Απολιγνιτοποίηση: Η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για το ΣΔΑΜ

 

Ως «γενικό, αόριστο και κυρίως άδικο για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών» χαρακτήρισε το Master Plan ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση που δρομολογείται από την Κυβέρνηση είναι «βίαιη καθώς οδηγεί σε ένα ασαφές παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο με πολλές ανισότητες» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα Γρεβενά «έχουν πληρώσει τον λιγνίτη» μέσω του πλασματικού ΑΕΠ αφού ο τόπος μας εμφανιζόταν διαχρονικά ως “πλούσιος” με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούσαν τη στήριξη μειονεκτικών περιοχών.

 

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Γρεβενών επεσήμανε ότι τα εδάφη Κοζάνης και Γρεβενών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έως σήμερα, ανήκουν σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 όπως αναγράφεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

 

Επομένως, σύμφωνα και με τον σχετικό κανονισμό, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ενιαίο Εδαφικό Σχέδιο για Κοζάνη και Γρεβενά δίνοντας βαρύτητα στα επιμέρους εδαφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Τέλος, ο κ.Δασταμάνης υποστήριξε ότι τα περισσότερα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να αποδοθούν στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας ο οποίος πλήττεται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση χωρίς όμως να εξαιρούνται οι περιοχές των Γρεβενών και της Καστοριάς. 

You May Also Like

187.000 ευρώ από την Π.Ε. Κοζάνης για την βελτίωση της οδοποιίας του δρόμου του φράγματος Μεσοβούνου

187.000 ευρώ από την Π.Ε. Κοζάνης για την βελτίωση της οδοποιίας του δρόμου του φράγματος Μεσοβούνου

Τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Κοζάνη από τον Σύλλογο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας

Τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Κοζάνη από τον Σύλλογο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Μέχρι την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Μέχρι την Πέμπτη  θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Η Ετήσια έκθεση απολογισμού 2020 από την Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  Η Ετήσια έκθεση απολογισμού 2020 από την Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη…

Προς τον Υπουργό Υγείας Θέμα: «Ξαφνική και άδικη η απόλυση Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείου Καστοριάς»

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Συνάντηση Καραμανλή-Τζηκαλάγια

Επισκέφθηκα με χαρά στο γραφείο του τον πρ.Πρωθυπουργό.Συζητήσαμε σε εγκάρδιο κλίμα για…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (Ονόματα)