Ακυρώσεις δεξιώσεων σε κλειστούς χώρους φέρνουν τα νέα μέτρα

Νέο σοκ στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία του catering εκδηλώσεων και εν γένει στη διοργάνωση δεξιώσεων προκάλεσαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας για τον τρόπο επαναλειτουργίας των κλειστών χώρων. Κι αυτό διότι ενώ πολλοί είχαν μεταθέσει για το φθινόπωρο κι έπειτα δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, καθώς ήταν άγνωστο για πολλούς μήνες πότε θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος και με ποιους περιορισμούς, τώρα, υπό το φως των νέων μέτρων ακυρώνουν μαζικά εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν να γίνουν σε κλειστούς χώρους.

Ο λόγος; Όπως εξηγεί στο «MR» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο του catering, πρώτον, όσοι είχαν προγραμματίσει δεξιώσεις σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να δουν εάν η επιχείρηση που είχαν επιλέξει θα λειτουργήσει ως αμιγής ή μεικτός χώρος και δεύτερο και κυριότερο είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτόν που θέλει να κάνει τη δεξίωση να προσκαλέσει μόνο όσους θα είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο σε περίπτωση που η δεξίωση πρόκειται να γίνει σε αμιγή χώρο ή να ζητεί π.χ. από τους προσκεκλημένους που δεν είναι εμβολιασμένοι να επιβαρυνθούν, πέρα από τα άλλα έξοδα (π.χ. δώρο, ρούχα, παπούτσια, κομμωτήριο), και με το κόστος των rapid tests σε περίπτωση που η δεξίωση γίνει σε μεικτό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση από τις 15 Ιουλίου θα επιτρέπεται να λειτουργούν και κλειστοί χώροι οι οποίοι θα διακρίνονται, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, σε αμιγείς και μεικτούς. Στους μεν αμιγείς θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση (ή τη μοναδική δόση στην περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου) του εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει από COVID-19 το τελευταίο εξάμηνο. Στους χώρους αυτούς η πληρότητα θα είναι 85%. Στους μικτούς χώρους η μέγιστη επιτρεπτή πληρότητα θα είναι 50%, σε αυτούς θα μπορούν να εισέρχονται και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test εντός του προηγούμενου 48ώρου. Οι ανήλικοι και στις δύο περιπτώσεις θα προσέρχονται με δήλωση self test που έχει υποβληθεί από τους γονείς.

Την ίδια ώρα, αν και το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους αυξήθηκε και πλέον ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων είναι τα 300 άτομα, η ζήτηση δεν είναι η προσδοκώμενη. Το γεγονός ότι καταρχάς η αύξηση του ορίου στα 300 άτομα από 100 που ήταν πρώτα άργησε και ήταν άγνωστο το πότε θα ισχύσει, καθώς και το ότι η λειτουργία των υπηρεσιών catering και εξωτερικών χώρων δεξιώσεων επετράπη μόλις στις 31 Μαΐου, δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για πολλούς να προγραμματίσουν εγκαίρως κάποια δεξίωση. «Οι περισσότερες που κάνουμε είναι το πολύ με 50 άτομα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «MR» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον συγκεκριμένο κλάδο, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται κυρίως διότι οι πελάτες δεν ξέρουν τι θα ισχύει τον χρόνο που είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση.

Ο κλάδος του catering είναι από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, καθώς ανεστάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του, ενώ ακόμη και πριν το αυστηρό lockdown της άνοιξης του 2020 είχαν ματαιωθεί πολλά συνέδρια και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, που αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του κλάδου ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι γάμοι και οι βαφτίσεις είναι παραδοσιακά λιγότεροι. Το 2020 λειτούργησε για μερικούς μόνο μήνες το καλοκαίρι, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων, ενώ φέτος έχει λειτουργήσει μόνο έναν μήνα και πάλι με περιορισμούς. Ενδεικτικό των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων είναι ότι το καλοκαίρι του 2020 ακυρώθηκαν 7 στους 10 γάμους, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας οργάνωσης γάμων weddin, ενώ σχεδόν το 35% μεταφέρθηκαν για το 2021. Μέρος αυτών, όμως, έχει εκ νέου αναβληθεί ή γίνεται με άλλο σχεδιασμό, χωρίς δεξίωση ή με πολύ λιγότερα άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΣΕ ο κλάδος του catering αλλά και τα κτήματα μαζί με τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων αποτελούν ένα τμήμα της εστίασης που έχει υποστεί μείωση του τζίρου της τάξης του 90% και πλέον.

ΠΗΓΗ:https://www.moneyreview.gr/

You May Also Like

ΓΕΣ: Κοινωνική προσφορά Στρατού Ξηράς με εκκαθάριση πυρομαχικών από το ΤΕΝΞ

ΓΕΣ: Κοινωνική προσφορά Στρατού Ξηράς με εκκαθάριση πυρομαχικών από το ΤΕΝΞ

Διαδηλωτές είχαν φράξει τον δρόμο του προς το αεροδρόμιο στη χθεσινή «Ημέρα δράσης κατά της δικτατορίας»

Ισραήλ: Φυγή Νετανιάχου με ελικόπτερο

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το 2019

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το 2019

Επίδομα 534 ευρώ: Πως θα γίνουν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου, ποιους ΚΑΔ αφορά

Table of Contents Hide Επίδομα 534 ευρώ: Πως θα γίνουν οι δηλώσεις…

Μασούτης: Έπαιξαν τον Εθνικό Ύμνο και ο κόσμος αποθέωσε (vids)

Μεγάλη μέρα η 25η Μαρτίου για το Ελληνικό Έθνος και και τα…

Η αντίδραση της δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη από τον Μητσοτάκη για τα Γλυπτά-«Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί»

«Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…»

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργού…

Εστίαση: Άνοιγμα στους εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο προανήγγειλε ο Σκέρτσος

Εστίαση: Άνοιγμα στους εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο προανήγγειλε ο Σκέρτσος

Την Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018, θα πιστωθούν σε 196.897 συνταξιούχους αναδρομικά ποσά ΑΚΑΓΕ

Την Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018, θα πιστωθούν σε 196.897 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά…