Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στον κόσμο

Ένα σαλάχι 300 κιλών που αλιεύθηκε στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, λένε οι επιστήμονες. Όπως αναφέρει το BBC, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ αυτού, ήταν ένα γιγάντιο γατόψαρο του Μεκόνγκ βάρους 293 κιλών που αλιεύθηκε στην Ταϊλάνδη το 2005.

Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι πλούσιος σε βιοποικιλότητα, αλλά η υπεραλίευση, τα φράγματα και η ρύπανση, απειλούν το εύθραυστο οικοσύστημά του. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ και κυλά στην Κίνα, την Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Καμπότζης και το Βιετνάμ.

«Στα 20 χρόνια που μελετάμε γιγάντια ψάρια σε ποτάμια και λίμνες σε έξι ηπείρους, αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχουμε συναντήσει ή που έχει καταγραφεί οπουδήποτε παγκοσμίως», δήλωσε ο Ζεμπ Χόγκαν, βιολόγος που ηγείται του Wonders of the Mekong, ενός προγράμματος διατήρησης που χρηματοδοτείται από την USAID.

(WONDERS OF THE MEKONG)

«Η εύρεση και η τεκμηρίωση αυτού του ψαριού είναι αξιοσημείωτη και ένα σπάνιο θετικό σημάδι, ακόμη περισσότερο επειδή συνέβη στον Μεκόνγκ, έναν ποταμό που σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», πρόσθεσε ο Χόγκαν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο.

Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, ένας ντόπιος ψαράς στο νησί Koh Preah τηλεφώνησε για να ενημερώσει τους ερευνητές ότι είχε πιάσει ένα «πολύ μεγάλο» σαλάχι, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, είχε μήκος 3,98 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν έναν ακουστικό πομπό στο σαλάχι ώστε να μπορούν να  παρακολουθούν τις μελλοντικές του κινήσεις και στη συνέχεια το απελευθέρωσαν πίσω στον ποταμό. Το γιγάντιο ψάρι εξαφανίστηκε στα λασπώδη νερά του Μεκόνγκ γύρω στο σούρουπο, όταν το φεγγάρι ήταν ήδη ψηλά στον ουρανό. Μάλιστα, στην τοπική γλώσσα των Χμερ, το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται «Boramy», που σημαίνει πανσέληνος.

Το γιγάντιο σαλάχι του γλυκού νερού είναι είδος υπό εξαφάνιση. Αυτό είναι το δεύτερο που εξετάζει η ομάδα από τον Μάιο, με το προηγούμενο να ζυγίζει 181 κιλά.

«Ο εντοπισμός γιγαντίων ψαριών σημαίνει ότι το υδάτινο περιβάλλον είναι ακόμη σχετικά υγιές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει σε μέρη όπως ο ποταμός Γιαγκτσέ», εξήγησε ο Χόγκαν.

«Οι βαθιές λίμνες του Μεκόνγκ συντηρούν τη ζωή πολύ πέρα από αυτούς τους εντυπωσιακούς γίγαντες. Η αναπαραγωγή σε αυτόν τον κρίσιμο βιότοπο παράγει δισεκατομμύρια ψάρια κάθε χρόνο, τα οποία εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους στην Καμπότζη και το Βιετνάμ», τόνισε ο Χόγκαν.

ΠΗΓΗ: BBC

You May Also Like

Σαλέπι, σερνικοβότανο, ρόφημα για το κρυολόγημα, τον βήχα, το στομάχι, το άσθμα, τονωτικό, αφροδισιακό

Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες

Η γενναία μητέρα φάλαινα που γέννησε ενώ είναι τυλιγμένη σε σκοινιά εδώ και εννέα μήνες

Ταξίδεψε 1.300 μίλια για να φέρει στον κόσμο το μικρό της. Αδύνατη…

Ερωτευμένα ζώα μέσα από μοναδικές και πανέμορφες φωτογραφίες

Η αγάπη στη φύση υπάρχει παντού, ιδιαίτερα στο ζωϊκό βασίλειο. Τα ζώα,…

Σκύλος στο Μέτσοβο «τραμπούκισε» αρκούδα που πλησίασε κοπάδι με ζώα

Ο ποιμενικός μόλις είδε την αρκούδα να πλησιάζει το μέρος που ήταν…

Όταν κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε πανέμορφες γλάστρες!

Μπορεί ένα κομμένο δέντρο να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ωστόσο η μεταμόρφωσή του σε ευφάνταστη γλάστρα εντυπωσιάζει.

Εντυπωσιακό βίντεο: Το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που καταγράφηκε ποτέ στην Ελλάδα (Video)

Η ομάδα Up Stories είχε την τύχη να απαθανατίσει από ψηλά το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα με χρήση Drone.