rrem

Ακόμη ένα περιστατικό δηλητηρίασης στα σύνορα Καστοριάς – Φλώρινας

 Στα τέλη του Ιουλίου η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία ενημερώθηκε από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς για την πιθανή ύπαρξη νεκρών ζώων εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 του όρους Βέρνου (Βίτσι).

Μέλη των δυο οργανώσεων μαζί με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών  Καστοριάς επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή του χωριού Περικοπή, ενώ κατά την επιτόπια έρευνα ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ομάδας Ανίχνευσης της Ορνιθολογικής εντόπισε έναν νεκρό ποιμενικό σκύλο με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης.

Μετά το τέλος της περιπολίας τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων επισκέφτηκαν κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και συνομίλησαν με κτηνοτρόφους οι οποίοι εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για τα συνεχή κρούσματα δηλητηριάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η εκτενής διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του αριθμού των ποιμενικών σκύλων στην περιοχή, προκαλώντας οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της Φλώρινας.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που αποτελεί μια παράνομη πρακτική που διώκεται ποινικά, εξακολουθεί να εφαρμόζεται στην ύπαιθρο προκαλώντας σημαντικά και ανεπανόρθωτα προβλήματα. Εκτός από τις οικονομικές απώλειες που προκαλούν στους τοπικούς χρήστες γης, τα δηλητηριασμένα δολώματα πλήττουν ανεπανόρθωτα την άγρια πανίδα, ενώ αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς γίνεται χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ως δολώματα.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις κτηνοτροφικές μονάδες, η χειρίστρια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και για τις μεθόδους προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από τα άγρια ζώα, ενώ παρασχέθηκαν οδηγοί πρώτων βοηθειών για σκυλιά εργασίας που έχουν υποστεί δηλητηρίαση.

 

Η ανοχή είναι ενοχή! Η καταπολέμηση και η εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι στο χέρι όλων μας.

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:

  • Την τοπική Δασική Υπηρεσία  (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591)
  • Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:  τηλ. 210 82 27 937 & 210 82 28 704 (καθημερινά 9:00-17:00)

Η δράση της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής  Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

 

rrem
rrem

rrem
You May Also Like

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Άργος Ορεστικό

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Άργος Ορεστικό

Μπαράζ συλλήψεων σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Μπαράζ συλλήψεων σε Καστοριά, Γρεβενά,  Φλώρινα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Δήμος Άργους Ορεστικού: Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων – Χρήσιμα τηλέφωνα

  Δήμος  Άργους Ορεστικού: Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων…

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στο «Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας. Τα παιδιά γιορτάζουν την διαφορετικότητα» της ΧΕΝ Ιωαννίνων

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στο «Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας.…

Συνελήφθη 64χρονος αλλοδαπός σε δασική περιοχή της Καστοριάς για παράβαση της δασικής νομοθεσίας

Συνελήφθη 64χρονος αλλοδαπός σε δασική περιοχή της Καστοριάς για παράβαση της δασικής…

Ευχαριστίες από την Αναστασία Λιάπη!

”Σε κάθε μου παρουσίαση αισθάνομαι εγώ σαν ηρωίδα παραμυθιού με την αγάπη που δείχνετε σε αυτό που κάνω”!

Δύο καρναβαλίστικες παιδικές εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καστοριά

Δύο καρναβαλίστικες παιδικές εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καστοριά

Άργος Ορεστικό: Δημιουργία διακριτών θέσεων στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, ποδηλάτες και δικυκλιστές

Άργος Ορεστικό: Δημιουργία διακριτών θέσεων στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων και θέσεων στάθμευσης…