Βιορυθμοί: Πoιες ώρες της ημέρας αποδίδουμε καλύτερα

 

Το ξέρατε ότι τις Παρασκευές καταγράφεται μείωση της παραγωγικότητας κατά 20% παγκοσμίως, ότι οι Βρετανοί αποδίδουν καλύτερα το πρωί της Τρίτης ή ότι όσοι εργάζονται πρωί έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των “απογευματινών”;

«Όλες οι ώρες της ημέρας δεν δημιουργούνται ίσες», λέει ο Daniel Pink, συγγραφέας του When: The Scientific Secrets of Perfect Timing.

Φαίνεται πως η ώρα της ημέρας έχει πολύ σημαντική επίδραση στην παραγωγικότητα και σχετίζεται άμεσα με το τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε εκείνη τη δεδομένη ώρα. Ενώ, μπορούμε να “πακετάρουμε” πολλά περισσότερα πράγματα κατά τη διάρκεια μιας μόνο μέρας, εάν τα κάνουμε την κατάλληλη στιγμή.

«Η απόδοσή μας ποικίλλει σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τι έργο πρέπει να κάνουμε σε μια συγκεκριμένη ώρα εξαρτάται πραγματικά από τη φύση της εργασίας. Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία, μπορούμε να κάνουμε τη σωστή δουλειά, την κατάλληλη στιγμή», σχολίασε σχετικά.

Ο καθένας στοχεύει να κάνει αρκετά πράγματα στη δουλειά του κάθε μέρα, αλλά η μέγιστη απόδοση είναι ζήτημα χρόνου. Για τη μέγιστη λοιπόν, προσωπική αποτελεσματικότητα, το ερώτημα είναι πότε.

Οι “κύκλοι” παραγωγικότητας

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σε κύκλους και μπορεί να επηρεαστεί από το φως της ημέρας, το σκοτάδι, το φαγητό, τον θόρυβο και τη σιωπή. Ο εγκέφαλος, το σώμα και η ορμόνες ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα και το ρολόι του σώματος διαφορετικά.

Ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών για τους υπερηδικούς ρυθμούς υποδηλώνει ότι η ημέρα μας καθοδηγείται από κύκλους που επηρεάζουν πόσο προσεκτικοί και παραγωγικοί είμαστε.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι το ανθρώπινο σώμα περνά από κύκλους μεταξύ 90 και 120 λεπτών.

Μέσα από κάθε έναν από αυτούς τους κύκλους προχωρούμε από μια μη παραγωγική γούρνα σε μια παραγωγική κορυφή και μετά επιστρέφουμε ξανά.

Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή ύπνου Nathaniel Kleitman, ο οποίος έγινε η αιτία για ενδελεχή και εκτεταμένη έρευνα επί του θέματος.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Thinking & Reasoning διαπίστωσε ότι τείνουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο δημιουργικά όταν είμαστε κουρασμένοι.

Καινοτομία σε στιγμές κόπωσης…

ΔημιουργικότηταΜια μελέτη των Mareike Wieth και Rose Zacks έδειξε ότι η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι συχνά συχνότερες σε στιγμές κόπωσης, με βάση τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας.

Η κόπωση και η κούραση έχουν αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν τη σκέψη σε μη γραμμικά μονοπάτια, οδηγώντας μας να βρούμε νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Έτσι, το εσωτερικό ρολόι του σώματός γίνεται τελικά η καλύτερη ένδειξη για το πόσο παραγωγικοί μπορεί να γίνουμε ο καθένας ξεχωριστά.

Εξατομίκευση

Οι μέγιστες περίοδοι σωματικής και ψυχικής ενέργειας διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα ενέργειας με βάση εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Η γνώση των ωρών αιχμής μπορεί να βοηθήσει στον βέλτιστο ημερήσιο προγραμματισμό.

Ο Brian Tracy το αποκαλεί πρωταρχική σας στιγμή. “Ο εσωτερικός πρωταρχικός χρόνος σας είναι η ώρα της ημέρας, σύμφωνα με το ρολόι του σώματός σας, όταν είστε ο πιο προσεκτικός και παραγωγικός.”

Οι πιο σημαντικές συμβουλές παραγωγικότητας που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής: Αντιστοιχίστε την εργασία σας με την υψηλότερη προτεραιότητα στις πιο παραγωγικές ώρες σας.

Ο “χρόνος αιχμής” για τα πάντα

Το ρολόι μας είναι μια μικρή ομάδα κυττάρων που αποτελείται από μοναδικά γονίδια «ρολογιού σώματος».

Αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται και λένε σε άλλα μέρη του σώματος τι ώρα είναι και τι πρέπει να κάνετε.

Δίνοντας προσοχή στο ρολόι του σώματος και τις επιπτώσεις του στην ενέργεια και την εγρήγορση μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των διαφορετικών ωρών της ημέρας, όταν οι περισσότεροι από εμάς αποδίδουν βέλτιστα σε συγκεκριμένες εργασίες.

