Αγία Γλυκερία – Γιορτή σήμερα 13 Μαΐου– ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

 Τη μνήμη της Αγίας Γλυκερίας τιμά σήμερα, 13 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ον μ.Χ. αι., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138 – 161 μ.Χ.). Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση.

 Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο ηγεμόνας Σαββίνος, την κάλεσε να παρουσιασθεί μπροστά του. Με μεγάλη προθυμία η Αγία εμφανίσθηκε σ’ εκείνον έχοντας σημειώσει στο μέτωπό της τον Τίμιο Σταυρό και δεν δίστασε να ομολογήσει με παρρησία και σθένος την πίστη της στο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό.

Εκείνος έξαλλος την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο είδωλα. Εκεί η Γλυκερία αφού προσευχήθηκε θερμά, συνέτριψε το άγαλμα του Δία. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες, την έσυραν έξω και τη λιθοβόλησαν με μανία.

Όμως ούτε μία πέτρα δεν άγγιξε την Αγία, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύσουν στο Χριστό. Στη συνέχεια, αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια ρίχθηκε στη φυλακή, όπου κατήχησε και έφερε στη χριστιανική πίστη το δεσμοφύλακά της Λαοδίκιο, ο οποίος εν συνεχεία ομολόγησε με θάρρος την πίστη του και μαρτύρησε για το Χριστό. Αμετάπειστος ο τύραννος, διέταξε να βασανίσουν εκ νέου τη Γλυκερία και έπειτα να τη ρίξουν στο άγρια θηρία. Όμως και εκείνα την σεβάστηκαν, αν και ένα εξ’ αυτών τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η Αγία να παραδώσει σε ολίγες ημέρες το πνεύμα της στον αθλοθέτη Κύριο.

Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος της Ηρακλείας Δομίτιος και το τοποθέτησε σε ευπρεπή τόπο κοντά στην πόλη. Μαρτυρώνται δε πολλά θαύματα, ιάσεων και θεραπείες δαιμονισμένων, τα οποία επιτελούσε η Αγία σε όσους με πίστη κατέφευγαν να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανό της.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Την καλλιπάρθενον, Χριστού τιμήσωμεν, την αριστεύσασαν πόνοις αθλήσεως, και ασθένεια της σαρκός, τον όφιν καταβαλούσαν πόθω γαρ του Κτίσαντος, των βασάνων την έφοδον, παρ’ ουδέν ηγήσατο, και θεόθεν δεδόξασται προς ην αναβοήσωμεν πάντες, χαίροις θεόφρον Γλυκερία.

 

Πηγή:https://www.vimaorthodoxias.gr/vioi-agion/agia-glykeria-giorti-simera-13-maiou-eortologio/

You May Also Like

Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Οι 51 κατηγορίες προϊόντων

Κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που…

Όταν το photoshop δεν υπήρχε: Vintage φωτογραφίες αγαπημένων star με μαγιό

Πώς ήταν άραγε οι αγαπημένες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου χωρίς ίχνος ρετούς;…

Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από εμένα – Πολιτικά ανέντιμο να πάω σε εκλογές

Table of Contents Hide Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε…

Συντάξεις Ιουνίου 2025: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Ορεστιάδα: Φόρεσαν μόνο το σορτσάκι τους και έκαναν έλκηθρο με μια… ρόδα – Viral η ΦΩΤΟ

Ορεστιάδα: Φόρεσαν μόνο το σορτσάκι τους και έκαναν έλκηθρο με μια… ρόδα…

Αυξήσεις φωτιά στις τιμές ρεύματος από το 2022 – Με τιμές Αυγούστου ο Δεκέμβριος μετά τα μέτρα

Table of Contents Hide Αυξήσεις φωτιά στις τιμές ρεύματος από το 2022…

Άγιον Όρος: Στοιχεία για το σχέδιο επέμβασης ζητάει από την αστυνομία η Ιερά Κοινότητα

Το «μπαλάκι» στην αστυνομία επέστρεψε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για το ενδεχόμενο σενάριο επέμβασης μεγάλου αριθμού αστυνομικών με βαριά οχήματα στο Περιβόλι της Παναγιάς,

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε και γιατί καταργείται στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τα τελευταία δεδομένα.