Έγιναν στάχτη 70.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια

Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι όπου βρίσκεται από νωρίς το πρωί μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αφορούν την κοινωνικής προστασίας και τη στεγαστική συνδρομή, την  αποκατάσταση των υποδομών, την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τέλος την αντιπλημμυρική προστασία. Στους πυρόπληκτους θα δοθεί το ποσό των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και χρηματικό ποσό έως 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών.Εν τω μεταξύ, οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς, δείχνουν ότι κάηκαν περίπου 71.285 στρέμματα γης.

Όσον αφορά τη στεγαστική συνδρομή, δρομολογείται άμεσα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς τους πληγέντες, καθώς και η επιδότηση ενοικίου. Ακόμη αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών.

Από την πλευρά του υπ. Οικονομικών δρομολογείται:

α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων, δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Δρομολογείται, επίσης, ειδική πολεοδομική μελέτη, με σκοπό να αποτυπωθούν και να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι χείμαρροι που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, οι διαδικασίες  καταγραφής ζημιών θα είναι ταχείες, βάσει του «μοντέλου» που λειτούργησε από την κακοκαιρία του «Ιανού», στην Καρδίτσα.

«Υπάρχουν πολλές δράσεις που πρέπει να συντονιστούν….Θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία είχε η άμεση αντίδραση και η αυταπάρνηση των ανθρώπων, που επιχείρησαν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να τους ευχαριστήσω, ξανά, πυροσβέστες και εθελοντές. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους, γιατί σημασία έχει το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες στιγμές και όχι στις εύκολες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτέλεσαν εκτός από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, οι γεν. γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής κ.κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κάηκαν περισσότερα από 71.000 στρέμματα

Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/5, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.

ΠΗΓΗ:https://www.zougla.gr/

You May Also Like

Πατέρας Γιακουμάκη: «6 χρόνια παλεύουμε με την απουσία του Βαγγέλη. Ακόμη περιμένουμε δικαίωση»

Πατέρας Γιακουμάκη: «6 χρόνια παλεύουμε με την απουσία του Βαγγέλη. Ακόμη περιμένουμε…

Έρρικα Πρεζεράκου: Έκκληση βοήθειας για την επιστροφή των γονιών της 7χρονης Αναστασίας από τις ΗΠΑ

Η 7χρονη ανιψιά της έχασε τη «μάχη» από μία σπάνια μορφή καρκίνου…

«Καίνε» τον Δημήτρη Λιγνάδη οι φωτογραφίες με τον ανήλικο μέσα στο καμαρίνι του

«Καίνε» τον Δημήτρη Λιγνάδη οι φωτογραφίες με τον ανήλικο μέσα στο καμαρίνι…

Προς παράταση η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ποια η πιθανή ημερομηνία

Προς παράταση η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ποια η πιθανή ημερομηνία

Αδριανός Γολέμης: Τι είπε ο διαστημικός γιατρός για την ολική έκλειψη και τις επιπτώσεις στον οργανισμό

”Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που είδα με με γυμνό οφθαλμό, όχι μόνο με το τηλεσκόπιο”

POS: Σε αυτούς τους κλάδους μπαίνουν τα μηχανάκια

POS: Σε αυτούς τους κλάδους μπαίνουν τα μηχανάκια

Γεωργιάδης για λανθασμένη μετάγγιση αίματος: «Αυτά μπορεί να συμβούν και στα καλύτερα νοσοκομεία»

Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας

Ο «ήρωας» φοιτητής που έσωσε επιβάτες στα βαγόνια του θανάτου

«Μακάρι να μην πέθαιναν άνθρωποι και ας μην έπαιρνα βραβεία»

Κορωνοϊός: Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου το «λουκέτο» στα σχολεία

Κορωνοϊός: Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου το «λουκέτο» στα σχολεία