Ένα δεύτερο lockdown θα γονατίσει την Καστοριά
Μ. Καραταγλίδης: «Η κρίση του κορωνοϊού έφερε νέα δεδομένα, στην ήδη ταλαιπωρημένη επιχειρηματικότητα»
Η Π.Ε. Καστοριάς, ήταν από τις περιοχές οι οποίες “χτυπήθηκαν” έντονα από τον κορωνοϊό, τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους βάσει του πληθυσμού της. Δύο μήνες τώρα, η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας είναι εντελώς καθαρή από τον COVID-19 και σιγά σιγά επανέρχεται στη δύσκολη –πλέον- καθημερινότητα.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Οι προηγούμενοι μήνες δοκίμασαν σκληρά τη χώρα, όχι μόνο σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Τα εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες επιχειρήσεις ήταν για πολλές εβδομάδες με κατεβασμένα τα ρολά. Πέρα από την πανδημία, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Θα υπάρχουν δουλειές; Θα υπάρχει ρευστότητα;
Τις απαντήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Μπάμπης Καραταγλίδης «Ήταν μια δύσκολη περίοδος, ωστόσο τηρώντας όλα τα μέτρα κερδίσαμε την υγειονομική μάχη. Ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στο τοπικό Επειχειρείν».
Ο κ. Καραταγλίδης επεσήμανε πως το Επιμελητήριο Καστοριάς πολύ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, είχε προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας με συχνές ενημερώσεις, συσκέψεις και μελέτες «Με την κρίση του κορωνοϊού, ήρθαν νέα δεδομένα στην ήδη ταλαιπωρημένη επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας πολύ χειρότερες συνθήκες. Βάσει αυτών των εξελίξεων θεωρούμε ότι η Καστοριά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Π.Ε. Καστοριάς;
Τα μηνύματα των ξενοδόχων δεν είναι θετικά, αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσπαθούν να επανέλθουν από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν. Ο Εμπορικός κόσμος της Καστοριάς, δεν κάνει λόγω για επανεκκίνηση, αλλά για ένα άνοιγμα συνοδευόμενο από δύσκολες συνθήκες. Ο κλάδος της γούνας βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, μιας και βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα στα νέα δεδομένα.
«Το Επιμελητήριο, όλο αυτό το διάστημα δούλεψε υποστηρικτικά με τις επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας επαφές με την Κυβέρνηση, τα κεντρικά όργανα και διοργανώνοντας καθημερινές τηλεσυσκέψεις. Η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας για τη διατήρηση της συνοχής σε πρώτη φάση, νομίζω ότι ήταν αρκετά πετυχημένη, σε συνδυασμό φυσικά με την υγειονομική κρίση», ενημέρωσε ο κ. Καραταγλίδης.
Η επόμενη ημέρα
Η επόμενη ημέρα ήρθε με αρκετά δισεκατομμύρια από το Κεντρικό Κράτος, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού.
Ενδεικτικά τα μέτρα έχουν να κάνουν με:
- Την επιστρεπτέα προκαταβολή, όσον αφορά στη ρευστότητα
- Τις μειώσεις στον ΦΠΑ
- Τα δύο προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (Τ.ΕΠΙΧ.) τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη
«Ωστόσο επισημάναμε στο Υπουργείο Οικονομικών, πως ορισμένα από τα μέτρα δεν ικανοποιούν την περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Καραταγλίδης και τεκμηρίωσε λέγοντας πως «Στον τομέα του τουρισμού και με την μονοκαλλιέργεια της γούνας, η Π.Ε. Καστοριάς έχει κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες δυστυχώς δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν σχετικά με τα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης».
Ο κορωνοϊός στιγμάτισε την Καστοριά
Η Π.Ε. Καστοριάς, για πολλές εβδομάδες βρίσκονταν στην επικαιρότητα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η αρνητική προβολή, όλο το προηγούμενο διάστημα, την στιγμάτισε σαν μια “μολυσμένη” από COVID-19 περιοχή. Βέβαια όταν το κλίμα αντιστράφηκε, με την Καστοριά να είναι εντελώς καθαρή από τον ιό για 8 εβδομάδες περίπου, η “δημοτικότητά” της έπεσε κατακόρυφα… άλλωστε τα καλά και χαρούμενα νέα δεν πουλάνε και τόσο…
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, ρωτήθηκε για αυτόν τον άδικο χαρακτηρισμό της περιοχής και απάντησε τα ακόλουθα «Εμείς αισθανόμαστε ότι είμαστε από τις πιο καθαρές Π.Ε. της χώρας, δυστυχώς όμως αυτός ο στιγματισμός έχει ήδη συμβεί. Άρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αποτίναξή του. Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Δήμο Καστοριάς ο οποίος έχει ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία για τον τουρισμό. Εμείς από τη δική μας την πλευρά κοινωνούμε και επικοινωνούμε τα ζητήματα αυτά. Παράλληλα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και από τον τοπικό κλάδο του τουρισμού. Μετά από ένα τέτοιο πλήγμα, δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά τα οποία θα τα πατήσουμε και θα τα διαγράψουμε όλα. Ονειροβατούμε εάν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα ξέσπασμα τουρισμού στην Καστοριά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.».
Μ. Καραταλίδης: «Δεν θέλω καν να σκέφτομαι ένα δεύτερο lockdown»
Ο κ. Καραταγλίδης τόνισε πως θα πρέπει να κρατηθεί το εργατικό δυναμικό, αλλά και να υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να μπορούν να κινηθούν. Φυσικά, η ανάπτυξη δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά. Πριν την ανάπτυξη όμως, θα πρέπει να κρατηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές.
«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι τόσο μουδιασμένη η αγορά, που οι οποιεσδήποτε κινήσεις όχι μόνο δεν φαίνονται, αλλά πραγματικά χαρακτηρίζονται και αργές. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν προλαβαίνουμε με κανένα μέτρο να ισορροπήσουμε την οικονομική καταστροφή. Βλέπουμε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο, έρχεται μεγάλο κλείσιμο επιχειρήσεων στην Καστοριά, το οποίο θα φέρει την αύξηση της ανεργίας. Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα διατήρησης και σε δεύτερη φάση ανάπτυξης, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πρέπει να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να υπάρχει μια ρευστότητα στις επιχειρήσεις και η διατήρηση του εργατικού δυναμικού. Χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά από όλους μας και να εστιάσουμε παράλληλα σε δύο πράγματα. Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία τώρα ξεκινάει μετά τον κορωνοϊό, αλλά και να δουλεύεται ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Καστοριά. Εάν δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα, δεν θα υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι για δεύτερο lockdown», κατέληξε ο κ. Καραταγλίδης.
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Comments are closed.