Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 16/5 – Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Τη λειτουργία των καταστημάτων αυτήν την Κυριακή (16/5) «κατ’απαίτηση» των εργοδοτών του κλάδου καταγγέλλει η ΟΙΥΕ. Σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο iEidiseis, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα δουλέψουν, παρότι από το Υπ. Ανάπτυξης δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση.

Την προετοιμασία καταστημάτων του λιανεμπορίου να λειτουργήσουν την προσεχή Κυριακή, 16 Μαΐου, «χωρίς κανένας νόμος να το επιτρέπει» κατήγγειλε την Πέμπτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του κλάδου, οι εργοδότες πρωτοστατούν στον παραπάνω σχεδιασμό δια του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος δρα ως «πρωτεργάτης στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος», και προειδοποιούν πως η υλοποίηση του θα απαντηθεί με την κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δηλώνει στο iEidiseis πως οι καταστάσεις εργαζομένων σε σειρά επιχειρήσεων ήδη προβλέπουν την απασχόληση προσωπικού την Κυριακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ:

«Ο ΣΕΛΠΕ πάνω από τον νόμο, και την εκτελεστική εξουσία

Απαράδεκτη, παράνομη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατ’ εντολή του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

Με ενέργειες του ΣΕΛΠΕ ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 16 Μαΐου, χωρίς κανένας νόμος να επιτρέπει τη λειτουργία τους.

Ο ΣΕΛΠΕ αποφασίζει, ο Υπουργός εκτελεί(!!) λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις Κυριακές, για το φωτογραφικό νόμο του Δεκεμβρίου 2019, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εργασίας και την κατάθεση του νομοσχεδίου – τερατούργημα που ξηλώνει την Κυριακή Αργία, το 8ωρο και όλα τα εργατικά δικαιώματα.

Σήμερα ο ΣΕΛΠΕ καλεί τα μέλη του να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, θέλοντας να γίνει πρωτεργάτης στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος, κάθε έννοιας κοινωνικής ευθύνης, σταθερός στη στάση του για ισοπέδωση των εργαζομένων, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου αυτού για την Κυριακή 16 Μαΐου:

  • Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τα εργατικά κέντρα της χώρας να κηρύξουν 24ωρη απεργία, λόγω της γνωστής αδυναμίας της ΟΙΥΕ, να συνεπικουρήσουν στη μακρόχρονη μάχη που δίνει η ΟΙΥΕ και τα σωματεία μέλη της για την Κυριακή Αργία.
  • Καλούμε επίσης, τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στις ορέξεις των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!».

«Συνεννοήσεις εν κρυπτώ»

Ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ κ. Θέμης Γρηγοριάδης ανέφερε, μάλιστα, στο iEidiseis πως «μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, και όχι μόνο, βγάλανε προγράμματα για απασχόληση του προσωπικού τους αυτή την Κυριακή. Αυτό γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, αυτό τους ζητήθηκε, δουλεύουν την Κυριακή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στελέχη των επιχειρήσεων διαλαλούσανε σήμερα ότι αναμένουν ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης η οποία θα έλεγε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν κανονικά», ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη. Τα ίδια στελέχη, επικαλέστηκαν, πρόσθεσε, τον ΣΕΛΠΕ, σε σχέση με τον προγραμματισμό αυτό.

«Πρόκειται για εν κρυπτώ συννενόηση, την οποία ήξερα μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και οι πολυεθνικές. Ούτε η ΕΣΕΕ, ούτε η ΓΣΕΒΕΕ είναι ενήμερες», κατέληξε ο κ. Γρηγοριάδης.

ieidiseis.gr

 

 

You May Also Like

Ντόρα Μάαρ: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρετε για τη μούσα του Πικάσο στον κλεμμένο πίνακα

Ποια είναι η γυναίκα που έδωσε την έμπνευση για το έργο τέχνης

Στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και η ενίσχυση της ειδικής αγωγής με 22 εκατομμύρια ευρώ

Στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και η ενίσχυση της…

Super League 1: Χωρίς κόσμο στις κερκίδες η αναμέτρηση Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ

Η ασπρομαυρη ΠΑΕ ενημέρωσε ότι ο αγώνας της Τετάρτης (28/2) για την…

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η κλιματική κατάρρευση άρχισε

«Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό εναντίον των συνεπειών της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα»

Γενική απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου κόντρα στα νέα μέτρα

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 το πρωί της Τρίτης 16…

Πέτρος Φιλιππίδης : Ανεπιθύμητος στο Σοφικό Κορινθίας – Εγραψαν συνθήματα στο εξοχικό του

Πέτρος Φιλιππίδης : Ανεπιθύμητος στο Σοφικό Κορινθίας – Εγραψαν συνθήματα στο εξοχικό…

0 Γεροβασίλη: Θρασύς και ψεύτης ο Μητσοτάκης

Η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη στο twitter

Τσίπρας: Οι στρατιώτες μας θα πολεμούν για την Ελλάδα, όχι στην Αφρική

Τσίπρας: Οι στρατιώτες μας θα πολεμούν για την Ελλάδα, όχι στην Αφρική