Δυσκολότερο να αποδώσουν όσοι εργάζονται απογεύματα

Για πολλούς ανθρώπους που εργάζονται προ μεσημβρίας, η εργασία τους εκτελείται αβίαστα, αλλά για τους ανθρώπους που εργάζονται μετά το μεσημέρι, η εργασία γίνεται “αγώνας” αντοχής.

Κι αυτό, γιατί στην αρχή του κύκλου, βιώνουμε αυξημένη ενέργεια και εστίαση, και στο τέλος, μπορεί να αισθανόμαστε “διασκορπισμένοι” και κουρασμένοι.

Εάν λάβετε υπόψη σας πώς αντιδρά το σώμα σας στην εργασία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, θα είστε σε θέση να καταλάβετε πότε πρέπει να εστιάσετε στην ολοκλήρωση των εργασιών, πότε να κάνετε καταιγισμό ιδεών και το πιο σημαντικό πότε πρέπει να αποφύγετε τις συναντήσεις.

Όταν το κύριο ρολόι του σώματος μπορεί να συγχρονίσει τη λειτουργία όλων των μεταβολικών, καρδιαγγειακών και συμπεριφορικών ρυθμών του σε απόκριση στο φως και σε άλλα φυσικά ερεθίσματα, «μας δίνει πλεονέκτημα στην καθημερινή ζωή», λέει ο Steve Kay, καθηγητής μοριακής και υπολογιστικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια.

Αλλά, ποια είναι η καλύτερη ώρα για εσάς (ή την ομάδα σας) για να είστε παραγωγικοί;

Ομαδική εργασίαΗ αιχμή της παραγωγικότητας, φαίνεται ότι συμβαίνει ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας, όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο.

Μια διετής παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία λογισμικού διαχείρισης έργων Redbooth διαπίστωσε ότι η παραγωγικότητα μεταξύ των εργαζομένων γραφείων παγκοσμίως είναι στο υψηλότερο σημείο στις 11 π.μ. και πέφτει εντελώς μετά τις 4 μ.μ.

Το 75% των ανθρώπων είναι άγρυπνοι διανοητικά 09:00-11:00 το πρωί.

Ο Τζον Τρούγκακος, αναπληρωτής καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, λέει ότι περίπου το 75% των ανθρώπων τείνουν να είναι οι πιο διανοητικά άγρυπνοι μεταξύ 9 π.μ. και 11 π.μ.

Και μια έρευνα που εξέτασε τις συνήθειες 2.000 εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να συμφωνεί με την έρευνα του Τρούγκακο, δείχνοντας την Τρίτη το πρωί ως την πιο παραγωγική ώρα για τους Βρετανούς.

Τα ευρήματα «συνάδουν με τη σημαντική έρευνα σχετικά με τις ροές της ψυχικής οξύτητας», λέει ο Don Drummond, οικονομολόγος και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Κίνγκστον, Οντάριο.

Τις Παρασκευές η παραγωγικότητα μειώνεται κατά 20% παγκοσμίως

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάνουμε τη λιγότερη δουλειά την Παρασκευή, με την έρευνα της Redbooth να δείχνει μείωση της παραγωγικότητας κατά 20% σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η υπνηλία τείνει επίσης να κορυφώνεται περίπου στις 2 μ.μ., καθιστώντας την καλή στιγμή για έναν υπνάκο, λέει ο Martin Moore-Ede, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Circadian, μιας εταιρείας Stoneham, Mass., Εκπαίδευσης και συμβούλων

Αντιμετωπίστε σύνθετα έργα νωρίς την ημέρα, αφιερώστε χρόνο για ανταλλαγή απόψεων, συναντήσεις και συνεργασία το απόγευμα, προτείνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποσπώνται ευκολότερα από το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον Robert Matchock, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Βράδυ: Ώρα για δημιουργία

Από την άλλη, η κόπωση για κάποιο λόγο φαίνεται από διάφορες μελέτες ότι αυξάνει την δημιουργική ικανότητα – thinking out of the box.

Τα προβλήματα που απαιτούν ανοιχτή σκέψη συχνά αντιμετωπίζονται καλύτερα το βράδυ όταν είστε κουρασμένοι, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Thinking & Reasoning.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας και να ευθυγραμμίσετε τις περιόδους εργασίας και χαλάρωσης με αυτούς για να εργαστείτε με βιώσιμο παραγωγικό τρόπο.

Απαιτεί πολλή έρευνα για τον εαυτό σας, χρόνο, δέσμευση, αλλά οι ιδέες για την προσωπική παραγωγικότητα που θα προκύψουν από αυτή την εσωτερική διεργασία μπορεί να αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

Αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις μέρες σας γύρω από την ενέργειά σας και όχι την ώρα σας.

