 19 ετών, ενώ στις ηλικίες 0 – 9 ετών τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 230%!

Τα περισσότερα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Στη Μασαχουσέτη, εδώ και δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο μέρος των νέων περιστατικών Covid-19 αφορά παιδιά και εφήβους. Η περιοχή είναι 5η σε αριθμό κρουσμάτων προερχόμενων από τη βρετανική μετάλλαξη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νόσος εξακολουθεί να εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα στην πλειονότητα των ανήλικων ασθενών, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος του φλεγμονώδους συνδρόμου που έχει καταγραφεί σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας.

Χρόνια Covid σε παιδιά

Κάποιες μελέτες, εξάλλου, διαπιστώνουν ότι και τα παιδιά μπορούν να εμφανίζουν τη λεγόμενη χρόνια Covid (long covid).

Πρόσφατα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι 10%-15% των ασθενών έως 16 ετών συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα έως και 5 εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή από τον ιό.

Θνησιμότητα

Οι θάνατοι παιδιών από κορονοϊό εξακολουθούν να θεωρούνται σπάνιοι. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας 279 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου Covid-19. Ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι μεγαλύτερος από τον αριμθό των θανάτων που έχει προκαλέσει η γρίπη σε παιδιά τις τελευταίες 10 περιόδους έξαρσης…

Εμβόλια

Ήδη ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία αγέλης παγκοσμίως είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά.

Σχεόν όλες οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων έχουν ξεκινήσει μελέτες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά. Ήδη, η Pzifer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και καλά ανεκτό στους εφήβους.

Πηγή: WebMD

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.