«Αντάρτικο» Μητροπολιτών: Σκέφτονται να ανοίξουν τους ναούς, παρά τα μέτρα -Χωρισμένη στα δύο η Ιερά Σύνοδος

Πυρετώδεις είναι οι επαφές στους κόλπους της Εκκλησίας, ύστερα από την απόφαση να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Η απόφαση για τον περιορισμό στη λειτουργία των ναών ήρθε ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι δεν γίνεται να ανοίξουν πλήρως, κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία».

Εν τέλει, η κυβέρνηση εισάκουσε τις προειδοποιήσεις των ειδικών και, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, σε αυτές τις δυο ημέρες θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλους τους ναούς, με εξαίρεση τους μητροπολιτικούς ναούς όπου το όριο θα είναι τα 25 άτομα. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι και στα Θεοφάνια δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ναούς, άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες αντιδράσεις από Ιεράρχες και ιερείς, που ζητούσαν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς. Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να τοποθετηθεί, δια ανακοινωθέντος, επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

«Αντάρτικο» Μητροπολιτών: Θα ανοίξουμε τους ναούς κι ας μας συλλάβουν
Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο Alpha, κάποιες πιο ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων. Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».


Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε πιο ήπιο τόνο, και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει». Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

https://www.megatv.com/2020/12/12/xoris-pistous-o-eortasmos-tou-agiou-spyridona/

Δημητριάδος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Romfea, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως».

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είπε ότι ως Εκκλησία «ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα» και πως «αυτοί που έχουν τις ευθύνες θα πρέπει να αναλογιστούν τι αναλαμβάνουν ως ευθύνη και τί πρέπει να κάνουν». Να σημειωθεί ότι αρκετοί Ιεράρχες φαίνεται να εισηγούνται στην Ιερά Σύνοδο να δηλώσει ότι αποδέχεται τα μέτρα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να μην προκληθεί σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας.
Πηγή: iefimerida.gr

 

You May Also Like

Φως στο Τούνελ | “Νικολούλη ψόφα” – Η αντίδραση της Αγγελικής Νικολούλη & η συνομιλία με τη Δήμητρα Πισπιρίγκου

Το μήνυμα που έλαβε η Αγγελική Νικολούλη στον αέρα του “Φως στο…

Νέα καταγγελία για τον Παύλο Χαϊκάλη από την Sky Maddas: «Πρώτη φορά κάποιος με έβλεπε σαν αντικείμενο του σεξ»

Νέα καταγγελία για τον Παύλο Χαϊκάλη από την Sky Maddas: «Πρώτη φορά…

Θεοδωρικάκος: Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία από όλους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις συνέπειές της

Θεοδωρικάκος: Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία από όλους για να αντιμετωπίσουμε την…

Ισραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς αλλιώς εισβάλλει στη Ράφα

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων

Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί»

Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί»

Τσουνάμι καταγγελιών για αυθαιρεσίες σε παραλίες μέσω του MyCoast: Οι πρωταθλήτριες στις παραβάσεις

Οι πολίτες αναφέρουν μεταξύ άλλων κατάληψη δημόσιου χώρου από ομπρελοκαθίσματα, έλλειψη ναυαγοσώστη και ανεπαρκή πρόσβαση για ΑμεΑ

Έξι μήνες ανάσα από τον ΕΝΦΙΑ

Oι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του…

POS: Πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

Περισσότερες από 180.000 αιτήσεις για τον 4ο κύκλο χρηματοδότησης

Διαλύτες και νοθεία καυσίμων: Από τα εικονικά φορτία μέχρι τις εταιρείες-φαντάσματα

Μετακινούν τα παράνομα φορτία με κάθε μέσο, ακόμα και μέσα σε φορτηγά-ψυγεία

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Delta: Περιστέρια «επιβιβάστηκαν» στο αεροπλάνο και καθυστέρησαν την απογείωση

Δείτε βίντεο που δείχνει επιβάτη να προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τον ένα από τους φτερωτούς εισβολείς