Αλλάζει ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών – κοινή επιμέλεια από το φθινόπωρο

Το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών χωρισμένων γονιών είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τα τελευταία χρόνια τα διαζευγμένα ζευγάρια, αφού μέχρι τώρα την επιμέλεια είχε κατά κύριο λόγο η μητέρα. Μία συνθήκη που ενδεχομένως δημιουργούσε άσκοπες αντιπαραθέσεις μεταξύ των γονιών, αλλά και ανασφάλεια στα παιδιά.

Ωστόσο, ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλάζει. Η επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, που συστήθηκε από τον ίδιο, θα παρουσιάσει αποτελέσματα από το φθινόπωρο κλείνοντας προς τη λύση της συνεπιμέλειας. 

Τα παιδιά δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται

Μάλιστα, είχε παρατηρήσει ότι «όλες οι επιστημονικές αναλύσεις διεθνώς, δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα, να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες και τις δυσκολίες της ζωής, να καταφέρνουν περισσότερα πράγματα. Χρέος της Πολιτείας είναι να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως «η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, σε περιπτώσεις διαζυγίου, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» σημειώνοντας πως «τα παιδιά δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται».

Τι είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

«Είχα αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, που κατά την περίοδο του κορωνοϊού κορυφώθηκε, με το ζήτημα της επικοινωνίας των παιδιών που είναι παιδιά χωρισμένων γονέων. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης έγινα κοινωνός ενός γενικότερου προβληματισμού και δραματικών περιστατικών που αφορούσαν γονείς, κυρίως πατεράδες, αλλά και ηλικιωμένων γιαγιάδων και παππούδων, που δεν μπορούσαν να δουν τα εγγόνια τους.

Δυστυχώς τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποιούνται στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των γονέων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η γονική αποξένωση και πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν ζώντας μακριά από τα παιδιά του και μην έχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Έγινε στις αρχές Μαρτίου, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιτροπή δεν πρόλαβε να εργαστεί με το ρυθμό που προβλέπονταν, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που αφορούν στη νομοθέτηση της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Θέλω να πιστεύω στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση, ο γνώμονας με τον οποίο θα κινηθούμε, είναι το συμφέρον του παιδιού.»

Υπογράμμισε δε πως η επιτροπή δεν θέλει να μπει στη διαμάχη των γονέων: «Εμείς, θέλουμε να νομοθετήσουμε γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων. Και δυστυχώς, εκεί δημιουργείται η εστία του πολλαπλασιασμού όλων των προβλημάτων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση.»

Πηγή: pagenews.gr

You May Also Like

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων το καλοκαίρι: Το κολύμπι σώζει ζωές

Table of Contents Hide Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων το καλοκαίρι: Το κολύμπι σώζει…

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Μοναξιά και κατάθλιψη στα παιδιά λόγω smartphones

Η πανδημία προσφέρει την ιστορική ευκαιρία να ξαναδώσουμε στους μικρούς τη χαμένη…

Τα παιδιά δεν πρέπει να πεινάνε – Έκκληση για τρόφιμα απευθύνει το Φωτεινό Αστέρι

Τα παιδιά δεν πρέπει να πεινάνε – Έκκληση για τρόφιμα απευθύνει το…

Το σωστά μεγαλωμένο παιδί είναι το ήρεμο παιδί

Το σωστά μεγαλωμένο παιδί είναι το ήρεμο παιδί

Γιατί φωνάζουν οι μαμάδες; Όλη η αλήθεια σε ένα κείμενο!

Πόσες φορές χάσατε την ψυχραιμία μας με τα παιδιά και αμέσως μετά…

Μια υπέροχη εβδομάδα γεμάτη πασχαλινές εκπλήξεις και πολλές δραστηριότητες από το LEXICON Πλατεία Ομονοίας

Happy Easter από το LEXICON Πλατεία Ομονοίας

Εκδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Νεστόριο

Ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο πέρασε για το Φεστιβάλ Γράμμου!