Έγγραφα από το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης φανερώνουν το 1821 από μια άλλη οπτική γωνία

Μια καταπληκτική ομάδα στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχει αναλάβει την υλοποίηση μιας πρωτοφανούς δράσης, στα πλαίσια της μεγάλης επετείου της Παλιγγενεσίας, που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει, γιατί στηρίζεται σε αρχειακό υλικό που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει ευρέως γνωστό και δεν έχει αξιοποιηθεί, όσο θα έπρεπε, από τους ιστορικούς.

Είναι η κα Αμαλία Παππά, δντρια των ΓΑΚ, η κα Candida Carrino, δντρια του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης, είναι ο Lorenzo Terzi, o Armando Traglia, o Χάρης Χοτζάκογλου, ο Γιάννης Ηλιάδης, και οι συνεργάτες των τριών οργανωτικών φορέων που όλοι μαζί ετοιμάζουν το στήσιμο μιας Παράλληλης Έκθεσης.

Θα εκτεθούν για πρώτη φορά έγγραφα, με κυριότερο κορμό τα τεκμήρια του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης, που θα προβάλουν το Εικοσιένα από μια άλλη οπτική γωνία, δηλαδή θα φανερώσουν την άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα και θα φωτίσουν με νέο φως πτυχές σημαντικές της Παλιγγενεσίας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί πρωτότυπη προσέγγιση όλων όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο.

Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα και τις δυνατότητες πρόσβασης και περιήγησης μέσω διαδικτύου, η οργανωτική επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα, σε όλους όσους ενδιαφέρονται, να μεταφερθούν και να μπουν, μέσω διαδικτύου, στο Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, και να απολαύσουν την έκθεση, χαρίζοντάς τους ένα πανοραμικό virtual tour μέσα σε αυτό το ιστορικό κτίριο του 1500, όπου βρίσκονται και τοιχογραφίες του Έλληνα ζωγράφου Βελισάριου Κορένσιου (μέσα 16ου /μέσα 17ου αι.) από την Κυπαρισσία.

Η έκθεση, καρπός διετούς στενής συνεργασίας του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδος (ΓΑΚ) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία, θα είναι προσβάσιμη με μια εικονική περιήγηση αρχικά μόνο μέσω διαδικτύου από τις 15 Μαρτίου 2021 και ελπίζουμε αργότερα να μπορέσει να στηθεί στα κτίρια των τριών φορέων, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Επίσης με πρωτοβουλία των ΓΑΚ βρίσκεται σε προχωρημένη υλοποίηση και η έκδοση ενός δίγλωσσου τόμου που θα συμπεριλαμβάνει τον κατάλογο καθώς και επιλεγμένα τεκμήρια της Έκθεσης από το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης.

Πηγή: The PanHellenic Post

You May Also Like

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου

Η «ναυμαχία» της ξαπλώστρας στη Ρόδο – Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το μπιτς μπαρ

Εκκρεμεί από το 2017 απόφαση κατεδάφισής του, ενώ κάθε χρόνο οι παρανομίες «αυγατίζουν»

Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο  Χαρδαλιάς λόγω των περιστατικών που σημειώθηκαν  σε εκκλησίες

Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο  Χαρδαλιάς λόγω των περιστατικών που σημειώθηκαν  σε…

Έδωσε 8 ευρώ και πλούτισε!

Κλήρωση τζόκερ: Στο Παλαιό Φάληρο το τυχερό δελτίου που κέρδισε τα 9,2 εκατ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. Καστοριάς: Aναβάλλονται οι εκλογές ανάδειξης Προέδρου για τις 17 Σεπτεμβρίου

Και εφόσον υπάρξει επαναληπτική εκλογή για τις 24 Σεπτεμβρίου

Πώς θα τα προμηθευτούν

Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για την μετακίνηση φοιτητών μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Το μοναδικό φαρμακείο που μοιάζει με ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ελλάδα και το εσωτερικό του είναι η επιτομή της πολυτέλειας

Το μοναδικό φαρμακείο που μοιάζει με ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ελλάδα και το…

Παιδί με 7 αδέλφια που συγκέντρωσε 19.376 μόρια: «Η επιτυχία δεν καθορίζει τη ζωή σου»

Ο “πρώτος των πρώτων” στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι ο Ευαγγελινός Μιχελής, ο…

Πότε και ποιοι κινδυνεύουν να τους «κλειδώσει» η εφορία τον ΑΦΜ

Μέσα στο 2022 «μπλοκαρίστηκαν» 147 ΑΦΜ – Ποιες συναλλαγές «παγώνουν»

Γεωργιάδης: Σοβαρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

Όπως είπε, οι αριθμοί για το 2023 στην υγεία είναι πολύ άσχημοι .