Το πείραμα

Εργασία

  1. Διαλέξτε μια μέρα και αρχίστε να παρακολουθείτε τον τρόπο που την ξοδεύετε.
  2. Εξαλείψτε τυχόν παράγοντες που θα μπορούσαν να σπαταλήσουν την ενέργειά σας – οι αλλαγές στην πρόσληψη καφεΐνης είναι ο ένας, η παραμονή στην εργασία ως αργά, ο άλλος.
  3. Ξεκινήστε να καταγράφετε αυτά που διεκπεραιώνετε μία φορά ανά ώρα. Βαθμολογήστε το ενεργειακό σας επίπεδο, τα κίνητρα, εστιάστε στη διαδικασία της εργασίας, κάθε μέρα.
  4. Ο Chris Bailey, συγγραφέας του «The Productivity Project: Accomplishing More by Managing Your Time, Attention και Energy», χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να πειραματιστεί με την παραγωγικότητα. Έτσι, προτείνει την καταγραφή αποτελεσμάτων για εστίαση, ενέργεια και κίνητρα για τρεις εβδομάδες, την ίδια ώρα κάθε μέρα, για να βρείτε το ιδανικό σας “παράθυρο” χρόνου. Όσο περισσότερο παρακολουθείτε την παραγωγικότητά σας, τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα συμπεράσματά σας. Θα δείτε τις τάσεις σας ακόμη και μετά από μια εβδομάδα παρακολούθησης, αλλά όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγετε, τόσο πιο αξιόπιστες θα είναι οι τάσεις σας.
  5. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να σκεφτείτε την προηγούμενη ημέρα / εβδομάδα σας. Παρατηρείτε μοτίβα; Πότε εστιάζετε περισσότερο; Πότε παρατηρείτε αύξηση ή μείωση της ενέργειας; Ποιες είναι οι ώρες που αναζητάτε καφέ μέσα στην ημέρα; Αυτά τα μοτίβα μπορούν να αποκαλύψουν πότε είστε στα καλύτερά σας και πότε πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για ανανέωση.
  6. Σημειώστε πώς ξοδεύετε τα λεπτά σας και κρατήστε σημειώσεις για το πώς αισθανθήκατε. Να είσαι ειλικρινής. Μερικές φορές μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι αισθάνεστε πως ανταποκρίνεστε κυλιόμενα σε ορισμένες απαιτήσεις, κάτι που είναι καλό σημάδι ότι καταλαβαίνετε κάτι για την παραγωγικότητά σας.
  7. Οι ακριβείς λεπτομέρειες που καταγράφετε ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά για να έχετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς. Τα μοτίβα θα εμφανιστούν εάν αρχίσετε να το παρακολουθείτε. Λογισμικό παρακολούθησης χρόνου και δραστηριότητας θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην παρακολούθηση.
  8. Είστε σε θέση ναα ανακαλύψετε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το τι αυξάνει την παραγωγικότητά σας, εάν καταφέρετε να τα παρακολουθείτε επιμελώς για τρεις εβδομάδες.
  9. Δοκιμάστε έναν συνδυασμό πραγμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της αφύπνισης μια ώρα νωρίτερα, του διαλογισμού, της άσκησης και των διαλειμμάτων για να μάθετε εάν επηρεάζουν τις ώρες αιχμής σας. Κάντε περισσότερα από ό, τι διαπιστώνετε ότι λειτουργεί για σας. Οι μεταβλητές που επιλέγετε να αλλάξετε είναι αμέτρητες και μάλλον θα το απολαύσετε ανακαλύπτωντας τον εαυτό σας.
  10. Μόλις καταλάβετε την πιο παραγωγική ώρα της ημέρας, αναδιατάξτε τις εργασίες σας και τοποθετήστε τις σημαντικές εργασίες υψηλής συγκέντρωσης σε περιόδους όπου είστε πολύ παραγωγικοί και τοποθετήστε λιγότερο σημαντικές εργασίες χαμηλής συγκέντρωσης σε περιόδους όπου δεν είστε πολύ παραγωγικός.

Τα συμπεράσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σας.

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Πηγή: theladders

You May Also Like

Ημικρανία: Ένας στους δύο ασθενείς ζει με το άγχος της επόμενης κρίσης

  Ημικρανία: Ένας στους δύο ασθενείς ζει με το άγχος της επόμενης…

Πώς γιατρός και νοσηλεύτρια έστησαν «φάμπρικα» με συνταγογραφήσεις

9.000 συνταγές σε πέντε μήνες

Τέσσερις τροφές για καθαρή αναπνοή

Τέσσερις τροφές για καθαρή αναπνοή

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους

Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια…..

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τις πιτζάμες μας – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Table of Contents Hide Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τις πιτζάμες μας…

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικού υποκατάστατου τυριού

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικού υποκατάστατου τυριού

Αντιγριπικό εμβόλιο: Αυτοί είναι πρώτοι στη λίστα προτεραιότητας

Αντιγριπικό εμβόλιο: Αυτοί είναι πρώτοι στη λίστα προτεραιότητας

Τραυματισμοί & χρόνιοι πόνοι στα οστά/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Τραυματισμοί & χρόνιοι πόνοι στα οστά/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Τι διαφοροποιεί τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

H τρίτη γενιά εμβολίων που σύντομα αναμένεται και στην Ελλάδα

Ιρλανδία: Έλληνας νοσηλευτής λέει ότι πληρώθηκε 500 ευρώ καθαρά για 12ωρη βάρδια την ημέρα των Χριστουγέννων

Ο μισθός του νοσηλευτή στην Ιρλανδία είναι 4.000 ευρώ μικτά, περίπου 3.200 ευρώ καθαρά