Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 και των θρομβώσεων, αλλά δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, σημείωσε πως «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, ότι είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση ».

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο ευρωπαϊκός ρυθμιστικός φορέας θα έκανε σχετική δήλωση μέσα «στις επόμενες ώρες».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έπειτα από τα περιστατικά θρομβώσεων και τις ανησυχίες που είχαν εκδηλωθεί γύρω από το εμβόλιο που οδήγησε τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες να «παγώνουν» τη χορήγηση του εμβολίου, είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο.

Ωστόσο, εξετάζει περαιτέρω τα περιστατικά και αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του για το συγκεκριμένο εμβόλιο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Η συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της εταιρείας θέτοντας ηλικιακά «μπλόκα» στη χορήγησή του εν αναμονή αξιολόγησης του EMA, ενώ αναφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα ανέφεραν ότι ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) της Βρετανίας εξετάζει παρόμοιους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα η MHRA  εξετάζει πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους, κάτω των 30 ετών τουλάχιστον, λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

Σχολιάζοντας αυτή την πρόσταση στο BBC, ο καθηγητής Νιλ Φέργκουσον του Imperial College London σημείωσε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι νέοι πρέπει να λαμβάνουν τα εμβόλια. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι υπάρχει ένας σπάνιος κίνδυνος που σχετίζεται ιδιαίτερα με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά μπορεί να σχετίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο με άλλα εμβόλια, αυτών των ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων», όπως είπε. «Φαίνεται ότι ο κίνδυνος σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί συνδέεται, αν και τα δεδομένα είναι πιο αδύναμα σε αυτό, με το φύλο», πρόσθεσε επίσης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μεχρι στιγμής, στην Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί μόνο ένα ύποπτο επεισόδιο θρομβωσης σε σύνολο 346.00 εμβολιασμών με AstraZeneca.

naftemporiki.gr

You May Also Like

Ενοχλημένη η Αθήνα από τα μπρος πίσω των Σκοπίων

«Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει…

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη για τον φετινό πασχαλινό τζίρο

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη για τον φετινό πασχαλινό τζίρο

Σχολεία, λιανεμπόριο, μετακίνηση εκτός δήμου: Με 2+2 κριτήρια οι αποφάσεις

Σχολεία, λιανεμπόριο, μετακίνηση εκτός δήμου: Με 2+2 κριτήρια οι αποφάσεις

Βυθίστηκε σκάφος με πρόσφυγες στους Παξούς: Ένας νεκρός -Πολλοί αγνοούμενοι

Βυθίστηκε σκάφος με πρόσφυγες στους Παξούς: Ένας νεκρός -Πολλοί αγνοούμενοι

Γ. Οικονόμου: Αποκρουστικός και ξεπερασμένος ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «βάλλει εναντίον των…

Στην Αλβανία καλπάζει ο κορωνοϊός – Επίκεντρο τα Τίρανα

Στην Αλβανία καλπάζει ο κορωνοϊός – Επίκεντρο τα Τίρανα

Χυδαία επίθεση στους γιατρούς από τον Γιώργο Αυτιά

Χυδαία επίθεση στους γιατρούς από τον Γιώργο Αυτιά

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματος Εθνική Συμφωνία

Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον Κωσταντίνο Μπογδάνο…

Κύπρος. Ετοιμάζουν νόμο περί «τεντιμποϊσμού» στα σχολεία. Απαγορεύουν μούσι, ψεύτικες βλεφαρίδες σκισμένα τζιν, κινητό και τάμπλετ

Κύπρος. Ετοιμάζουν νόμο περί «τεντιμποϊσμού» στα σχολεία. Απαγορεύουν μούσι, ψεύτικες βλεφαρίδες σκισμένα…