Απάντηση του  Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς  Δημήτρη Σαββόπουλου σε Κατηγορίες της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου

 

      Σε απάντηση των κατηγοριών της κας. Τελιγιορίδου σχετικά με την αμφισβήτηση ύπαρξης εγγράφων και μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή της Καστοριάς από το 2006, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος έστειλε επιστολή προς την Βουλευτή, την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021,  στην οποία  αναφέρει:

 

Κύρια Βουλευτή,

 

        Σε απάντηση των κατηγοριών σας περί μη ύπαρξης εγγράφων και μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή της Καστοριάς από το 2006, σας κοινοποιώ έγγραφα, τα οποία συνηγορούν και πιστοποιούν τα λεγόμενα μου.

 

       Αρχικά, θέτω υπόψη σας το υπ’ αρίθμ. 80629/01.11.2006, έγγραφο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (Ο.Σ.Ε.) με θέμα: «Σχεδιασμός νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο υποτμήμα Αεροδρόμιο-Καστοριά», όπου  αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της υπογραφείσας σύμβασης  (1108/22.02.2006) για την μελέτη χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής Σιάτιστας-Καστοριάς, η υπηρεσία του ΟΣΕ αποφάσισε να επανεξετάσει τη χωροθέτηση του τελευταίου τμήματος της γραμμής (Αεροδρόμιο-Καστοριά) ώστε: α) να αντιμετωπιστούν καλύτερα  κάποια δυσεπίλυτα τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, β) να επιτευχθεί καλύτερη προσαρμογή της χάραξης στις υφιστάμενες λειτουργίες και γ) να μειωθεί σημαντικά η δαπάνη κατασκευής του έργου.

        Επίσης, σας αποστέλλω το υπ’ αρίθμ. Κθ/2692/17.11.2006 έγγραφο της Δ/νσης τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, όπου σε γενικές γραμμές συμφωνούσε με τη νέα προτεινόμενη χάραξη του  Ο.Σ.Ε., αλλά ζητούσε να επανεξεταστεί η σύνδεση με το ΒΙ.ΠΑ., ώστε να μην απομονώνεται ο εμπορευματικός σταθμός από το ΒΙ.ΠΑ.

 

     Σας γνωρίζω, ότι μέχρι σήμερα για το τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά έχουν εκπονηθεί και ολοκληρωθεί από τον Ο.Σ.Ε μελέτες ύψους 3.500.000 ευρώ, και συγκεκριμένα:  Τοπογραφικές μελέτες, Προμελέτη χάραξης για όλο το έργο, Οριστική μελέτη χάραξης,  Προμελέτη υδραυλικών έργων, Οριστική υδραυλική μελέτη,  Οριστική γεωλογική μελέτη, Προμελέτες τεχνικών έργων, Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλο το έργο Σιάτιστα-Καστοριά και έχει εκδοθεί η ΚΥΑ των περιβαλλοντικών όρων.

 

      Οι μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν  ακόμη από τον Ο.Σ.Ε. είναι: Συμπλήρωση τοπογραφικών διαγραμμάτων σε εντοπισμένα τμήματα, Επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών για μείωση κόστους λόγω διαλειτουργικότητας, Κτηματογράφηση και Κτηματολόγιο, Μελέτη επιδομής, Συμπληρωματικές γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, Οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, Οριστικές μελέτες Η/Μ σηράγγων,Τεύχη δημοπράτησης.

      

    

Η δημοπράτηση των παραπάνω υπολειπόμενων μελετών, προϋπολογιζόμενου κόστους 1.500.000 ευρώ προ ΦΠΑ μπορούν να δημοπρατηθούν στο πλαίσιο μιας σύμβασης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μηνών από τη συμβασιοποίησή τους.

 

      Περαιτέρω, σας κοινοποιώ το υπ’ αρίθμ. 20690/13.02.21 έγγραφο του Γραφείου μου, όπου αφορά τις Παρατηρήσεις και  Προτάσεις  Περιφερειακών Συμβούλων  της Π.Ε. Καστοριάς  επί του υπό έγκριση Περιφερειακού  Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΠΧΣΑΑ ΠΔΜ). Στο παρών έγγραφο, που από κοινού συνυπογράφουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Καστοριάς, συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, ζητάμε, στο υπόμνημα προτάσεων που θα υποβάλλει η Περιφέρεια προς το Υπουργείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό να γίνει αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνη-Σιάτιστα-Καστοριά-Αλβανικά σύνορα-Κορυτσά-Πόγραδετς.

 

       Να σημειωθεί ωστόσο, ότι στο τελικό υπόμνημα που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (αρ. απόφασης 74/21-05/03/21, ΑΔΑ: 9ΝΙΘ7ΛΨ-ΜΒ1), προτάθηκαν να συμπεριληφθούν τόσο η Σιδηροδρομική γραμμή Κοζάνη-Σιάτιστα- Άργος Ορεστικό-Αεροδρόμιο Καστοριάς-Αλβανικά σύνορα, για την σύνδεση με Πόγραδετς, όσο και η Σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή.

 

      Βασικός στόχος στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι η βελτίωση των σιδηροδρομικών προσβάσεων σε περιοχές με ανεπαρκή προσβασιμότητα και ως εκ τούτου σε  έναν δεκαπενταετή σχεδιασμό για το χωροταξικό δεν θα μπορούσαν να μην προταθούν και οι δύο σιδηροδρομικές γραμμές.

 

     Θεωρώ πως όλοι μας, από τη θέση που υπηρετούμε, προσπαθούμε για τον τόπο μας και η καλή συνεργασία για την ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί μονόδρομο.

 

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνηση.

                                                                                                                                                                                                 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

 

 

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

 

1. ΟΣΕ 2. Δνση Τεχνικών έργων 3. 20690 21 Παρατηρήσεις επί του ΠΠΧΣΑΑ 4. Η υπ΄αριθμ. 74-21 Απόφαση Π.Σ.

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…