Η τακτική Πούτιν διαφαίνεται εξαιρετικά προσεκτική· μία «αργή» επίθεση στην ανατολική Ουκρανία και αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει ισοπεδώσει πόλεις, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Αθόρυβα», όμως, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και Δυτικοί αξιωματούχοι διερωτώνται γιατί η επίθεση δεν ήταν ακόμη χειρότερη και, κυρίως, γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει προσπαθήσει περισσότερο να βάλει «φρένο» στις αποστολές όπλων της Δύσης.

Σε ανάλυση που συνυπογράφουν οι αρθογράφοι των New York Times Άντον Τροϊανόφσκι και Τζούλιαν Μπαρνς επισημαίνουν πως η Ρωσία θα μπορούσε να έχει θέσει πιο επιθετικά στο στόχαστρο τους ουκρανικούς σιδηρόδρομους, δρόμους και γέφυρες επιδιώκοντας να σταματήσει τη ροή των δυτικών όπλων στη γραμμή του μετώπου.

Θα μπορούσε να είχε βομβαρδίσει περισσότερες υποδομές γύρω από το Κίεβο για να δυσκολέψει τους Δυτικούς ηγέτες να επισκεφθούν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε επίδειξη ενότητας και αποφασιστικότητας. Και θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να επιφέρει πλήγμα στη Δύση, είτε με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είτε με δολιοφθορές, είτε με περισσότερες περικοπές στις εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη.

Εν μέρει τα αίτια θα μπορούσαν να αναζητηθούν, κατά τους New York Times, σε ανικανότητα. Οι πρώτες εβδομάδες του πολέμου κατέδειξαν ότι ο ρωσικός στρατός ήταν πολύ λιγότερο ικανός από ό,τι θεωρείτο πριν από την εισβολή. Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διακρίνουν επίσης ότι η τακτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική -μία «αργή» επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, συγκρατημένη προσέγγιση ως προς την καταστροφή ουκρανικών υποδομών, καθώς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

Η φαινομενική αυτοσυγκράτηση επί του εδάφους έρχεται σε αντίθεση με την «ομοβροντία» στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπου η Μόσχα περιγράφεται ως εγκλωβισμένη σε έναν υπαρξιακό αγώνα ενάντια στη Δύση και όπου συζητείται ανοιχτά η χρήση πυρηνικών όπλων. Το θέμα είναι εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αλλάξει πορεία και θα εντείνει τον πόλεμο.

Το ερώτημα καθίσταται ιδιαίτερα επείγον εν όψει των εορτασμών για την «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, όταν παραδοσιακά ο Πούτιν προΐσταται της μεγαλειώδους παρέλασης που σηματοδοτεί τον σοβιετικό θρίαμβο επί της ναζιστικής Γερμανίας και εκφωνεί μια μιλιταριστική ομιλία.

 

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την ομιλία για επίσημη κήρυξη πολέμου και μαζική κινητοποίηση του ρωσικού λαού.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν έχουν παρατηρήσει κινήσεις επί του πεδίου που να παραπέμπουν στην έναρξη ευρύτερης επίθεσης με επιπλέον στρατεύματα την 9 Μαΐου ή αμέσως μετά. Οι ίδιοι αναμένουν τώρα μία πιο αργή, σκληρή εκστρατεία εντός της Ουκρανίας. Αλλά δεν διαφωνούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ομιλία της 9ης Μαΐου για να κηρύξει έναν ευρύτερο πόλεμο.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Επιδότηση έως και 75.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ σε καφενεία, ταβέρνες, και παιδικούς σταθμούς

Επιδότηση έως και 75.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ σε καφενεία, ταβέρνες, και παιδικούς…

«Μην παίρνεις γλυκά από ξένους»: Η τραγική ιστορία απαγωγής του 6χρονου αγοριού πίσω από τη διάσημη φράση

Table of Contents Hide «Μην παίρνεις γλυκά από ξένους»: Η τραγική ιστορία…

Παξοί: Η στιγμή που εντυπωσιακή θαλαμηγός χτυπάει σε ύφαλο και αρχίζει να βυθίζεται στο Ιόνιο

Οι Παξοί στο επίκεντρο για το ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού. Η θαλαμηγός χτύπησε…

Γιατί η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση για επίδομα Πάσχα

Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει το Μαξίμου

Diane Downs: Η μάνα που πυροβόλησε εν ψυχρώ τα παιδιά της

Diane Downs: Η μάνα που πυροβόλησε εν ψυχρώ τα παιδιά της

Επίδομα θέρμανσης 2018: Έως 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την πρώτη πληρωμή

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να συμπληρώσετε την αίτηση

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ανοίγει τον Ιούνιο η πλατφόρμα για voucher, περισσότεροι οι δικαιούχοι

Table of Contents Hide ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ανοίγει τον Ιούνιο η…

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη

Δασκάλα κατηγορείται οτι βίασε 15χρονο μαθητή: Του έστελνε γυμνές φωτογραφίες της

Δασκάλα κατηγορείται οτι βίασε 15χρονο μαθητή: Του έστελνε γυμνές φωτογραφίες της

Φίλης για ΕΒΕ: Κόβονται χιλιάδες μαθητές, ακόμα και αριστούχοι

«Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να…