Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε»

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φλώρος την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων στο ενδεχόμενο κατάληψης ελληνικού εδάφους – Συνομιλία του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, με δημοσιογράφους – Τι είπε για το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

«Μπορεί να μην έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι συγκροτημένες και όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό το ξέρουν φίλοι και σύμμαχοι» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκλήθη να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» απάντησε ο στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

«Όταν θα φτάσουμε, αν θα φτάσουμε στην καθαρά στρατιωτική σύγκρουση θα είμαστε μόνοι μας πολύ πιθανό αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε βοήθεια. Κάθε προσφορά δεκτή» υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσα περιοχή μεταξύ Ροδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για «βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις».

Για απόπειρα κατάληψης ελληνικού εδάφους: «Πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε»

«Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα» είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι «έσπρωξαν» χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

«Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας» σημείωσε ο στρατηγός Φλώρος και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις».

Η Τουρκία δεν έχει ούτε έναν φίλο στην περιοχή

«Κι άλλοι καταλαβαίνουν τον περίεργο ρόλο που παίζει η Τουρκία για να υπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία ενοχλεί το εθνικό συμφέρον πολλών κρατών, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, μέρους της Λιβύης, της Γαλλίας» υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος μεγαλώνει πολύ και προκαλεί, δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Η Τουρκία έχει καταλήξει να μην έχει ένα φίλο στην περιοχή, έναν…».

«Η καλύτερη μέθοδος να νικήσεις έναν πόλεμο είναι να μην πολεμάς» συνέχισε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι η «αποτροπή δουλεύει».

«Μεγάλος ηγέτης ο Ερντογάν»

«Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Ερντογάν ό,τι λέει το κάνει. Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υποστήριξε: «Είναι μεγαλος ηγέτης ο Ερντογάν αλλά όλα θα κριθούν από το τι θα κάνει και πώς θα φύγει. Ακόμη και οι κεμαλιστές να έρθουν η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Θα δούμε αν θα κάνει όσα λέει και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς».

«Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν»

«Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί και πρόσθεσε: «Το κάναμε και προχθές, η άσκηση που έγινε δεν έγινε τυχαία».

«Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν το πρώτο πεντάλεπτο» διαβεβαίωσε ο στρατηγός Φλώρος εξηγώντας ότι «μετά το πρώτο πεντάλεπτο δεν υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να πάτησε Τούρκος» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο κατά τη διάρκεια ενίσχυσης του σταθερού φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τα χερσαία σύνορα κανενός, ούτε εμείς τα δικά τους, ούτε αυτοί τα δικά μας».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο,ο στρατηγός Φλώρος εξομολογήθηκε: «Τα βραδιά εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Αυτό ήθελαν κάποιοι. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία».

 

protothema.gr

You May Also Like

Συντάξεις Ιουλίου 2018: Πότε πληρώνουν ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και δημόσιο

Συντάξεις Ιουλίου 2018: Πότε πληρώνουν ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και δημόσιο

Δ.Λιάτσος σε Ν.Ευαγγελάτο: «Τα μισά που δείχνεις για την Ουκρανία είναι fake news» (βίντεο)

«Δεν μπορώ κάθε μέρα να διαψεύδω πράγματα που έγιναν χθες»

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Πληροφορίες για άλλους δύο νεκρούς

Μαίνεται η φωτιά για έβδομη ημέρα

e-Magazine από τον ΟΑΕΔ με όλες τις ειδήσεις νέων προγραμμάτων

e-Magazine από τον ΟΑΕΔ με όλες τις ειδήσεις νέων προγραμμάτων

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων

Δεκάδες ορφανά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη

Μαρία Αντωνίου: Τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Ζέρβα  για τη αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Cisco στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Αντωνίου: Τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Ζέρβα  για τη αμερικανικής πολυεθνικής…

Βράβευση Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ ως Κορυφαίου Φορέα Τουρισμού παγκοσμίως στο διαγωνισμό WTA 2020

Βράβευση Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ ως Κορυφαίου Φορέα Τουρισμού παγκοσμίως στο διαγωνισμό…

Πόρος: Νέα στοιχεία για τους Τούρκους που κατηγορούνται για κατασκοπεία – Βρέθηκαν πάνω τους ψηφιακές κάμερες

Οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή

0 Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εξαιρετική Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Κονταβέιτ

Η Μαρία Σάκκαρη ξεπέρασε το άγχος της πρεμιέρας και επικράτησε 2-0 σετ…