Έρευνα σοκ: Αποδεικνύεται ότι ένας άνθρωπος τη στιγμή που πεθαίνει ανακαλεί ολόκληρη τη ζωή του στη μνήμη – Ο εγκέφαλος πόσο συνεχίζει να ζει και μετά τον θάνατο;

Μια αποκαλυπτική έρευνα που έγινε για πρώτη φορά πάνω σε εγκέφαλο ετοιμοθάνατου ανθρώπου δείχνει κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό: Ερευνητές επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητα ενός ανθρώπινου εγκεφάλου ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου· ανακάλυψαν ότι παρουσίαζε την ίδια δραστηριότητα όπως όταν ονειρεύεται, ή κατά την ανάκληση μνήμης και τον διαλογισμό.

Το νευροφυσιολογικό αποτύπωμα της εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά από καρδιακή ανακοπή και κατά τη διάρκεια της παρ’ ολίγον θανατικής εμπειρίας (NDE) δεν είναι ευκόλως κατανοητό. Αν και υποτίθεται ότι υπάρχει υποδραστική κατάσταση εγκεφαλικής δραστηριότητας, πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει αυξημένη δραστηριότητα έπειτα από καρδιακή ανακοπή.
Καμία μελέτη δεν είχε ακόμη διερευνήσει αυτό το θέμα διεξοδικά σε ανθρώπους. Στην τελευταία όμως μελέτη παρουσιάστηκε καταγραφή συνεχούς ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ΗΕΓ) από ετοιμοθάνατο ανθρώπινο εγκέφαλο, ασθενούς 87 ετών που υπέστη καρδιακή ανακοπή μετά από τραυματικό υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Η επιθανάτια εμπειρία (NDE) έχει αναφερθεί σε καταστάσεις όπου ο εγκέφαλος μεταβαίνει προς το θάνατο. Οι υποκειμενικές περιγραφές αυτού του φαινομένου περιγράφονται ως έντονες και σουρεαλιστικές και περιλαμβάνουν μια πανοραμική ανασκόπηση της ζωής με ανακλήσεις μνήμης, υπερβατικές και εξωσωματικές εμπειρίες με όνειρα, παραισθήσεις και μια διαλογιστική κατάσταση.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience έδειξαν την καταγραφή της δραστηριότητας σε έναν 87χρονο ασθενή που είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, όταν παρουσίασε ξαφνικά έμφραγμα. 

 

Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν γύρω από το χρόνο του θανάτου του ασθενούς περιεγράφηκαν ως παρόμοια με την «επιστροφή στη ζωή».

 

Η εμπειρία, η οποία παρομοιάζεται με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας παρ’ ολίγον θανάσιμης εμπειρίας, δυνητικά απαντά στο ερώτημα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, το οποίο έχει προβληματίσει τους νευροεπιστήμονες.

Αναπολέι σημαντικά γεγονότα

 

«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που διενεργούνται κατά την ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί μια τελευταία επαναφορά σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν καταλήξει», είπε ο δρ Ατζμάλ Ζεμάρ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας και εκείνος που συνέταξε τη μελέτη.

 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός και συντονισμένος καθώς το άτομο πεθαίνει, αλλά ακόμη και μετά το θάνατό! Ο Ζεμάρ πρόσθεσε ότι «αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων».

 

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Αυτή η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει, αλλά έχει παρακολουθήσει παρόμοιες καταστάσεις σε αρουραίους που βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

 

Καθώς ο συγκεκριμένος ασθενής είχε προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις λόγω επιληπτικών κρίσεων και οιδήματος, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα, με τον δρ. Ζεμάρ να δηλώνει ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την αρχική του μελέτη.

 

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: Αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», είπε ο Ζέμαρ, ανοίγοντας παράθυρα ελπίδας στους τεθλιμένους συγγενείς

You May Also Like

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…

Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και η αλήθεια για την ευθύνη του στο ναυάγιο

Table of Contents Hide Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και…