Ανάδειξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

σε Πράσινο Πανεπιστήμιο

 

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι να καταστεί αυτό ως το πρώτο «Πανεπιστήμιο Μηδενικής Εκπομπής» της χώρας. Αντιλαμβανόμενο την κομβικής σημασίας περίοδο που διέρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μετουσιώνοντας τα επί χάρτου γεγραμμένα σε πράξη, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση η πρόταση η οποία εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Στημονιάρη με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές (ΕΤΠΑ)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 3.5 εκ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών, στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα Κοζάνης. Πέραν αυτού, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα και διανομή της θερμότητας στα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης στα Κοίλα Κοζάνης, με δίκτυο τηλεθέρμανσης. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, η προμήθεια ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος το οποίο θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει ανάγκες μετακίνησης.

Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης χρηματοδότησης αντίστοιχου έργου, ύψους 1.5 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης στο κεντρικό κτήριο εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Απώτερος στόχος είναι να μετατραπούν σταδιακά και τα υπόλοιπα κτήρια σε όλες τις πόλεις που αυτό εδρεύει, σε κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας.

Τα έργα αυτά είναι εξέχουσας σπουδαιότητας για την ενεργειακή αυτονομία του Ιδρύματος και τη δημιουργία του Πράσινου Πανεπιστημίου, εμβληματικό στόχο του Στρατηγικού του Σχεδιασμού και αναδεικνύουν στην πράξη την αναπτυξιακή δυναμική του Ιδρύματος.

 

You May Also Like

Την Κυριακή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας όλων των Γυμνασίων της Π.Ε. Καστοριάς

Την Κυριακή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας όλων των Γυμνασίων…

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή υδατοδεξαμενής στο Βίτσι

Ένα ακόμα σημαντικό έργο ξεκινάει στον Δήμο Καστοριάς

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του Νέου Φορέα «Νομαρχιακή Ομάδα Εμπιστοσύνης Καστοριάς»

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου  του Νέου…

Επιχείρηση «σκούπα» από τον Δήμο Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς , εντείνει τις προσπάθειες απελευθέρωσης δημόσιου χώρου. Πλέον, αρχίζει…

Ο Πάνος Κεπαπτσόγλου για χθεσινή πρεμιέρα του Final Four Εφήβων της ΕΚΑΣΔΥΜ

”Μια μέρα γεμάτη μπάσκετ η χθεσινή πρεμιέρα του Final Four Εφήβων της ΕΚΑΣΔΥΜ, μια μέρα αφιερωμένη στα νιάτα της Δυτικής Μακεδονίας.”

Ο Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας ζητά από την Κυβέρνηση παράταση της στήριξης των γουνεργατών με το ποσό των 800 € μέχρι 15/6/2020 με επιστολή στους αρμοδίους Υπουργούς

Ο Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας ζητά από την Κυβέρνηση παράταση της στήριξης…