Αντιμετώπιση ισχιακού πόνου. Η περίπτωση compression of the hip joint (συμπιεσμένου ισχίου)

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

 

Πριν μερικές εβδομάδες, με επισκέφτηκε ένας ασκούμενος ο οποίος ταλαιπωρούνταν από χρόνιο πόνο στο ισχίο κάτι το οποίο δυσκόλευε την καθημερινότητά του, διότι δεν μπορούσε να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες με άνεση και χωρίς το αίσθημα του φόβου.

Το πρώτο πράγμα που κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις και αφού πρώτα πάρω ένα ιστορικό από τον ασκούμενο, είναι να του ζητήσω μία γνωμάτευση ιατρού, μέσω της οποίας μπορώ να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογία στη συγκεκριμένη άρθρωση η οποία να προκαλεί τον πόνο. Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη τα εμβιομηχανικά χαρακτηριστικά του σώματος του ασκούμενου, σχεδιάζω ένα ασφαλές και εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης, το οποίο θα βοηθήσει τον ασκούμενο όχι μόνο να απαλλαγεί από τον χρόνιο πόνο, αλλά και να αποκτήσει μια σωστή στάση, κινητικότητα και ελευθερία κινήσεων, καθώς και καλύτερο συντονισμό στο μυοσκελετικό του σύστημά.

Η αξιολόγηση των εμβιομηχανικών χαρακτηριστικών του σώματος του ασκούμενου, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής άσκησης και γενικότερα της θεραπείας του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος και πάνω σε αυτό θα πρέπει να σχεδιάζεται το πρόγραμμα της θεραπείας,  διότι σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία αποδεικνύεται ότι για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην άρθρωση του ισχίου δεν υπάρχει μία ενιαία θεραπεία, αλλά αυτή θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την εμβιομηχανική του σώματος του κάθε ασκούμενου.

Τα βήματα που ακολούθησα λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν:

  1. Να αξιολογήσω την κίνηση και την στάση σώματος του ασκούμενου, κάτι το οποίο με βοήθησε να εντοπίσω μία αστάθεια που υπήρχε στην άρθρωση της λεκάνης, λόγο των αδύναμων μυών γύρω από την περιοχή της συγκεκριμένης άρθρωσης.
  2. Συνδύασα ότι η αδυναμία των μυών γύρω από την περιοχή της λεκάνης, προκλήθηκε λόγο της καθιστικής ζωής και της έλλειψης κινητικής δραστηριότητας από τον ασκούμενο, κάτι το οποίο μου είχε αναφέρει στο ιστορικό που του πήρα, διαπιστώνοντάς έτσι ότι όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε συμπίεση στο ισχίο (compression of the hip joint) του ασκούμενου.   Συμπίεση ισχίου (compression of the hip joint) σημαίνει ότι ο χώρος ανάμεσα στις οστέινες δομές της λεκάνης έχει περιοριστεί λόγο της καθιστικής ζωής και την έλλειψη κίνησης, με αποτέλεσμα οι χρόνιοι συστολικοί και υπερσυμπιεσμένοι μύες να ασκούν υπερβολική πίεση και να ερεθίζουν τις τοπικές νευρικές απολήξεις και τους μαλακούς ιστούς του ισχίου και να προκαλούν πόνο στην άρθρωση.

 

3. Στη συνέχεια σχεδίασα ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο (όπως βλέπετε στη φώτο), το οποίο στόχευε στην ενδυνάμωση & στη συναρμογή τον κατάλληλων μυών, στη βελτίωση της στάσης σώματος του ασκούμενου, και στην απελευθέρωση (αποσυμπίεση) της συγκεκριμένης άρθρωσης.

 

 

 

Τελικά εφαρμόζοντας όλες αυτές τις μεθόδους, κατάφερα και έδωσα στο σώμα του περισσότερη ισορροπία, άρα και σταθερότητα, ευκολία κίνησης και ελευθερία κινήσεων, και όλα αυτά μαζί τον βοήθησαν να απαλλαγεί από τους χρόνιους ισχιακούς πόνους, και να επιστρέψει στην καθημερινότητα του όχι μόνο σωματικά υγιής, αλλά και με καλή ψυχολογική διάθεση, διότι σταμάτησε να πονάει.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Έρχεται στην Καστοριά η παράσταση «Ο ΓΑIΔΑΡΟΣ Ο ΜΕΝΙΟΣ Ο ΠΑΡΑΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ»

Μία παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Λάρισας

Δ.Ε.Υ.Α.Κ. : Έλλειψη νερού στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

Δ.Ε.Υ.Α.Κ. : Έλλειψη νερού στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

Ποδηλατική Εξόρμηση του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

  Ποδηλατική Εξόρμηση του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας…

Ανακοίνωση υποψηφιότητας του Δρα Ανδρέα Μήλιου – Νικολάου με τον συνδυασμό «ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Διδάκτωρ Πολιτειολογίας, Οικονομολόγος και Συγγραφέας με επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Καστοριά: Συνελήφθη 45χρονος για καλλιέργεια 7 δενδρυλλίων κάνναβης

  Καστοριά: Συνελήφθη 45χρονος για καλλιέργεια 7 δενδρυλλίων κάνναβης

Εγκρίθηκε το έργο «Επισκευή Στέγης του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορησού»

Προϋπολογισμού 37.200 ευρώ

Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός στην Καστοριά για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός στην Καστοριά για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

Η σπάνια κωμωδία «Το Κορίτσι του Συντάγματος» έρχεται στην Καστοριά

Η σπάνια κωμωδία «Το Κορίτσι του Συντάγματος» έρχεται στην Καστοριά

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φώτης Κεχαγιάς για τη σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ. στο Άργος Ορεστικό

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φώτης Κεχαγιάς για τη σημερινή συνεδρίαση του…