Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών: Παράνομη η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Η οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα αφήνει απολύτως έκθετη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως και δικαιώνει πλήρως την εκπαιδευτική κοινότητα, που είχε καταγγείλει τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις της Υπουργού Παιδείας, για τη μη προστασία των προσωπικών δεδομένων τόσο των μαθητών και των οικογενειών τους, όσο και των εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζουμε πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία στις 18/5/2020 είχε διατηρήσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των «εν κρυπτώ» διαδικασιών που είχε ακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα είχε αιτηθεί τη χορήγηση της Έκθεσης Αντικτύπου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, καθώς μέχρι τότε ούτε είχε κοινοποιηθεί, ούτε είχε κληθεί η Ομοσπονδία σε διαβούλευση επί των θεμάτων, που αφορούν στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κατόπιν η ΔΟΕ προσέφυγε στην ΑΠΔΠΧ για μια σειρά παραβιάσεων του ΥΠΑΙΘ και σήμερα έχουμε την οριστική απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση αποτυπώνει περίτρανα πως το Υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε τη νομοθεσία σε μια σειρά ζητήματα, που αφορούν το ευαίσθητο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ προβαίνει στην ανάγνωση και διαπίστωση πέντε (5) σημαντικών κατηγοριών-παραβιάσεων από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της Νίκης Κεραμέως.

  • Δεν ήταν νόμιμη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς προσωπικά δεδομένα και μεταδεδομένα έτυχαν παράνομης επεξεργασίας. Κι αυτό διότι πολλά από τα δεδομένα έπρεπε να υπήρχε συγκατάθεση από τα φυσικά πρόσωπα -εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς-. Όπως, επίσης, σε άλλα δεδομένα δεν έπρεπε να υπάρξει καμία διαδικασία επεξεργασίας.
  • Δεν ακολούθησε διαφανείς διαδικασίες και δεν ενημέρωσε για την επεξεργασία των δεδομένων τους, ως όφειλε, τα φυσικά πρόσωπα. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ, ότι οι πληροφορίες δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή και δεν χρησιμοποιείται σαφής και απλή διατύπωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη και ότι πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά.»
  • Τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή σε καμία περίπτωση και έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
  • Δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων, όπως προβλέπει ο GDPR, είτε πριν την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε σε διαβούλευση, είτε εκ των υστέρων.
  • Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό. Παρανόμως πωλήθηκαν τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ. Αναφέρεται ρητά ότι σε σχέση με το ζήτημα της διαβίβασης δεδομένων εκτός Ε.Ε., το ΥΠΑΙΘ παραβίασε τις υποχρεώσεις του άρθρου 46 του ΓΚΠΔ.

Είναι ρητώς παράνομη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Cisco, η οποία είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση την τεχνική υποστήριξη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο υπόμνημα αναφέρεται, μάλιστα, το εξής: «είναι σαφές ότι η εταιρεία Cisco (εν προκειμένω ο όμιλος και οι εταιρείες του) υπόκειται στο δίκαιο των ΗΠΑ, συνεπώς, κατ’ αρχήν, δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων.»

Η ΑΠΔΠΧ, με βάση τα παραπάνω, ουσιαστικά επιπλήττει το Υπουργείο Παιδείας για αυτές τις 5 κατηγορίες παραβάσεων και δίνει σαφές χρονικό περιθώριο, από 2 μέχρι 4 μήνες, για την άμεση διόρθωση των παραβάσεων.

Η αλαζονεία, η έπαρση και ο κυνισμός με τα οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα της εκπαίδευσης,  από την πλευρά του Υπουργείου και της κυβέρνησης, θα συναντούν τις οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η αλήθεια θα βγαίνει στο φως και το δίκιο θα υπερισχύσει!

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

You May Also Like

Τρίκαλα: Τέλος η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑΜΕΑ – Αυτόματο σύστημα ειδοποιεί την Αστυνομία σε κάθε παράβαση

Τρίκαλα: Τέλος η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑΜΕΑ – Αυτόματο σύστημα ειδοποιεί…

Δολοφόνησαν με βία τη διάσημη φώκια Αργυρώ που ήταν μασκότ της Σάμου Πηγή: www.lifo.gr

Θλιβερό το τέλος για την μεσογειακή φώκια που είχε γίνει διάσημη καθώς…

Δερμιτζάκης: Δεν λειτουργεί η Επιτροπή -Να επιστρέψει ο Τσιόδρας

Δερμιτζάκης: Δεν λειτουργεί η Επιτροπή -Να επιστρέψει ο Τσιόδρας

Μητσοτάκης για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες

H συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης – Θα…

Τουρκικά ΜΜΕ: Νεκρός Τούρκος στον Έβρο από ελληνικά πυρά – Διαψεύδει η Αθήνα

Τουρκικά ΜΜΕ: Νεκρός Τούρκος στον Έβρο από ελληνικά πυρά – Διαψεύδει η…

Ο Μίλτος Τεντόγλου, oρκίστηκε Σημαιοφόρος (ΟΛ) στο Πολεμικό Ναυτικό

Ο χρυσός Ολυμπιονικής του άλματος εις μήκος, Μίλτος Τεντόγλου, oρκίστηκε Σημαιοφόρος (ΟΛ)…

Κορονοϊός: Πότε θα βγούμε οριστικά από το lockdown – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Κορονοϊός: Πότε θα βγούμε οριστικά από το lockdown – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Τιμολόγια ρεύματος: Επιλέξατε το πράσινο; Σας περιμένει… έκπληξη!

Τιμολόγια ρεύματος: Επιλέξατε το πράσινο; Σας περιμένει… έκπληξη!